La aniversarea de 50 de ani, avem un nou Volkswagen Golf. În fine… aproape nou.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu-i refăcut de la zero, dar e un facelift important. Volkswagen Golf „8.5” trebuie să convingă cu un look proaspăt și cu ajustări substanțiale în principal pe partea de infotainment și control.

 

Cine oare își imagina acum o jumătate de veac cât de importantă urma să fie pentru Volkswagen mașina care tocmai ieșea pe poarta fabricii?! Practic, din 1974 încoace, Volkswagen Golf a funcționat pe post de reper al clasei – mașina care dădea tonul, dictând indirect modul în care erau făcute și comunicate restul modelelor compacte, indiferent de la ce marcă și unde s-ar fi poziționat pe scara prețurilor. Motiv pentru care s-au vândut peste 37 de milioane de exemplare.

Peisajul auto e însă puțin schimbat acum. Acum aproape toată lumea pare convinsă că doar SUV-urile, sau măcar crossover-ele, sunt mașini adevărate. Și aș zice că Volkswagen a cam pierdut din imaginea de lider incontestabil în zona medie, iar Golf-ul nu mai este implicit considerat „zeul compactelor”.

Într-o piață cu multe mărci și modele cu progrese semnificative la nivel de calitate, cu vânzări bazate în principal pe SUV-uri, cu inovația și imaginea de brand mutate înspre mașinile electrice, cu o mulțime de mărci noi care tind să nu mai joace după regulile clasice, Volkswagen Golf cam trebuie să-și redovedească relevanța. Și chiar dacă modelul lansat în 2019 nu era rău deloc, Golf-ul chiar avea nevoie de un refresh, mai ales că aniversarea de 50 de ani trebuia marcată cumva.

 

Ce e nou la Volkswagen Golf „8.5”, comunicat cu numele Golf01?

• Hardware și software: Golf-ul va fi echipat cu un sistem de infotainment de ultimă generație, cu procesor rapid, asistent vocal inteligent IDA și integrare ChatGPT. Are și un ecran central nou, de 10,4 sau 12,9 inch. Și se vorbește de „operare intuitivă” – chestie care lăsa de dorit la mașina precedentă.

• Ajustări binevenite: Un volan nou, cu butoane noi (butoane, nu amețeli de tip „haptic-touch”) și ajustări pe la alte elemente de control din interior care sufereau. Plus detalii clasice, inclusiv în ceea ce privește tapițeriile, cusăturile etc.

• Actualizare estetică: Din față și din spate se văd diferențe, cu tușe un pic mai aspre, mai bine definite. Volkswagen accentuează redesenarea farurilor LED (inclusiv cu tehnologie „IQ.LIGHT LED matrix” și bătaie până la 500 metri) și „grafica luminoasă 3D” a stopurilor, redesenarea accesoriilor și prezența logoului luminat.

• Noul hibrid plug-in: Vorbim de o baterie nouă, de 19,7kWh, și o autonomie (teoretică) complet electrică de aproximativ 100 km, dar și de o autonomie totală de 1.000 km. Sistemul de 48V dispune și de o funcție de încărcare rapidă cu capacitate de încărcare de 50 kW (DC).

Golf-ul, în cea mai recentă iterație, încă își încântă fanii cu detaliile clasice și multe motorizări și versiuni. Nu se vorbește de o variantă integral electrică, deocamdată.

• Motorizări variate: Sunt disponibile nouă opțiuni la lansare – mild hybrid (eTSI), plug-in hybrid (eHybrid și GTE), turboalimentat pe benzină (TSI) și turbo-diesel (TDI). Golf GTI este și el prezent, citez, „devenind și mai sportiv, cu un plus de putere în comparație cu predecesorul său”.

• Nu au fost eliminate variantele consacrate: Golf-ul vine în continuare în formula clasică (hatchback), cu GTE și GTI, dar și cu Variant, și cu versiuni 4×4 (cuplate cu motoare TSI) care vor apărea un pic mai târziu. Oficialii Volkswagen au confirmat și modele speciale Clubsport și Golf R.

Asistență updatată: Ni se spune că parcarea automată a fost îmbunătățită cu funcții noi și că noul Golf poate fi „extras” din locurile strâmte prin comandă din afara mașinii. Există acum și un sistem Area View, cu patru camere și vedere 360°.

Volkswagen spune că primele livrări vor începe în primăvară. Prețurile, specificațiile și configurațiile din România urmează să fie comunicate, dar nu avem motive să credem că se vor schimba prea mult față de ofertele actuale.

Imagini: Volkswagen
Linkuri: https://www.volkswagen.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici