Aston Martin DBX poate fi catalogat ca fiind orice, mai puțin o surpriză. Primul SUV venit din Gaydon a avut o naștere lungă și mult mediatizată, dar asta nu este neapărat un lucru rău.
Nu trebuie să analizezi mult mașina ca să îți dai seama că aparține familiei Aston, grila celebră și farurile ascuțite par împrumutate de la frații pursânge, profilul de coupe mai ascunde din masivitatea unui asemenea model, iar spatele este o variantă la scară largă a celui de pe ultimul V8 Vantage, cu a sa bandă LED ce conectează stopurile.
Primul lucru pe care îl vede șoferul când ia loc la bordul noului său SUV de lux este volanul sportiv, similar, dacă nu identic, cu cel al lui DB11. Acesta este îmbrăcat în cea mai fină piele și ascunde cele două padele metalice. Interiorul propune o temă cromatică deschisă, plăcută ochiului și bine acompaniată de tehnologie. Tabloul de bord este complet digital, nici nu ne așteptam la altceva, cu un ecran de 12.3″, sistemul de infotainment cu ecran tactil de 10.25″, compatibil cu Apple CarPlay și comenzile sale fizice sunt de origine Mercedes-Benz, iar deasupra lor putem vedea butoanele transmisiei, o tradiție a britanicilor de la primul Vanquish cu transmisie robotizată. Alte detalii ce merită remarcate sunt consola centrală plutitoare și plafonul panoramic cu suprafață considerabilă, iar cine nu dorește piele în SUV-ul de 200.000 Euro poate specifica Alcantara.
De propulsie s-a ocupat AMG, cu al său V8 biturbo de patru litri și lubrifiere cu carter umed (M177). În această confiurație produce nu mai puțin de 550 cai putere și 700 Nm, adică mai mult decât rudele sale cu două uși. Transmisia folosită este una nou-nouță cu nouă rapoarte și convertizor de cuplu, iar tracțiune integrală cu diferențial central activ și diferențial cu patinare limitată pe puntea spate transmit toată acea putere la roți. Rezultatul se traduce printr-un sprint de la 0 la 100 km/h în 4.5 secunde (timp identic cu cel al lui Bentley Bentayga V8) și printr-un plafon nelimitat electronic de 291 km/h. Nu e rău pentru un model de 2.245 kg la gol.
DBX are o grămadă de găselține proiectate să îmbine confortul desăvârșit cu manevrabilitatea și caracterul Aston. Suspensia pneumatică, barele stabilizatoare active pe 48V și amortizoarele controlate electronic fac parte din echipamentele standard. Astfel, în funcție de terenul întâlnit, garda la sol poate crește cu 45 mm sau scădea cu 50 mm.
Nu vă așteptați să vedeți noul Aston Martin DBX pe străzi mai devreme de 2020, iar la un preț de 193.000 Euro în Germania, nu vă așteptați să vedeți foarte multe. Și pentru cei ce încă mai consideră blasfemie faptul că producătorii de lux sau de supercaruri s-au apucat să fabrice SUV-uri, amintiți-vă doar că Aston Martin a vândut o Toyota iQ rebranduită sub numele de Cygnet pentru 50.000 Euro.