Smart crește în continuare. A treia mașină electrică din gamă este un SUV de talie medie, cu pretenții „premium” și dotări ieșite din comun.
Premiera noului smart #5 a avut loc în Australia, poate pentru a se agăța frumos de stilul de viață activ și de escapadele în sălbăticie cu care se laudă australienii. Dar oricum ar fi, noul SUV este în mod clar cel mai versatil automobil lansat vreodată de Smart. Totodată, la 4,7 metri lungime, este și cel mai mare.
Ni se spune că automobilul a fost desenat de Mercedes-Benz, că a fost conceput pentru adaptabilitate, spațiu și confort, optimizându-se la maximum ampatamentul disponibil de 2,9 metri.
Se remarcă plafonul panoramic, ușile fără rame și logourile roților, care rămân mereu în poziție verticală, indiferent dacă roțile sunt în mișcare sau nu. La estetica robustă își aduc contribuția și alte elemente care ornează spoilerele și pragurile, dar și consolele scurte… care promit și o abordare mai ușoară a bordurilor sau a terenului accidentat.
Dotări ieșite din comun, pentru stil și aventură
Dacă vorbim de off-road și aventură, trebuie spus că Smart propune și accesorii complementare din segmentul lifestyle, dar și o ediție Summit care poate veni echipată cu multe accesorii funcționale, printre care: bară luminoasă pe plafon, cârlig electric pentru remorcă, protecție sub caroserie, suport de acoperiș, trepte laterale, geantă laterală și scară laterală.
„Pe măsură ce continuăm să ne lărgim gama de produse, rămânem concentrați pe furnizarea de soluții de mobilitate diverse, care se potrivesc diferitelor stiluri de viață și preferințe în Europa și în întreaga lume.
Acest vehicul reprezintă nu numai un nou nivel premium pentru Smart, ci și o oportunitate de a explora noi posibilități în domeniul mobilității electrice.” – Dirk Adelmann, CEO Smart Europe
În interior este subliniată prezența scaunelor tapițate în piele, cu spătare înclinabile mult – până la 121° în față, dar reglabile și în spate. Încălzirea disponibilă în față și în spate, spațiul mare pentru cap în spate – 1.060 mm, protecția solară și luminile de citit, realizate pe principiul celor pe care le găsim în avioane, completează lista lucrurilor care ar trebui să ridice #5 în segmentul premium.
Se amintește și de detalii cum ar fi finisajele „stejar” sau lumina ambientală cu 256 de culori, dar mai important mi se pare că scaunele și bancheta s-ar rabata în poziții care permit crearea un spațiu amplu pentru dormit (din păcate nu au fost furnizate imagini cu interiorul astfel configurat).
Impresionantă este, cel puțin până la proba practică, și cifra care face referire la compartimentele de depozitare disponibile: 34!
Smart #5 vine cu un spațiu pentru bagaje și accesorii sub capotă, de 72 de litri, și cu un portbagaj în spate de până la 1.530 litri. Și dacă am precizat numere, hai să îți spun că înăuntru poți găsi 20 de boxe – Sennheiser Signature Sound System, cu o putere de 2.000 W –, o boxă portabilă și, ceva deosebit, un proiector integrat… numai bun pentru serile pe care ar trebui să le petreci departe de casă.
Pe partea vizuală, proiectorul nu e singura chestie remarcabilă. #5 vine echipat cu un ecran „head-up” de 25,6 inci (cu „Augmented Reality”), cu un ecran pentru instrumente de 10,3 inci (full-colour Ultra HD LCD) și cu alte două ecrane de 13 inci pentru entertainment și informații (AMOLED 2.5K). Un asistent vocal cu inteligență artificială generativă va ajuta pasagerii să comande o gamă largă de reglaje, inclusiv apeluri telefonice și mesaje, muzică și media, controlul climatizării, navigarea, setările personale și pentru controlul vehiculului, precum și toate funcțiile de navigare pe internet.
Ce știm despre propulsia noului Smart #5?
Știm că este integral electric, că are la bază o platformă modernă pe 800 volți și că bateria de 100 kWh s-ar încărca în 15 minute de la 10 la 80% din capacitate. Mai știm că ar urma să aibă o autonomie maximă de 740 km (regim CLTC – China Light-Duty Vehicle Test Cycle) și că șoferul va avea la dispoziție mai multe moduri de condus pentru on și off-road, inclusiv Adaptive, Sand, Snow, Mud sau Rock.
Date fiind modurile și postura mașinii, mă aștept la tracțiune integrală, însă nu ar fi exclus să existe și versiuni cu doar două roți motrice. În consecință, puterea maximă și performanțele ar putea varia și ele, dar astea sunt speculații. Vom știi cu precizie în lunile următoare.
Mașina ar trebui să fie prezentată în Europa la începutul anului viitor, cu toate echipările dedicate. Tot atunci vor începe și livrările europene.
Imagini: Smart
Linkuri: https://global.smart.com/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.