TEST in PREMIERA: cum se conduce Opel Insignia GSi. Diesel sau benzina?!

Opel-Insignia-GSi-Grand-Sport-501821

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Cam da, asta este întrebarea care te macină imediat ce vezi Insignia GSi: celebra și în același timp mega-uzitata, plictisitoarea și imbecila „diesel sau benzină?”. Și este doar vina lui Opel care a decis să le ofere oamenilor posibilitatea de a alege pentru noul lor vârf de gamă, practic cel mai luxos, tehnologizat și scump model pe care îl vor vinde în 2018: Insignia cu indicativ GSi, disponibil pe modelul Grand Sport – limuzina și pe break-ul Sports Tourer.

Pe vremuri, GSi era numele celor mai rapide modele Opel. Acum, oricine îți poate spune că cele mai puternice și implicit rapide modele Opel sunt OPC-uri (Opel Performance Center) și mai mult ca sigur asta se a întâmpla în continuare. Pentru că, nimeni de la Opel NU a spus că GSi-urile vor înlocui OPC-urile. Nu, nu. De exemplu, la Geneva se va arăta o Corsa GSi. Dar ea se va vinde în gama sa imediat sub OPC. Ai ghicit, GSi este indicativul ce revine în nomenclatura Opel ca un fel de „M Performance” la BMW, acel ceva totuși special amplasat sub M-uri, în cazul de față GSi-urile vor sta sub OPC-uri.

Deci, așteptați-vă ca aceste Insignia GSi să fie doar un preview firav la niște OPC-uri care ar trebui să urmeze și să rupă norma. Pe lângă mărirea gamei, mai există un motiv pentru care Opel lansează aceste GSi-uri sub OPC-uri la Insignia – au nevoie de modele economice care să scadă emisiile de CO2 (de pe hârtie) per model. La fel și consumul mediu general. Astfel, dacă ai în gamă mai multe modele economice și puțin-poluante poți să sari la un moment dat cu o bestie. Manevre, manevre, dar toată lumea le face și nu scrie nicăieri că e ilegal să ai mai multe modele în gamă doar ca să „dai bine”.

Ok, toate bune și frumoase dar Opel nu are voie să dea chix cu mașini cu indicativul GSi pentru că istoria îi obligă. De aceea, Insignia GSi Grand Sport pe benzină a fost aruncată pe Nurburgring cu însuși șeful OPC la volan, primu câștigător de DTM din istorie în 1984, Volker Strycek. Cu putere mai mică dar și greutate mai mică dar cu un sistem de tracțiune integrală super-inteligent și oferit în premieră mondială absolută pe o mașină atât de accesibilă și într-un segment non-premium, domnul Volker Strycek și a sa Insignia GSi au scos un timp cu… 12 secunde mai bun decât cel al fostei generații de Insignia OPC. Poate nu sună a mare lucru, dar este o realizare remarcabilă pe care dacă o despici în patru vei găsi unul sau mai multe motive pentru a-ți cumpăra o Insignia GSi în loc de alt model din gama actuală.

Înainte de a vă explica ce înseamnă asta, vă spun doar atât: Insignia a fost comandată până acum în Europa de peste 100.000 de clienți. Da, cu motoare învechite, cu nu-știu-ce-plastice, nu nu-știu-ce-design de râdeți voi de el, 100.000 de clienți. Eu, dacă aș fi unul dintre ei și aș conduce un GSi mi-aș schimba imediat mașina comandată cu unul. Iată de ce, punctual:

