Ford vine cu altă strategie pentru mașini electrice

Ford Mustang Mach-E • mașini electrice • strategie

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ford e încă un producător mare care recunoaște că s-a grăbit cu entuziasmul electric. Cererea nu e acolo unde se aștepta, așa că se impune un nou plan, care înclină balanța spre hibride.

Ford a prezentat noua strategie pentru piața americană – care poate fi însă văzută și ca o bază pentru restul piețelor. Am extras câteva idei principale, citind rândurile și printre ele:

• Este menționată provocarea impusă de cerințele de conformitate complexe, dar și de expansiunea mărcilor din China, care profită de avantaje pe structurile de costuri și subvenții mari, integrare verticală, inginerie low-cost, tehnologie cu baterii multi-energie și experiențe digitale îmbunătățite.
Toate sunt reale și Ford lucrează acerb la aspectele de mai sus pentru a crește atractivitatea propriei oferte în contextul unei piețe aglomerate. Dar avem aici și scuza pentru o schimbare serioasă de strategie: cheltuielile mărcii cu vehiculele electrice vor scădea de la procentul actual de 40% la cel mult 30% din bugetul total. De distribuția 50-50 anticipată acum ceva vreme pentru 2026-2027 sau de trecerea aproape completă la mașini electrice undeva în deceniul al patrulea nici nu se mai pune problema.

• Se pune accent pe hibride, pentru că entuziasmul cumpărătorilor de electrice integrale s-a domolit – sau măcar nu a crescut în continuare cum se prevedea. Numărul modelelor cu propulsie hibridă din gama Ford va crește.
Hibridele pot oferi un nivel de electrificare care reduce noxele și mângâie conștiința, pot oferi o autonomie electrică rezonabilă pentru drumurile zilnice, dar și o autonomie totală care să scape clienții de frica de „pana prostului”.

• Niște SUV-uri integral electrice planificate pentru viitorul apropiat au fost abandonate deocamdată, locul lor fiind luat de viitoare modele hibride. Mișcarea va implica niște costuri semnificative (undeva spre 2 miliarde de dolari în total), pentru ajustări pe liniile de fabricație deja pregătite.
Costurile sunt mari și cu siguranță vor fi efecte negative și la nivel de percepție, dar sunt sigur că sunt pe acolo niște economiști și strategi care au ajuns la concluzia că merită, că altfel ar fi mai rău.

• Planurile pentru un van comercial complet electric rămân în picioare, el urmând a fi lansat în 2026. În portofoliul electric al mărcii vor mai apărea și două camionete de talii diferite (medie și mare), programul lansărilor fiind devansat totuși pentru 2027 și după. Răgazul ar permite companiei să utilizeze noi tehnologii și baterii cu costuri mai mici, vizate fiind și alte progrese în zona tehnică și legate de optimizarea costurilor.
Practic, Ford intră într-o fază de regrupare și adaptare la piață, mizând mai mult pe produse de masă care au dovedit că merg (cu clienți convinși) și mai puțin pe produse de nișă, inovatoare (cu clienți care trebuie convinși).

• Se evidențiază importanța noii platforme electrice din segmentul „accesibil” – una dezvoltată „fundamental diferit” de divizia Ford din California, cu o abordare integrată în proiectare, inginerie, lanț de aprovizionare și producție, care a reușit să reducă drastic costurile și complexitatea.
Noua platformă ar trebui să pună Ford într-o poziție competitivă, prin prețuri mai mici, modele variate dezvoltate rapid, opțiuni personalizabile ușor. Caută tracțiune bună pe vânzări în zona corporatistă și antreprenorială, unde adopția de electrice e mai rapidă.

• Se promit surse de baterii mai bune, cu focus pe costuri și eficiență. Accelerarea producției de baterii de top în SUA este o prioritate.
Prin relocarea unor procese în SUA, Ford vizează și calificarea pentru programe de susținere guvernamentală, dar și o poziție mai favorabilă în raport cu furnizorii de materii și componente care au interese mari la mărcile concurente. E planificată inclusiv o relocare parțială a fabricației de baterii pentru Mustang Mach-E, pe care Ford și LG Energy Solutions o desfășoară acum în Polonia.

„Un vehicul electric accesibil începe cu o baterie accesibilă. Dacă nu ești competitiv la prețul bateriei, nu ești competitiv.” […]
„Am învățat multe în calitate de marca nr. 2 de vehicule electrice din SUA despre ceea ce doresc și prețuiesc clienții și despre ce este nevoie pentru a-i egala pe cei mai buni din lume printr-un design rentabil. Am construit un plan care oferă clienților noștri maximum de opțiuni și mizează pe punctele noastre forte.” – Jim Farley, CEO of Ford

Deci Ford a decis să întâlnească clientela acolo unde se află în prezent, pariind mai mult pe valorile cunoscute sau pe un melanj de familiar și nou, dar acceptabil, melanj mai ușor de „vândut” clienților mai conservatori. Va fi mai selectiv în ceea ce privește segmentele pe care va fi activ, atenția concentrându-se pe creștere profitabilă și eficiența capitalului. Va continua să dezvolte mașini electrice integral, însă într-un ritm mai lent. În gamă vor apărea mai multe versiuni hibride – în general o ofertă de electrificare mai amplă, cu marjă comprimată pentru producător și prețuri mai mici pentru cumpărător.

Comunicatul ne spune și că Ford va oferi o actualizare cu privire la electrificare, tehnologie, profitabilitate și cerințele de capital în prima jumătate a anului 2025. Înseamnă că mai e ceva ceață la orizont, nu-i așa?!

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici