Ford GT: 655 CP, RWD, NO ESP, OMFG, DTPLM

IMG_8322

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ce este?

Șefu la toate Ford-urile de pe planetă, desigur. Cel mai puternic, cel mai rapid și cel mai spectaculos. Mașina care are mai multe găuri decât un șvaițer din Tom și Jerry, un eleron care pune frână aerodinamică și o gardă la sol prin care abia poți să strecori un dosar cu șină.

Este mașina pe care Ford o produce ca să păstreze vie legenda GT40, cu care a câștigat de 4 ori consecutiv la LeMans, din 1966 până în 1969, după ce a vrut să cumpere Ferrari și s-a lovit de un refuz implacabil și foarte puțin politicos al lui Enzo. Enzo câștigase LeMans din 1960 până în 1965, de șase ori consecutiv.

Este mașina cu care Ford a câștigat în zilele noastre clasa în care a concurat la LeMans, la revenirea în competiție.

Este o mașină de stradă pe care Ford o produce în 1.000 de exemplare, ca să țină flacăra aspirațională aprinsă pentru cei care își cumpără Fiesta ST și Focus RS și Mustang și Raptor.

Este singura mașină pe care am condus-o care mi-a amintit de senzația din Porsche 918 Spyder, și ăsta este cel mai sincer compliment pe care pot să-l fac la nivel automobilistic.

 /></p><p><strong>De ce este specială mașina asta? </strong></p><p>Pentru că a fost dezvoltată în paralel cu mașina de curse cu care Ford s-a întors la LeMans, și asta se vede în toate detaliile.</p><p>Pentru că are habitaclul în formă de lacrimă, scaunele sunt extrem de apropiate unul de altul, la interior chiar e înghesuială. Până la urmă, în mașina de curse nu stă decât pilotul. Bordul este făcut integral din carbon, nu este „finisat” în carbon. This is the real deal. Aerisirile care apar în laterale sunt gândite în carbon, pentru că e bordul face parte din mașină, nu e adăugat. Poziția scaunelor e fixă, șezutul nu se poate ajusta, pentru că a fost mai ușor să se aranjeze lucrurile așa. Plus că au scăpat de un mecanism și asta ajută la greutate. Doar spătarul se poate ajusta ușor, iar ca să rezolve problema diferenței de lungime în picioare, că deh, nu ne naștem toți la fel, Ford a conceput un pedalier ajustabil. Practic, tragi de o mică gaică de pe tunelul median și ajustezi o oală de carbon în care sunt puse pedalele. La fel se întâmplă și cu volanul, ajustabil pe adâncime și înălțime. Mă rog, zic volan și mă refer la acest panou de control cu 18 butoane de la care poți controla nu doar ștergătoarele, semnalizarea, flash-urile sau volumul sistemului de infotainment, ci și modurile de condus. Dar despre asta vorbim un pic mai încolo, acum că tot suntem la interior mai spun că pe tunelul median, la fel de subțire ca o capră din aia pe care evoluează gimnastele, n-au loc decât 3 chestii: butonul de start, comutatorul cutiei de viteze și un panou simplu cu 4 butoane (unul pentru avarii, unul pentru ESP, unul pentru a pune suspensia pe confort și unul pentru a ridica botul în caz că trebuie să depășești un obstacol sau dacă ai de intrat în vreun garaj pe diferență de nivel).</p><p><img data-lazyloaded=Text publicat inițial pe 2 Septembrie 2018