Mai e GTI-ul una dintre mașinile de vis?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Spre bucuria multora, noul Volkswagen Golf are printre versiuni și un GTI cu motor termic. Vezi aici cum arată și află ce putere are.

 

The original HOT HATCH! Ei bine, GTI-ul e pe piață de 49 de ani. A fost prezentat la un an după Golf – adică în 1975 – și de atunci zăpăcește mințile puștilor năstrușnici sau ale taților realiști, care totuși visează să mai fugă duminica de acasă cu o rachetuță deghizată în compactă de familie.

Unii pariaseră că noul Golf nu va mai avea printre versiuni un GTI doar cu motor pe benzină, ci vreun hibrid… sau poate va sări complet peste modelul sportiv până în momentul în care va deveni un vehicul pur electric, curat și bine-crescut.

Dar iată că Volkswagen (încă) mai ascultă și fanii. Mașina din 2024, chiar dacă a suferit câteva operații estetice, folosește același motor ca înainte: un turbo de 2 litri, pe benzină. Are totuși o putere ceva mai mare, crescută de la 242 CP la 262 CP, iar accelerația a coborât la 5,9 secunde de la 0 la 100 km/h. Viteza maximă este de 250 km/h.

Volkswagen ne mai spune că acum computerul te poate ajuta la plecările de pe loc cu un „launch control” optimizat. Și există și un nou „sport mode” care ajustează comportamentul mașinii mai pe sufletul „piloților”.

Sigur că vedem și modificări în față și în spate, la spoilere și blocurile optice. Vedem sigla luminată pe grilă, logouri GTI noi – retro, un acoperiș panoramic cu deschidere (opțional) pe jumătate din plafon și jantele noi, numite „Richmond”. În interior vedem detaliile clasice, dar și scaune ajustate, cu tetiere integrate și un display nou, de 12,9 inch (32,7 cm), care afișează comenzile unui soft (teoretic) îmbunătățit. Lumini ambientale, volan nou, head-up display cu proiectare pe parbriz, bord digital hi-res de 26 cm și un sistem Harman Kardon de 480W. Plus spațiul decent și portbagajul pe care deja le știm, alături de funcțiile pentru acces facil.

S-a confirmat și varianta de top a GTI-ului, denumită ca și înainte, GTI Clubsport, care va fi lansată mai târziu, tot în 2024. Nu s-a vorbit de putere și nici dacă va fi disponibil pe toate piețele. Nici prețurile nu le știm încă, nici pentru GTI, nici pentru celelalte versiuni ale Golf-ului 2024.

Per ansamblu, e un facelift de bun augur – așa mi se pare la prima vedere. Mă bucur că încă mai există mașina asta cu spirit și motor „ca pe vremuri”. Dar rămâne de văzut dacă nu cumva ea mai e atractivă doar pentru nostalgici… dacă nu cumva puștii de azi nu dau nici doi bani pe relicve zgomotoase și mirositoare… dacă nu cumva Volkswagen chiar are nevoie rapidă și de un GTI complet electric, care să ațâțe o nouă generație de vise.

 

Mai poți citi despre noul Volkswagen Golf „8.5” aici.

Volkswagen Golf GTI a fost lansat în 1975. În imagine un exemplar din 1978.
Volkswagen Golf GTI a fost lansat în 1975. În imagine un exemplar din 1978.
Imagini: Volkswagen
Linkuri: https://www.volkswagen.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici