La plimbare cu Renault Captur – uite ce am învățat

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

O vorbă înțeleaptă spune că drumul te învață mai multe decât destinația. Ei bine, doar ce am făcut și noi un drum la volanul noului Renault Captur – uite ce am învățat.

Unde se plasează Renault Captur în gama SUV de categoria B?

Renault Captur se lovește de o treabă destul de dificilă – să exceleze în segmentul B SUV, o piață din care fiecare producător vrea o bucățică, deci competiția este foarte strânsă. Acestea fiind spuse, Renault a dat lovitura și Captur a devenit cel mai bine vândut crossover de segment B din Europa – și asta este ceea ce revizuitul Captur are de protejat. Dar, asta nu înseamnă că nu are competiție puternică – Nissan Juke, Ford Puma, Peugeot 2008 sau Hyundai Kona – toate foarte arătoase și tehnologizate.

Deci, cu ce noutăți vine pe facelift?

Acest voiture à vivre, cum îl alintă Renault, preia designul futurist a lui Scenic E-Tech Electric. Capitolul design a evoluat foarte mult, mai ales când vorbim despre partea frontală, care s-a modernizat și s-a încruntat – faruri noi, grilă nouă și chiar și logo nou – toate menite să-l aducă pe Captur în rând cu filosofia de design adoptată de toată gama.

La interior, cuvântul zilei este sustenabilitatea – avem un mix de materiale reciclate și cu o amprentă C02 foarte mică. Toate aceste materiale îmbracă un infotainment de 10,4 inchi așezat vertical, care folosește Android Automotive 12 – un sistem intuitiv și care nu pune prea multe bătăi de cap, deși, probabil, mare parte din utilizatori vor opta pentru Android Auto sau Apple CarPlay.

Sub capotă noul Captur ascunde cinci opțiuni – un motor de 1 litru, alimentat doar cu benzină, de 90 CP, sau, alimentat și cu GPL și 100 CP – ambele echipate cu transmisie manuală. Pentru ceva mai multă putere, trecem la variantele mild-hybrid, care folosesc un motor de 1,3 litri cu 140 CP și transmisie manuală în 6 trepte, sau cu 160 CP și transmisie automată dublu-ambreiaj cu 7 trepte. Există și ovariantă full-hybrid, care îmbină un motor pe benzină de 1,6 litri cu două motoare electrice, pentru un total de 145 CP.

Și cât costă toate astea?

Renault Captur vine în trei variante de echipare: Evolution, Techno și Esprit Alpine. Prețurile sunt următoarele: Prețul de pornire este de 19.450 de euro, ceea ce îți aduce motorul de un litru pe benzină și nivelul de echipare Evolution. Dacă vrei același nivel de echipare cu aceeași motorizare dar alimentată cu GPL, trebuie să scoți din buzunar 20.050 de euro. Începând cu echiparea Techno apar și motorizările mild-hybrid, care încep de la 22.950 de euro pentru motorul de 1,3 litri benzină și 140 CP, sau 25.150 de euro pentru varianta cu 160 CP. Dacă vrei un Captur în varianta full hybrid, prețurile pornesc de la 24.190 de euro cu nivelul de echipare Evolution sau 26.190 de euro pentru Techno. Dacă vrei ceva mai special de la Captur, ai opțiunea nivelului de echipare Esprit Alpine, disponibil doar cu motorizările mild-hybrid de 160 CP și full hybrid. Prețurile pentru această variantă pornesc de la 27.950 de euro (mild-hybrid), respectiv 28.990 de euro (full hybrid).

Bun, dar cum se traduc toate aste pe șosea?

Rezultatul este foarte bun. Noi am testat Captur full-hybrid în echiparea Esprit Alpine și primul lucru care ne-a impresionat a fost consumul – după un drum București – Brăila și retur, instrumentarul de bord digital de 10,25 inchi ne spunea că am încheiat călătoria cu un consum de 5,9 l/100 km.

Mai stăm puțin la capitolul motorizare, pentru a trage următoare concluzie – cu sistemul full-hybrid, nu ar trebui să vă așteptați de la dinamism la volanul lui Captur. Da, este eficient, dar atunci când calci accelerația până la podea nu se întâmplă prea multe. Nu, nu o să ai probleme în depășiri, dar cutia de viteze multi-modală (cu 2 trepte pentru electric și 4 pentru termic) nu reușește să exploateze grozav cei 145 CP care îi sunt puși la dispoziție.

În rest, nu putem să ne plângem prea mult de Captur. Ținuta de drum este foarte bună și la capitolul confort nu există probleme prea mari – bine, la viteze mari, dacă dai de denivelări repetate, începi să dansezi puțin în scaun, dar acest lucru poate fi pus pe seama jantelor de 19 inchi, care nu mai lasă prea mult loc pentru cauciuc care să mai preia din amortizare.

Și cu sistemele de infotainement și de siguranță de pe Captur ne-am înțeles bine – Android Automotive ne-a ghidat fără probleme până la destinație și sistemul de cruise-control adaptiv ne-a lăsat să ne bucurăm de o experiență foarte relaxantă pe autostradă.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici