FOTO și INFO COMPLET: Lamborghini Urus, SUV-ul de 650 cai putere

lambo-urus-officialy-unveiled-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De Lamborghini LM002 știe toată lumea, a fost primul off-roader al companiei italiene, propulsat de un V12 aspirat preluat de la modelul Countach produs între 1986 și 1993. Rambo Lambo nu a fost un model de volum, dar a adus un plus de imagine taurului din Sant’Agata Bolognese.

Fast-forward 24 ani și SUV-urile sunt cele mai în vogă automobile, fiecare producător pregătind un asemenea model, inclusiv Ferrari. Urmând exemplul colegilor de concern, Porsche și Bentley, Lamborghini a folosit platforma MLB Evo și a construit cel mai rapid SUV posibil, noul Urus.

Hai să începem cu exteriorul,  pentru că mașina se cumpără după cum arată și românul este cel mai mare critic de design din lume. Urus este inconfundabil un Lamborghini, botul este agresiv cu ale sale guri de aerisire de dimensiuni generoase, din lateral se pot observa aripile evazate, iar cele spate incluzând și mânerele ușilor spate. Spatele este arcuit și scurt, mai ceva ca la BMW X6 și Mercedes-Benz GLE Coupe, dar pare puțin cam cuminte prin comparație cu partea frontală, în ciuda difuzorului proeminent și a evacuării cu patru terminații. Farurile și stopurile sunt înguste, inspirându-se din cele ale conceptului Asterion. Sunt curios cum e vizibilitatea prin luneta destul de mică. Mă rog, vizibilitatea să fie problema la un Lamborghini. Dacă e cineva interesat, portbagajul măsoară 600 litri, sau cât toate celelalte modele Lamborghini la un loc. Jantele vor avea dimensiuni între 21” și 23” și nu vreau să știu cât costă un set dacă vrei să îți pui și anvelope de iarnă.

Să vorbim puțin despre motor, inima oricărui Lamborghini. Este vorba despre un V8 biturbo de 4 litri (3.996 cmc). Deși inițial am crezut că este cel regăsit pe diferite modele Audi (S6, S7, RS7, RS6, S8) și Bentley (Continental, Flying Spur), este de fapt preluat de la Porsche Panamera Turbo, având alexaj și cursă ambele de 86 mm, spre deosebire de cel Audi cu alezaj 84.5 mm și cursă 89 mm. Pe Urus, acest motor dezvoltă 650 cai putere și 850 Nm la 2.250 rpm. Suficient cât să propulseze SUV-ul de 2.2 tone până la 100 km/h în doar 3.6 secunde (mai repede ca un Murcielago) și către o viteză maximă de 305 km/h (cu doar 4 km/h mai puțin ca primul model de Gallardo). Evident, tracțiunea este integrală, iar transmisia automată cu opt rapoarte este de proveniență ZF. A și încă un lucru, Urus este primul Lambo cu motor V8 din 1988 încoace. Spune-le asta prietenilor ca să-i impresionezi. Compania italiană promite un consum mediu de 12.7l/100 km (cât primul VW Touareg V10 TDI) și emisii de CO2 de doar 290g/km. Această performanță a fost posibilă mulțumită sistemului de dezactivare a cilindrilor ce funcționează sub 3.000 rpm și te lasă cu doar 235 Nm sub talpă.

Nu vă gândiți că Lamborghini a construit o mașină cuminte. Din contră, a făcut tot posibilul să mascheze ruliul și să creeze un model agil și responsiv. Distribuția cuplului este de 40/60% față spate în condiții de rulare normale, dar când este nevoie, până la 70% poate fi transferat către față sau 87% către puntea posterioară, iar sistemul deștept de torque vectoring împarte puterea între roțile spate folosindu-se de diferențialele central și spate.

Dacă vrei să te mai și oprești, te poți baza pe frânele ceramice oferite standard, cu discuri de 440 mm pe față și 370 mm pe spate, cele mai mari oferite pe un model de stradă. Amortizoarele adaptive lucrează în tandem cu sistemul activ de stabilizare a ruliului pentru a nu te face să simți lipsa Huracanului pe timp de iarnă. Există chiar și un sistem de direcție integrală, care la viteze mici virează roțile spate în direcția opusă direcției de mers, scurtând ampatamentul cu 60 cm, iar la viteze mari le virează în aceeași direcție cu cea de rulare, mărind ampatamentul cu 60 cm. Astfel, la viteze mici ai mai multă agilitate, iar la cele mari ai stabilitate sporită.

Interiorul este un amalgam de componente Audi și Lamborghini. Gurile de ventilație hexagonale și scaunele nu te vor lăsa să uiți ce mașină conduci, dar sistemul de infotainment preluat de la Audi A8 sau volanul de Audi SQ7 te fac să te gândești dacă merită să dai atâția bani pe niște piese de raft. Răspunsul este DA, deoarece Lamborghini Urus a primit cele mai noi tehnologii ale grupului VAG.

În mijlocul consolei centrale poți observa butonul de start ascuns sub un capac similar celor din avioanele de vânătoare, iar în stânga acestuia se află selectorul Anima, cu ale sale șase moduri de rulare: Strada, Sport, Corsa, Neve (zăpadă), Terra (off-road) și Sabbia (nisip). Fiecare modifică setările diferențialelor, ale sunetului, suspensiei, direcției, răspunsului motorului sau al transmisiei. Dacă nu te satisface niciunul dintre aceste moduri, poți configura unul după bunul plac, numit Ego.

Deși LM002 s-a fabricat în doar 328 exemplare pe o perioadă de șapte ani, Lamborghini are planuri mult mai mari cu noul Urus, dorind să atingă 3.500 unități vândute pe an până în 2019, în ciuda prețului de bază de 190.000 euro, preț Europa înainte de taxe și opționale. Rămâne să vedem prețurile pentru țara noastră. În ritmul în care se dezvoltă segmentul și având în vedere dorința clienților de a ieși în evidență, sunt sigur că Urus va fi un succes și va permite brandului italian să evolueze cum a evoluat Porsche după lansarea lui Cayenne.