Deja încoronat neoficial „cel mai rapid EV din lume”, Rimac Nevera trece de la Hyper GT la Hyper Sportscar. Atât de repede trece, că aproape nu-l vezi.
Nevera adaugă un R la nume și mulți nervi pe pistă, pentru că asta vrea Rimac de la mașină: să fie mai agresivă și mai orientată către performanță pură în medii controlate, pe circuit. Totuși nu vorbim de o mașină de curse, ci de una de stradă (omologată ca atare) cu care posesorul (extrem de bogat) poate face tratamente cu adrenalină pe circuitele faimoase ale lumii.
Ni se spune că R vine de la „Radical, Rebellious, Relentless” și e clar că producătorul croat trece încet, încet de la o filosofie orientată către performanță de cursă lungă (ceea ce ar trebui să fie un GT, indiferent dacă-i spunem Super GT sau Hyper GT), către hypercar în toată regula. Nu m-ar mira să-l vedem contestând în curând „legendele” (Ferrari, Lamborghini, Porsche etc.) și în competiții. Mate Rimac ar putea avea și ambiția asta, mă gândesc.
Rimac Nevera R: mai ușoară, mai agilă, mai focusată
Cu noua generație Rimac All-Wheel Torque Vectoring și frâne carbon-ceramice avansate, alături de sistemul de baterii orientat spre performanță și cei 2.107 CP disponibili, Nevera R este proiectată pentru precizie pe viraje și reacții explozive la ieșirea din ele. Atinge performanța în linie dreaptă chiar mai rapid decât Nevera (la rândul ei o mașină cu recorduri), ajungând la 300 km/h în numai 8,66 secunde.
„Ne adaptăm permanent la dorințele clienților și mulți căutau o mașină care să sublinieze cu adevărat capacitatea pe viraje a Neverei, folosind toată tehnologia avansată de la bord. Am răspuns acum cu Nevera R.” – Mate Rimac
Designul a fost ajustat pentru creșterea apăsării cu 15% și reducerea rezistenței la înaintare cu 10%. Aerodinamica a avut un cuvânt greu de spus, e clar, dar designerii n-au uitat deloc de aspect.
Mașina arată foarte bine, fluidă și agresivă totodată, cu o dinamică plonjată către înainte, accentuată de tușele frontale, de arcele și prizele laterale, de aripa masivă din spate și de jantele cu brațe alungite, de 20 de inci în față și 21 în spate.
La nivelul acesta chiar trebuie să vizezi toate componentele ca să obții un pic de performanță în plus. Ni se amintește asta menționându-se noi anvelope venite dinspre Michelin, care au contribuit la o reducere cu 10% a subvirării și o îmbunătățire a aderenței laterale cu 5%.
În final, toate ajustările tehnice pe suspensie, controlul tracțiunii, frâne, direcție, precum și procentele astea menționate mai sus trebuie să se transforme în secunde câștigate pe circuit. Iar testele pe Nardo (în „tocul” Italiei) arată că Nevera R a tăiat 3,8 secunde pe tur din ceea ce obținea acolo Nevera.
Nevera R este construită în jurul unui pachet de baterii special conceput, cu o capacitate de 108 kWh, eficientizat pentru parformanță, dar cu o masă redusă. Tot pentru reducerea greutății au fost „bărbierite” și niște elemente de confort din interior, dar bordul își păstrează totuși caracterul. Vedem, ca și în exterior, accente de culoare și alternări de materiale atent lucrate – deloc spartan.
Dar, oricum, cine va cumpăra mașina asta – unul dintre cei 40 de inși, că doar atâtea exemplare vor fi construite – ar fi nebun să o aleagă pentru finețea materialelor sau calitatea sunetului din boxe. El va vrea să știe „ce poate”, măcar teoretic, pe mâinile piloților de teste care au dus-o la limită. Și iată:
• viteză maximă – 412 km/h;
• 0-60 mph – 1,74 s;
• 0-100 km/h – 1,81 s;
• 0-200 km/h – 4,38 s;
• 100-200 km/h – 2,46 s;
• 0-300 km/h – 8,66 s;
• sfertul de milă (1/4 mile) – 8,23 s.
Ajunge la cifrele acestea în ciuda masei totale de circa 2.265 kg, cele patru motoare cu transmisie directă urcând la un total de 2.107 CP și 2.650 Nm. Are propulsie integral electrică, deci n-are cum să sune prea bine în urechile unui petrolhead, dar treci peste și n-ai cum să nu rămâi impresionat de ce au reușit tipii ăștia. Cu sunet sau nu, sunt sigur că va fi un hit printre colecționari. Un hit de cam 2,5 milioane USD, dacă vrei neapărat să știi și suma.
Imagini: Rimac
Linkuri: https://www.rimac-automobili.com/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.