Koenigsegg Jesko, chilipirul anului

177b237f-koenigsegg-jesko-01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Sunt puține companii ce au reușit să se impună pe piața de supercaruri și hypercaruri în ultimii 30 ani.

Pagani este unul dintre aceștia, iar celălalt este Koenigsegg. Christian von Koenigsegg nu este un om ca noi, nu. El se trezește dimineața și se gândește cum să atingă 400 km/h cu o mașină fără transmisie, sau cum să mai taie câteva grame din masa viitorului hypercar.

Anul acesta, suedezul vrea ca mașina prezentată la Salonul Auto de la Geneva, Jesko, să treacă de bariera de 300 mph. MILE PE ORĂ. 482.8 km/h. Mașina poartă numele tatălui său, încă pe acest Pământ. Un gest emoționant, fără îndoială, dar să revenim la oile noastre. Înlocuitorul Agerei arată ca și când o Regera, o Agera RS și o navă spațială extraterestră s-au îmbătat într-un club într-o seară și au făcut nefăcute. Designul este superb, dar trebuie să reținem că scopul acestuia este să creeze forță de apăsare și de produce cât mai puțină rezistență la înaintare cu putință. Câtă forță de apăsare, vă întrebați? 800 kg la 250 km/h. O tonă la 275 km/h și 1.4 tone la V-MAX. Și având în vedere că rezistența înaintare crește la pătrat o dată cu creșterea vitezei, eficiența aerodinamică este cheie. Desigur, mașina ce va încerca să atingă 482 km/h va genera mai puțină apăsare.

Bun, acum hai să vedem sursa propulsiei. La rachete m-am gândit și eu, dar spre surprinderea mea, avem o versiune extrem de modificată a V8-ului de cinci litri de pe Agera. Arborele cotit este cu 5 kg mai ușor, motorul se turează până la 8.500 rpm, iar turbinele sunt conectate la un compresor electric ce pompează aer în turbine dintr-un rezervor de 20 litri construit din fibră de carbon, eliminând, zice compania, turbo lagul și creând un răspuns la pedală instant cu mult înainte ca presiunea în turbine să se formeze.

Puterea? Doar 1.280 CP. Cu benzină de 95. Pune-i E85 și bestia suedeză va produce 1.600 cai putere și 1.500 Nm. Sunt curios ce proprietar îi va pune benzină de 95. Mașina este, evident, tracțiune spate. Dar transmisia desemnată să preia toată puterea și să o ducă la roți se numește Light Speed Transmission. Este una multi-ambreiaj cu nouă trepte, fără sincroane tradiționale. După cum îi spune numele, transmisia poate schimba treptele foarte rapid. Mai mult, poate schimba mai multe trepte deodată, la fel de rapid și cântărește 90 kg cu tot cu ambreiajele umede, volant, fluide, electromotor și pompele de ulei.

Tot șasiul este din fibră de carbon, dar este cu 40 mm mai lung și cu 22 mm mai înalt decât cel de pe Agera RS pentru a putea avea o cabină mai aerisită. Pentru a ține mașina dreaptă și a împiedica ridicarea nasului la accelerații în forță, inginerii suedezi au montat un amortizor Triplex pe lângă cele Ohlins tradiționale. Și pentru un plus de agilitate, Jesko dispune de direcție integrală și de cele mai ușoare jante montate vreodată pe un Koenigsegg. SUnt fabricate din fibră de carbon și cântăresc 5.9 kg fiecare pe față (20″) și 7.7 kg fiecare pe spate (21″).

Premieră este și sistemult Autoskin, un set de actuatori hidraulici ce operează ușile, elementele aerodinamice și cele două portiere. Cu ajutorul cheii mașinii, poți intra în mașină fără a le atinge.

Dar și când intri, te așteaptă probabil cel mai tare interior de mașină suedeză. Multă fibră de carbon, un volan teșit la ambele extremități și cu ecrane mici pe el și un tablou de bord digital cu diagonala e 5″ numit SmartCluster.

Christian von Koenigsegg nu este un om obișnuit. El nu visează, el creează visuri. 125 visuri în total, între 40 și 50 pe an, la un preț de 3 milioane $ fără taxe. 3 milioane $ fără taxe ca să te lauzi că mașina ta poate merge cu 480 km/h? Afacerea secolului.