  • sistemul de tracțiune integrală este mai deștept decât orice a fost oferit vreodată în istoria clasei medii. Atât premium cât și non-premium. Insignia GSi este în fapt chiar și acum unul dintre puținele modele de pe piață care oferă un 4×4 care nu mută cuplul doar față/spate ci și între roțile din spate cu până la 100% pe o roată. Asta, se simte. Aproape de limită, când accelerezi în viraj vei simți intrvenția difrențialului spate, felul în care PUTEREA te scoate de acolo nu o intervenție obosită de frână, gen ESP. Când decuplezi electronica simți asta chiar și mai pregnant dar eu am reușit să conduc mai rapid cu electronica cuplată… sincer, la cum virează mașina asta cu ajutorul sistemului de tracțiune integrală nu mi se mai pare așa fantastic timpul atât de rapid al lui Volker Strycek. Dacă vă macină întrebarea asta, la limita limitelor, Insignia GSi întâi subvirează și este greu să o faci supraviratoare ceea ce înseamnă că poate fi extrem de rapidă dacă negociezi cum trebuie virajele.
  • suspensiile. Amortizoarele controlate electronic oferite în sistemul Flex Ride fac o treabă excepțională în Insignia GSi și sunt standard. Mașinile de test erau echipate și cu jantele opționale de 1.000 cu diametrul de 20 de inch și mașina era suportabilă chiar și în modul Sport. În Tour, lucrurile stau chiar și mai bine, setarea de confort fiind foarte plăcută și m-a făcut să îmi doresc să conduc o versiune cu roțile standard cu diametrul de 18 inch pentru că atunci cred că ai avea parte de un confort pur și simplu fantastic pentru o mașină poziționată căte zona sport a segmentului. Singurele vibrații și mici zgomote la amortizare au venit în testul meu doar de la dimensiunea jantelor, altfel suspensiile sunt excelente. La limită există ruliu dar nu atât de mare încât să te îngrijoreze la vitezele ridicate.
  • direcția; aș fi vrut să nu o menționez pentru că este prea moale. Indiferent de modul de rulare ales… Tour, normal sau Sport dar m-am răzgândit pentru că în mașina asta am experimentat cel mai rapid și precis răspuns al unei direcții electrice moi. Cea mai mică mișcare a volanului este transmisă la roți dar pentru că direcția nu se întărește atât de mult, ai tinde să spui că nu ai precizie. Mergi însă atent cu mașina și vei vedea ce setare bună ai de fapt. Plusul vine în oraș unde Insignia GSi e foarte ușor de manevrat.
  • scaunele. Un scaun față Recaro din Corsa OPC cântărește 28 de kilograme. Special pentru Insignia GSi, Opel și-a activat departamentul special conceptul pentru a se ocupa de felul în care șed în mașină ocupanții și acestia au creat un scaun față fabulos pentru mașina asta. Are 26 de kilograme, este reglabil full electric inclusiv la nivel lombar și la pernele de susținere laterală; este încălzit, ventilat și oferă masaj… aceste două scaune față SUNT STANDARD pe model și designul său este excepțional. Cât am condus mașina mi s-au părut super-confortabile, joase, cu susținere remarcabilă. Fără dar și poate sunt cele mai bune scaune montate vreodată pe o mașină de 30.000 de euro. Din istorie.

Bun, bun dar motoarele, ce facem cu motoarele?!

Simplu. Le accepți că sunt lente sau aștepți un Insignia OPC. Sincer, aici am fost dezamăgit pentru că 7-8 secunde de la 0 la 100 km/h pentru o mașină de 210 CP și 480 Nm diesel sau 260 CP și 400 Nm benzină cu super-sistem-de-tracțiune-integrală, cutie automată de la Aisin cu opt trepte și program sport (folosită și de BMW și MINI la modelele cu motor amplasat transversal), asta e o performanță rușinoasă. La 1.7 tone cât are Insignia Grand Sport să fie cu două secunde mai lentă decât un Superb de 280 CP, asta e foarte enervant. Mai ales că arată pur și simplu excelent din orice unghi și numele GSi te obligă să fii rapid. Și sincer, pe mine nu mă încălzește că Volker Strycek a scos mega-timpul acela pe Nurburgring eu am nevoie să plec tare de pe loc dacă îmi iau mașina asta în România. Cumva, reprizele nu sunt atât de lente precum plecarea asta de pe loc dar mereu am avut senzația și în benzină și în diesel că mașina asta pur și simplu merită mai multă putere. Pentru a fi mai rapidă pentru numele lui GSi!

Și dacă tot trebuie să răspund la întrebarea benzină sau diesel… eu aș merge pe benzină măcar sună motorul mai bine, se turează mai frumos și e puțin mai rapid. Dintre două rele, ia-o pe aia mai rapidă. Benzina, în cazul de față.

La fel, aceste Insignia GSi au nevoie de evacuări pe măsura numelui și a aspectului general al mașinii. Nu mă încălzește cu nimic că pe modul de rulare Sport se induce sunet de motor în difuzoare, asta e o soluție ieftină și penibilă, nu cred că ar deranja pe nimeni ca mașina asta să sune ca un AMG compact de la Meredes-Benz pentru că e clar că se poate rezolva o evacuare sport dacă privim în trecutul lui Opel.

Cumva înțeleg că GSi este doar o mișcare de marketing până sosește Insignia OPC dar cumva îmi este frică să nu fie doar o promisiune care nu se va materializa – acest OPC. Și dacă este așa, acest GSi ar avea nevoie de îmbunătățiri care să îl ridice în totalitate la faima indicativului pe care îl poartă. Până atunci, GSi este cel mai bun diesel și cea mai bună benzină din gama actuală Insignia. Și cum eu am mers de curând cu un diesel de 170 CP manual de 42.000 de euro, dacă ești axat pe Insignia în zona asta de preț 30-40.000 euro, nu face greșeala să cumperi altceva în afară de GSi. Nu vei regreta nicio secundă banii cheltuiți pentru că mașina asta este foarte reușită la multe capitole.