GALERIE FOTO si toate INFO: NOUL HOT-HATCH VW care vine in septembrie in Romania!!!

DB2020AU00170_large

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aceasta este a opta generație de VW Golf GTI. Pentru că așa cum ne așteptam, Golf 8 a primit acum oficial, versiunea sa de top. Versiunea sa de top momentan, pentru că vor urma și GTI-uri, TCR-uri, R-uri mai puternice decât ce vedeți azi, acum, aici.

Cum ne-a obișnuit deja în vremuri de Pandemie, VW a organizat o lansare online, prin Skype, pentru a ne prezenta în premieră mondială al optulea GTI. Pe lângă imaginile „normale” vă atașez la acest articol și capturi de ecran cu ce am văzut eu în prezentare, ca să intrați și voi în atmosfera asta de media auto 2020. Nu vreți asta, dar hai să vedeți totuși cum este. LOL.

Cel mai important, Golf GTI va fi disponibil în România de la jumătatea lunii septembrie și va avea un preț de pornire de aproximativ 33.100 euro cu TVA. În acești bani veți primi un propulsor pe benzină, în patru cilindri, de doi litri, turbo, cu 245 CP și 370 Nm cuplu motor maxim și transmisie manuală cu șase rapoarte – combinația de pe vechiul GTI Performance. Mai departe, veți primi desigur stilizarea specială GTI la exterior, dar și la interior.

La exterior, observăm elementele clasice GTI cum ar fi inscripționarea modelului de jur-împrejurul caroseriei, banda roșie de deasupra farurilor, evacuări finale duble – autentice, jante cu design special. VW anunță că prin adoptarea elementelor de design specifice (spoilere, în principiu), coeficientul aerodinamic al lui Golf 8 GTI este mai mic cu 0.3 puncte față de cel al unui Golf 8 standard.

Foarte interesant și important, uitați-vă cu atenție la partea din față și încercați să vă desprindeți atenția de la cele 10 lumini LED din spoiler (faruri de ceață în forma literei X, spune VW, disponibile doar opțional) – uitați-vă mai sus, cele două faruri sunt unite de o bandă LED luminoasă ce dublează banda roșie clasică GTI. Aceasta va sta aprinsă în permanență, împreună cu luminile de rulare pe timp de zi sau poziții și se va aprinde automat când mașina detectează apropierea cheii de contact. ATENȚIE – artificiul acesta, banda LED din grila motorului va fi disponibilă OPȚIONAL.

VW anunță că în standard vor fi oferite jante cu diametrul de 17 inch și se va putea urca opțional până la unele cu diametrul de 19 inch. Trecând la interior și vorbind despre „standard” acolo avem tapițeria clasică GTI, volan cu stilizare specială, pedalier, praguri și buton start/stop cu design GTI și foarte important – scaune complet noi, GTI, cu tetiere integrate; VW anunță un sistem de iluminare ambientală avansat, cu 30 de nuanțe și mod „special GTI”… tot special pentru GTI avem și grafica pentru instrumentarul de bord Digital Cockpit. Da, v-ați prins, este standard pe noul GTI.

Pentru că tot am vorbit de dotări standard, la dotările standard ale oricărui Golf 8, pe lângă stilizările specifice de care am vorbit mai devreme, noul GTI va veni echipat cu o suspensie cu o gardă la sol mai joasă cu 1.5 cm, diferențial autoblocant față, „sound actuator” – da, e ceea ce crezi, pentru interior, dar și sistem keyless de acces și pornire/ oprire motor. Și da, farurile standard sunt full-LED și opțional vor fi oferite deja celebrele IQ Light. Revin puțin la interior pentru că trebuie să menționez că aici, în spectacolul numit Golf 8, contează foarte mult display-urile. În standard, la Golf GTI, clientul va primi display-ul touchscreen central cu diagonala de 8.25 inch; pentru accesarea experienței complete numită „Innovision Cockpit”, va trebui să achiziționați opțional „navigația mare” adică display-ul central cu diagonala de 10 inch, „Discover Plus”.

Revenim la partea tehnică unde trebuie să vă anunț că transmisia automată cu șapte rapoarte și dublu ambreiaj DSG va fi disponibilă opțional. Din punct de vedere al suspensiilor, VW anunță că acestea au fost modificate extensiv față de cele ale unui model standard Golf 8; de exemplu, puntea față este mai ușoară cu trei kilograme iar arcurile sunt mai rigide cu 5% față de cele ale lui Golf 7 GTI; în spate, arcurile au fost întărite cu 15% și de-asemenea suspensia independentă a modelului normal de Golf 8 a fost modificată cam în zona tuturor componentelor; opțional, va fi disponibilă suspensia cu amortizoare controlate electronic DCC.

VW anunță un nou sistem de control al tuturor sistemelor responsabile cu dinamica mașinii – Vehicle Dynamics Manager – VDM; constructorul ține să menționeze în mod deosebit și cele trei trepte de funcționare ale controlului stabilității – normal Sport sau ESC OFF; în standard va fi oferit un sistem de direcție progresivă, cu rată de demultiplicare variabilă; de exemplu, de la maxim stânga la maxim dreapta, Golf GTI MK8 are nevoie de puțin peste două ture de volan.

Abia aștept să conduc acest nou GTI și abia aștept să văd cifrele de performanță a mașinii care practic definește ceea ce înseamnă „hot-hatch”. Mai vreau să vă amintesc faptul că prima generație de Golf GTI a fost lansată în 1976, costa 13.850 mărci și designerul șef i-a pus o minge de golf în loc de manșon, pe schimnbător pentru că i s-a părut lui cool pentru că era fan golf… Oficialii au vrut să vândă 5.000 de Golf-uri GTI de 110 CP dar până la urmă mașina a devenit cult și a fost comercializată în 461.690 unități. În 1976, primul h0t-hatch din istorie mergea cu o viteză maximă de 182 km/h.