FOTO si VIDEO: cat COSTA hypercarul McLaren ce a primit numele SENNA!

McLaren-Senna-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am plâns foarte multe zile după ce, din păcate, am văzut LIVE, într-o transmisiune TV, accidentul lui Ayrton Senna. Eram fascinat, disperat, îndrăgostit de Senna, de stilul lui de viață, de fiecare viraj al său din fiecare cursă. Îmi doream să fiu Senna și după dispariția sa preamatură am început să mă uit din ce în ce mai puțin la Formula 1. Nu prea am putut să leg o conexiune cu Schumacher pentru că devenisem fan Damon Hill și după ce anii au trecut și am ajuns la „auto motor și sport” ca ucenic în presa auto îl rugam disperat pe Miki Alexandrescu să îmi povestească tot ce vedea el pe la curse… dar în mintea mea, tot Senna era…

Azi-noapte a fost specială pentru mine pentru că de undeva, cumva – din Anglia mai precis, a apărut un hypercar ce în sfârșit poartă numele unuia dintre cei mai spectaculoși piloți din istoria planetei noastre: SENNA. Și nu este orice supercar, orice hypercar ci cel mai înspăimântător McLaren de stradă construit vreodată.

McLaren Senna folosește o platformă modificată de P1 dar caroseria și interiorul sunt complet noi. Desigur, habitaclul este extrem de spartan pentru că mașina asta trebuie să fie extrem de ușoară… și este! Mai precis, la gol, fără lichide în instalații ea cântărește 1.198 kg! Asta e cât o Dacie Logan! Iar motorul… în spiritul numelui pe care îl poartă această mașină, propulsorul este unul cât mai clasic pentru vremurile noastre: V8, biturbo, patru litri și… 800 CP și 800 Nm! Asta înseamnă 668 CP per tonă!

McLaren nu declară date de performanță – proababil o va face la Salonul Auto de la Geneva, dar spune că Senna va avec „savage performance”. Păi așa conducea și Ayrton, SAVAGE, amintiți-vă!

Cu 220 kg mai ușor decât un 720S, Senna stă pe șasiul din carbon cu o caroserie realizată din materiale ultra-ușoare iar designul angular, cumva diferit de rotunjimiile lui 720 S ascunde multe, foarte multe elemente de aerodinamică activă atât pentru partea din față cât și pentru spate unde este șocant atât eleronul uriaș cât și sistemul de evacuare cu trei ieșiri finale. McLaren spune că nicio altă mașină nu are atât de multe elemente aerodinamice active precum această creație a sa. Există flapsuri care se deschid și se închid în aproape toate prizele de aer ale mașinii, de exemplu.

Atenție, această mașină nu înlocuiește P1 ci va fi poziționată ca alternativă mai exclusivistă a viitorului hyper-hypercar McLaren, cu trei locuri, adevăratul înlocuitor al actualului hibrid P1. Revenind la Senna, suspensiile independente cu două brațe au amortizoare adaptive, hidraulice și bare-stabilizatoare, un sistem complex în care amortizoarele sunt conectate TOATE între ele și se numește RaceActive Chassis Control II.

La Senna, modurile de rulare Comfort, Sport și Track sunt completate de unul Race – așteptați-vă la performanțe ireale pentru mașina asta pe circuit. Mai departe, McLaren spune că Senna are acum cel mai avansat sistem de frânare folosit vreodată în industria automobilului pentru o mașină de serie – are discuri carbon-ceramice și foarte multe elemente din motorsport. În fine, roțile sunt încălțate cu Pirelli P Zero Trofeo R dezvoltate pentru circuit dar care sunt și road-legal.

Senna a câștigat cu McLaren trei titluri mondiale în 1988, 1990 și 1991 și ULTIMUL exemplar nevândut de Senna a fost scos la licitație și s-a adjudecat pentru… două milioane de lire. Toți banii merg la Senna Foundation….

Mai sunt Senna disponibile. Nu. 500 de unități vor fi produse în total (inclusiv mașina de la licitație) și deja… TOATE s-au vândut. Prețul standard al unei unități a fost de 750.000 lire sterline. Cred că e prima oară când spun asta dar la ce și cum este mașina asta… prețul a fost cam mic!

Vedem mașina la Geneva iar producția ei începe în toamna anului viitor deci toți cei 499 clienți care au semnat pentru o Senna mai au puțin de așteptat.