Cu ceva timp înainte de a lansa noul RS Q8, Audi l-a dus pe Nurburgring Nordschleife și a descoperit că este cel mai rapid SUV testat vreodată pe Iadul Verde. O fi coincidență faptul că imaginile de lansare sunt cu o mașină de culoare verde? Nu vom ști niciodată.
Hai să începem cu ce ne interesează pe toți, adică inima lui RS Q8. Acesta este al patrulea Audi ce primește propulsorul 4.0 V8 biturbo de origine Porsche (După RS6 Avant, RS7 Sportback și S8), motor ce a reușit să își găsească adăpost sub capotele lui Cayenne, Panamera, Continental GT, Bentayga sau Urus. Cu 600 cai putere și 800 Nm, doar Urus îl bate, iar transmisia automată ZF cu opt rapoarte este împărțită de toate aceste modele construite pe platforma MLB Evo. Doar Conti GT V8 și Panamera Turbo primesc una cu dublu-ambreiaj și opt trepte deoarece folosesc arhitectura MSB.
Primii 100 km/h sunt depășiți în doar 3.8 secunde, ca să ajungi la 200 km/h ai nevoie de doar 13.7 secunde, iar viteza maximă este cât vrei tu, 250 km/h în mod normal sau 305 km/h dacă se optează pentru pachetul Dynamic. Sistemul de tracțiune integrală trimite cuplul 40:60 față/spate în mod normal. Dar la nevoie, până la 70% poate ajunge pe puntea față, sau 85% către spate. Apropo de bestia cu opt cilindri, patru dintre aceștia pot fi dezactivați în treptele mari de viteză, în sarcină mică și medie.
Inginerii Audi Sport au implementat un sistem electric de 48V foarte inteligent. Acesta este capabil să recupereze până la 12 kW în timpul accelerațiilor ușoare și să transmită această energie către o baterie li-ion. Între 55 și 160 km/h, la viteze constante, mașina fie recuperează energie, fie merge pe liber cu motorul oprit. În clipa în care șoferul accelerează, alternatorul pornește motorul termic.
Suspensia pneumatică oferită în standard poate varia garda la sol cu 90 mm în funcție de suprafață, viteză și modul de rulare ales de către șofer, iar barele stabilizatoare active sunt cele care au lucrat probabil cel mai intens în timpul testelor pe Nurburgring. Apropo de moduri de rulare, ai de ales între opt astfel de setări: Comfort, Auto, Dynamic, Efficiency, Allroad, Offroad și cele două configurabile RS1 & RS2. Doar mie mi se pare că cei de la Audi au copiat tema de la BMW și încearcă să vadă dacă se prinde profa? Trecem peste, avem frâne standard din oțel cu discuri de 420/370 mm față-spate, dar dacă ai aproximativ 10.000 Euro care îți atârnă în buzunar și nu ai ce să faci cu ei, dă-i pe sistemul de frânare cu discuri ceramice de 440 mm pe față și 370 mm pe spate.
Nu ai șanse să confuzi RS Q8 cu unul din frații săi mai puțini puternici, nici măcar cu SQ8 TDI. Kit-ul aerodinamic este agresiv, dar nu exagerat, grila și oglinzile laterale au primit tratamentul negru, iar jantele standard au dimensiunea de 22″. Stai liniștit, știu că vrei unele mai mari, iar Audi a pregătit și unele de 23″. Producătorul din Ingolstadt nu s-a putut abține, așa că i-a dat lui RS Q8 două dintre cele mai mari terminații pentru evacuare, la pachet cu un difuzor negru care să le înconjoare. Faruri LED în standard nu mai reprezintă o noutate, însă dacă vrei un pont, bifează de pe lista de opționale blocurile RS Matrix LED, nu vei regreta.
Scaunele celui mai rapid SUV german nu au fost create să îți rupă coloana la fiecare groapă, dar tot oferă suficient suport lateral cât să nu te poți plânge. Ele pot fi îmbrăcate în piele Nappa sau Alcantara. Același material poate fi comandat și pentru plafon, volanul teșit sau fețele de uși. Audi virtual cockpit a primit aceeași interfață precum RS6 Avant și RS7 Sportback, iar displayul central al sistemului de infotainment MMI îți oferă acum mai multe informații legate de performanță.
Primele livrări vor avea loc chiar în primul trimestru al anului 2020, similar celor ale la fel de noului e-tron Sportback, iar prețurile în Germania pornesc de la 127.000 Euro. Comparându-l cu cel al noului Aston Martin DBX, l-ai putea cataloga rezonabil.