La familia

SEAT LEON ST-108H

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Suntem în Spania unde tocmai am condus cel mai nou, al treilea și ultimul membru al familiei compacte Leon. SEAT Leon ST este primul break din istoria acestui model și este lansat după o altă premieră pe care am condus-o tot anul acesta – primul Leon în trei uși, SC-ul. Vedeți testul nostru cu Leon SC aici.

Pentru că veți putea vedea testul nostru de la fața locului în „Mașini, Teste și Verdicte” de pe 9 decembrie, iată aici care sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știți despre Leon ST.

El este cu 27 de centimetri mai lung decât un hatchback, are consolele față/ spate mai lungi iar ampatamentul are aceeași valoare cu cea de la modelul în cinci uși. Apropo de modelul în cinci uși, el este acum vedeta absolută a mărcii, anul acesta va înregistra o creștere de vânzări de peste 40 de procente. Iar expansiunea mărcii va continua tot cu ajutorul lui Leon dar de acum cu trei modele, hatchbackul, SC-ul în trei uși și breakul despre care vorbim aici.

Mai lung decât hatchbackul, ST-ul are un portbagaj mai mare cu 207 litri.

Dar pentru că ampatamentul este același cu cel de la hatchback și portbagajul a trebuit crescut cât mai mult, veți descoperi că pe locurile din spate nu este FOARTE mult spațiu. Este mai mult decât suficient dar nu atât de mult cât ai aștepta de la cel mai lung Leon din istorie. Revenind la portbagaj, mândria lui SEAT vine din faptul că, în afară de concurența din grup (fratele Golf cu 605 litri), Leon ST are cel mai mare portbagaj din segment.

De la volumul de 587 de litri, dacă dați ruloul portbagajului la o parte, volumul până la plafon este de 687 de litri. Cu rabatarea banchetelor, spațiul se duce la 1.470 de litri disponibili. Cu ajutorul unei opțiuni, spătarul scaunului pasagerului se poate rabata și el și puteți încărca un brad lung chiar și de 2.67 metri. Am glumit, pentru că în februarie când sosește Leon ST în România nu cred că veți mai căra brazi cu el…

Despre prețuri momentan știm doar că un ST va fi cu aproximativ 750 de euro mai scump decât un hatchback echipat cu motor similar.

Daaar… vara viitoare puteți să vă comandați un Leon ST după care chiar să vă duceți după brazi în iarna ce va urma.

Asta pentru că din iunie 2014 se va putea achiziționa în România Leon ST cu tracțiune integrală. Aceasta se va numi 4-Drive și va fi disponibilă la început pe 1.6 TDI și 2.0 TDI, adică dieselurile de 105 și 150 CP. Despre disponibilitatea DSG pe versiunile 4×4 momentan nu se știe nimic.

Leon ST cu tracțiune față poate avea motoare pe benzină de 86, 105, 122, 140 sau 180 CP iar dintre acestea doar 105 și 180 pot primi DSG. Din dieselurile de 90, 105, 150 și 184 CP, doar 105, 150 și 184 CP pot avea cutie automată DSG opțional.

SEAT anunță că cea mai ușoară versiune de Leon ST are 1.233 kg fiind astfel cea mai ușoară mașină din segment. Mai mult, anunță valori de consum foarte bune pentru clasă pentru că aerodinamica are aceeași valoare precum cea a modelului hatchback în cinci uși. Tot legat de consum, anul viitor va fi lansată și versiunea echipată cu motorul pe benzină 1.4 TSI cu sistem de dezactivare a cilindrilor ACT care pentru Leon va avea 150 CP.

Noi am condus în Spania cea mai accesibilă versiune echipată cu motorul pe benzină de 1.4 litri – cea de 122 CP.

SEAT oferă setări diferite pentru suspensii, în funcție de echipare dar și de motorizare. Adică dacă vreți o mașină confortabilă trebuie să vă feriți de versiunile FR chiar dacă ele arată cel mai bine. Un FR cu mai puțin de 150 CP va fi mai rigid ca un STYLE dar la rândul său va fi mai confortabil decât un FR cu motor peste 150 CP.

Nouă ni s-a părut destul de rigidă și lipsită de confort pe denivelări chiar și versiunea STYLE pe care am condus-o iar suspensiile sunt și cam zgomotoase. Rigiditatea suspensiilor este însă un amănunt ce trebuie acceptat la Leon pentru că acesta este specificul mărcii – mașinile trebuie să fie mai sportive decât modelele similare de la VW. Soluția numită compromis se numește Dynamic Chassis Control (amortizoare controlate electronic) și va fi opțională. Sunt șanse mari ca în modul confort, această suspensie să fie mai confortabilă decât cea mai „confortabilă” suspensie standard.

Un alt aspect pe care trebuie să îl menționez acum despre Leon ST este poziționarea pe piață.

Studiile arată o creștere importantă a segmentului breakurilor compacte în zona de flote și mai mult decât atât, acest tip de caroserie totalizează vânzări de aproape 500.000 de unități anual iar SEAT speră să atragă cât mai mulți clienți de aici cu noul său Leon ST. Nu știu dacă companiile se vor bate pe Leon ST deși trebuie să recunoaștem că o flotă de mașini break care să arate bine nu ar face rău nimănui. Oficialii mărcii din România așteaptă să vândă anul viitor aproximativ 100 de unități break, o cifră importantă pentru segment în țara unde oamenii nu iubesc deloc o astfel de caroserie.

Altfel, mașina este poziționată către o clientelă formată din bărbați căsătoriți, cu vârstă medie de 48 de ani și copii adolescenți. Păi, nu trebuie să fie cineva în casă care să fure noaptea breakul frumos din fața casei?!

În „Mașini, Teste și Verdicte” de pe 9 decembrie vă arătăm în premieră toate detaliile noului Leon ST și vă explicăm și care sunt motivele pentru care unii clienți de break compact nu vor cumpăra imediat mașina asta chiar dacă se vor îndrăgosti de felul în care arată…