F1 SUA: Hamilton devine Campion Mondial pentru a șasea oară, Bottas câștigă în Austin

EIhLOrKXkAIRVGn

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lewis Hamilton avea nevoie de doar patru puncte, indiferent de rezultatele rivalului său, Valtteri Bottas, pentru a deveni Campion Mondial de Formula 1 pentru a șasea oară.

Marele Premiu al Statelor Unite avea să fie scena unde britanicul obținea acele patru puncte, șansele ca acest eveniment să nu se întâmple fiind extrem de firave. Cu toate acestea, Bottas a făcut tot ce trebuia să facă. Pole în calificările de sâmbătă, în condițiile în care coechipierul său de la Mercedes-AMG Petronas nu a reușit decât un loc cinci, în spatele piloților Ferrari și a lui Max Verstappen.

Cursa finlandezului nu putea avea un parcurs mai simplu. Ferrariurile și-au pierdut, ca prin minune, toată viteza, Vettel s-a confruntat cu o cedare a suspensiei spate, iar Hamilton stătea cuminte în spatele lui Verstappen, singurul ce putea crea o amenințare pentru Valtteri. Liderul a executat o strategie cu două opriri pentru a-l oglindi pe olandezul de la Red Bull, însă Hamilton a mers pe o singură oprire, încercând să mențină poziția de lider pe circuit cu anvelope dure uzate.

Însă Bottas, cu tot cu avantajul anvelopelor medii ceva mai proaspete, a reușit să treacă în frunte cu cinci tururi înainte de final. Probabil că ar fi trecut și Max de Lewis dacă nu ar fi fost steagurile galbele duble în sectorul al doilea, acolo unde se găsea cea mai bună oportunintate de depășire, la capătul liniei drepte foarte lungi a Circuitului Americilor.

Dar nici nu ar mai fi contat, deoarece titlul era al britanicului indiferent de poziția de pe podium. La 34 ani, Lewis Hamilton a devenit campion pentru a șasea oară, la aceeași vârsă cu Michael Schumacher. Cu toate că nu au avut cel mai rapid monopost pe tot parcursul sezonului, cei doi piloți Mercedes-AMG au maximizat rezultatele și au reușit a șasea dublă în tot atâția ani. Nici Ferrari în vremea Baronului Roșu nu reușeau asemenea performanțe.

Mai sunt două Mari Premii până la finalul sezonului, curse de palmares pentru piloții fruntași, deoarece nu mai este aproape nicio miză. Să sperăm că vor fi spectaculoase. Începem cu Interlagos.