Mate Rimac vizează și mașini de serie mare cu noul robotaxi Verne. Nici urmă de volan!

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Robotaxiul Verne se vrea în circulație în 2026. Este electric, complet autonom și are spațiu pentru doi pasageri și bagajele lor.

Mate Rimac e un antreprenor de succes. Croatul a pus pe harta auto marca Rimac într-un timp scurt, cu mașini extreme, tupeiste și cu recorduri doborâte. A convins Porsche și Hyundai să-l susțină, companiile devenind co-proprietari în Rimac Group, alături de el și alți acționari minoritari.

Mate Rimac este și CEO-ul noului joint-venture Rimac Bugatti, în care Rimac Group deține 55%, iar Porsche 45% (despre noul Bugatti Tourbillon poți citi aici).

Iar acum vedem un nou produs care poartă semnătura sa – un robotaxi denumit Verne. Cred că vizionarul Jules Verne, care a încântat atâtea generații cu romanele sale de aventuri pline de mașinării uimitoare, s-ar bucura că cineva i-a folosit numele pe un produs care promite mobilitate urbană automatizată și ecologică.

Proiectul a fost demarat prin 2019 de Mate Rimac și Marko Pejković, dar abia acum vedem produsul final, anunțat „street-ready” pentru 2026. Primul oraș în care va intra în teste va fi Zagreb, urmat de alte 11 orașe cu care firma are acorduri principiale în Marea Britanie, Germania și Orientul Mijlociu.

De ce numai două locuri?

Răspunsul lor e simplu: 90% din călătoriile cu taxiul presupun doar unul sau doi pasageri și nu avea rost mărirea amprentei la sol cu încă două locuri. Astfel se pune accent pe agilitate și confort amplificat pentru doi.

Nu găsim la bord nici pedale, nici volan sau vreun joystick, ci doar un sistem multimedia cu un ecran amplu de 43 de inci, gata să acapareze toată atenția pasagerilor. Poate astfel nu se mai gândesc la faptul că mașina este ghidată exclusiv de un computer 🙂

Portierele glisează, scaunele sunt ajustabile generos (poți sta chiar și aproape întins), există și spațiu pentru bagaje. Pe consola centrală se găsește un buton care permite oprirea și pornirea autovehiculului, iar pasagerii vor putea personaliza ambientul (ajustând sistemul audio-video, luminozitatea sau mirosul în interior) prin intermediul instrumentelor de control de la bord sau din aplicația mobilă.

Parbrizul, geamurile și plafonul au opacitate ajustabilă, până la 90%. Iar sistemele de siguranță vor include centuri de siguranță, dar și airbag-uri inovatoare care să protejeze pasagerii care stau în poziții până acum atipice într-un vehicul.

Desigur, mașina e plină de senzori și camere care vor permite navigarea traficului în regim autonom.

Verne a externalizat programarea softului către compania israeliană Mobileye, care oferă o suită de senzori, inclusiv nouă camere de vizualizare și patru camere de parcare. Sunt prezente multiple unități radar și lidar cu rază lungă și scurtă.

Deși autonome, vehiculele Verne nu vor putea merge oriunde/oricand/oricum. Acestea vor fi restricționate în zone urbane și autorizate pentru viteze limitate la 130 km/h pe drumurile urbane expres. În caz de vreme extremă, deteriorări sau defecțiuni, mașina va executa o „manevră de risc minim” pentru a se parca singură.

Foarte importantă pentru un astfel de robotaxi este curățarea riguroasă a senzorilor, care vor beneficia de sisteme automatizate și rezervoare ample cu lichide de curățare. Mașinile vor trece oricum zilnic pe la bază – denumită „Mothership” – pentru inspecție umană.

Tehnic, Verne folosește o construcție de tip skateboard, cu suspensie standard și un acumulator de 60 kWh (58 utilizabili), și motor de 208 CP montat frontal. Va cântări circa 2.100 kg și este de așteptat ca bateria să reziste între 14 și 17 ore în utilizare urbană, cu încărcare rapidă în circa 30 de minute.

Testul inițial din Zagreb are în vedere un prim lot de 40 de mașini, dar „Mothership”-ul local va fi proiectat pentru 400-450 de mașini.

Design atipic

Designerii l-au vrut discret și practic, designul fiind totuși atipic grație parbrizului foarte plonjat către botul mașinii. Vizual pare de dimensiunile unui Volkswagen Golf, dar se pare că va fi un pic mai mare… mai apropiat de proporțiile unui SUV compact.

Se remarcă liniile simple, drepte și vedem multe suprafețe plane, care au darul să optimizeze spațiul din habitaclu. Interiorul va folosi materiale care se curăță ușor, inclusiv unele cu proprietăți antibacteriene.

Vehiculele vor fi produse într-o nouă fabrică, în Zagreb, Croația.

Imagini: Verne 
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici