FOTO și INFO COMPLETE: BMW i8 Coupe facelift și i8 Roadster

BMW i8 SHOOTING LANZAROTE

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De la lansarea sa în 2014, BMW i8 a fost modelul sport preferat al celor care doreau performanță, însă fără a face compromisuri în materia economiei de combustibil sau a ecologiei.

Însă în toți acești ani, mulți potențiali clienți au fost descurajați de lipsa unui model cu plafon escamotabil. Nu și acum, deoarece BMW tocmai a lasat noul BMW i8 Roadster, la pachet cu i8 Coupe facelift.

Designul exterior al Coupe-ului nu a suferit modificări, rămânând la fel de ușor de recunoscut ca înainte. Roadsterul este și el construit pe arhitectura LifeDrive, cea cu o caroserie din aluminiu și o celulă a pasagerilor fabricată din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP). Plafonul retractabil este textil și nu rigid cum se regăsește la anumiți rivali, dar BMW spune că acesta a fost ales pentru a nu penaliza prea mult masa mașinii, diferența dintre cele două modele fiind doar de 60 kg. Acesta se închide sau deschide în doar 15 secunde la viteze de până la 50 km/h, iar geamul spate se ridică automat cu încă 30 mm pentru minimiza efectul vântului la viteze mari. Trebuie spus că i8 Roadster a pierdut cele două locuri spate ale Coupe-ului, dar a câștigat încă 100 litri pentru bagaje. Două noi culori sunt disponibile pentru exterior, E-Copper metallic și Donington Grey metallic. Ușile față de tip gullwing au fost păstrate și pentru Roadster, noii clienți având încă un motiv pentru a alege decapotabila hibridă.

Sistemul de propulsie eDrive a fost îmbunătățit și adoptat pe ambele versiuni de caroserie. Motorul pe benzină de 1.5 litri turbo cu trei cilindri dezvoltă tot 231 cai putere și 320 Nm, însă cel electric produce acum 143 cai putere (în creștere cu 12 CP), iar capacitatea bateriilor a fost mărită de la 7.1 la 11.6 kWh. Cablul de încărcare ce vine în standard ajută mașina să se încarce în patru ore și jumătate, dar dacă se conectează la BMW i Wallbox, timpul de încărcare se reduce la mai puțin de trei ore.

Ansamblul hibrid dezvoltă un total de 374 cai putere (cu 4 mai mult ca un Porsche 911 Carrera), în creștere cu 12 față de modelul dinainte de facelift. Deși ambele variante au viteza maximă limitată la 250 km/h, varianta cu plafon rigid atinge 100 km/h în 4.4 secunde, iar Roadsterul mai are nevoie de încă două zecimi de secundă pentru a putea rula cu aceeași viteză.

În modul de rulare standard, noile i8-uri pot circula exclusiv electric până la viteza de 105 km/h, spre deosebire de 70 km/h în trecut. Propulsorul convențional își face apariția doar dacă șoferul calcă hotărât pedala de accelerație. În modul eDrive, viteza la care se poate circula exclusiv folosind motorul electric crește la 120 km/h. Autonomia bateriilor a fost îmbunătățită și ea, fiind de 55 km pentru i8 Coupe și 53 km pentru i8 Roadster.

Și cifrele consumului mediu declarat sunt foarte apropiate, 1.9l/100 km și 42 g/km CO2 pentru facelift și 2.1l/100 km și 46 g/km CO2 pentru decapotabila cu plafon textil.

Tracțiunea integrală a fost păstrată, însă nu există o legătură mecanică între cele două punți, motorul electric furnizând putere către roțile anterioare, iar cel de 1.5 litri către cele posterioare.

Noile creații vor avea ca dotări standard volan multifuncțional îmbrăcat în piele cu padele, scaune electrice și încălzite, panou de instrumente digital, Driving Assistant cu Surround View, cheie BMW Display Key și sistem de navigație Professional. Pe lista de opționale se vor găsi head-up display-ul, farurile cu laser și sistem de avertizare acustică la detectarea pietonilor.

Serviciile ConnectedDrive vor fi și ele oferite în echiparea standard, acestea incluzând Real Time Traffic Information, On-Street Parking Information, dar și servicii de tip concierge. Desigur, nu trebuie uitat nici asistentul personal BMW Connected ce poate avea acces la smartphone-ul sau smartwatch-ul șoferului prin platforma Open Mobility Cloud.

Noile modele BMW i8 Coupe și i8 Roadster vor putea fi admirate începând de astăzi la Salonul Auto de la Los Angeles.