Gordon Murray Automotive T.50 este urmașul legendarului McLaren F1

Gordon-Murray-T50-Supercar-01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Gordon Murray este unul dintre cei mai inteligenți designeri și ingineri auto ai ultimei jumătăți de secol. Printre altele, a proiectat monopostul de Formula 1 Brabham BT46 fan car ce a fost interzis după numai un Grand Prix deoarece era prea rapid, iar când s-a retras din Marele Circ, un anume Ron Dennis l-a angajat să creeze o mașină pe care noi astăzi o cunoaștem sub denumirea de McLaren F1.

Murray este acum șeful propriei sale companii, iar mașina prezentată astăzi dorește să fie succesorul legendarului F1. Acesta este T.50, mașina cu cea mai avansată și eficientă aerodinamică văzută vreodată pe un model de stradă.

Bazându-se pe efectul de sol, T.50 va dispune de o turbină de 40 cm în spate ce va trage aerul de sub mașină, lipind-o de asfalt. Toată această aerodinamică este chiar mai complexă decât la un model de competiție. Mai mult, Gordon Murray Automotive va testa noul hypercar în tunelul de vânt al echiperi de Formula 1 Racing Point.

  • Șase moduri de rulare vor fi accesibile, printre care:
  • High-Downforce – forța de apăsare crește cu până la 30%
  • Streamline – rezistența la înaintare scade cu 10% pentru o viteză maximă mai bună
  • V-Max – Forța de apăsare și rezistența la înaintare sunt reduse la minim, iar puterea crește cu 50 cai putere datorită ajutorului dat de starterul-generatorul pe 48 V de la bord.

Apropo de putere, noul hypercar al lui Gordon Murray nu va fi cu mult mai puternic decât fosta sa creație, modelul F1. Poziționat median se va regăsi un V12 aspirat de 3.9 litri de origine Corsworth ce se tura până la 12.100 rpm și va produce 650 cai putere și 450 Nm. Transmisia manuală cu șase trepte va fi singura disponibilă. Această soluție a fost aleasă nu doar din prisma purității condusului, dar și datorită aportului său la scăderea masei totale, aceasta fiind de doar 980 kg sau mai puțin de jumătate din cât cântărește Bugatti Chiron.

La fel ca în McLaren F1, șoferul va sta în centrul cockpit-ului și va putea avea alături de el alți doi pasageri. Designul final îl vom vedea abia în luna mai, iar clienții își vor primi mașinile abia prin luna ianuarie 2022.