Lamborghini a creat atâtea modele de Huracan încât e foarte ușor să le uiți pe toate. Astăzi vorbim despre încă una, așa că fiți atenți, o să fie un articol greu de urmărit.
Toată lumea știe Huracanul LP610-4, versiunea de și-au cumpărat-o toți youtuberii cu ceva cașcaval sau toți fotbaliștii cu măcar un gol înscris pe-afară. La un an distanță, prin 2014, Lambo s-a gândit că ar fi utilă și o versiune care să subvireze mai puțin, așa că au demontat axul cardanic față, au detunat V10-le aspirat cu 30 cai putere și 20 Nm și au numit-o LP580-2. Aceasta este și varianta pe care a îmblânzit-o Giurgea pe niște drumuri italienești.
Fast forward încă trei anișori și apare Huracan Performante, sau deținătorul recordului pe Nurburgring până la apariția lui 911 GT2 RS (altă armă filmată de Giurgea pentru #superspeedlaprotv). Aceasta se bucura de 640 cai putere și 600 Nm, dar și de avantajul ambelor punți motrice. Aerodinamică activă, fibră de carbon forjată, tot tacâmul.
2019 a fost anul faceliftului, sau EVO după cum s-au gândit italienii să îl numească. Acesta se bucura de același V10 precum Performante și îl înlocuia pe LP610-4, însă nu puteau lăsa motorul acestuia de izbeliște, așa că ajungem în prezent, unde îl găsim sub capota noului Huracan EVO RWD, înlocuitorul lui LP580-2.
După cum am mai menționat, EVO RWD este propulsat de un V10 aspirat de 5.2 litri (fabricat în Ungaria) ce se laudă cu 610 cai putere și 560 Nm. Puterea ajunge la roțile spate (doar nu cele față) prin intermediul unei transmisii automate cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte, la fel ca la orice alt Huracan.
Mai ușor cu 33 kg față de EVO (1.389 kg la gol), EVO RWD atinge 100 km/h în 3.3 secunde și 200 km/h în 9.3 secunde. Performanțe mai slabe decât ale versiunii cu tracțiune integrală, dar așa este când puterea copleșește aderența furnizată de anvelopele Pirelli P ZERO. Măcar viteza maximă a rămas aceeași precum a fratelui mai puternic, de 325 km/h.
Inginerii italieni s-au concentrat pe oferta unei experiențe mult mai plăcute la condus, atât în condiții uscate, cât și atunci când cerul se dezlănțuie. Asta se datorează, în mare parte, noului sistem Performance Traction Control System (P-TCS) calibrat pentru tracțiunea spate (propulsie pentru cei ce încă mai folosesc faxul). Acesta livrează cuplu roților chiar și atunci când mașina este în faza de revenire în urma unui derapaj mai mult sau mai puțin controlat. P-TCS lucrează și cu cele trei moduri de rulare: STRADA oferă foarte puțin loc pentru derapaje, SPORT te lasă să te joci puțin cu mașina la limită, pe când CORSA este modul ce te salvează doar atunci când o comiți rău de tot. Pert total, Lamborghini menționeaz că acest sistem inteligent de control al tracțiunii îmbunătățește liniaritatea intervențiilor cu 30%, tracțiunea la ieșire din viraje cu 20%, dar permite și derapaje cu 30% mai spectaculoase comparativ cu vechiul LP580-2. Dacă interesează pe cineva, transferul de mase între punți pentru EVO RWD este de 40/60 față/spate.
EVO RWD se diferențiază de EVO AWD prin bara față, splitter, bara spate și difuzor. Producătorul italian nu a menționat dacă există schimbări de echilibru aerodinamic sau forță de apăsare, așa că nu avem motiv să bănuim că ar exista. Mașina vine în standard cu arcuri din oțel și amortizoare hidraulice, însă amortizoare electromagnetice MagneRide se găsesc pe lista de opționale. La fel se întâmplă și cu sistemul de frânare ceramic și jantele de 20″, EVO RWD având ca echipare de bază un set de discuri din oțel, ventilate și perforate, ce-i drept, dar și jante model Kari de 19″.
Mai avem câteva cifre interesante înainte de încheia:
- 83 litri volum rezervor
- 100 litri volum portbagaj
- 13,8 l/100 km consum mediu declarat
- 31.9 metri distanță de frânare de la 100 km/h.
Primele exemplare Lamborghini Huracan EVO RWD vor ajunge la clienți în primăvara acestui an, la un preț de pornire de 159.443 Euro fără TVA sau în jur de 190.000 Euro cu TVA în România. Dacă vreți mașina aceasta, dar pe bani mult mai puțini, încercați noul Audi R8 RWD.