Ne-am plictisi fără nebuni, așa-i? Câțiva au făcut un McLaren P1 din piese Lego, cu motoare Lego. Și l-au pus pe Lando pe post de pilot de încercare.
Poate o să-mi spui că-i cascadorie corporatistă, nu nebunie entuziastă. Și, pe undeva sunt de acord. Totuși, cineva acolo, la Lego sau la McLaren a născocit ideea asta complet nebunească: „Ce-ar fi dacă am face din piese Lego un McLaren la scara 1:1, care chiar să meargă pe o pistă?”.
Apoi alți nebuni au aprobat ideea – scumpă, fără îndoială – sperând că cei care au propus-o chiar știu ce fac. Apoi un grup și mai mare de nebuni a trebuit să găsească soluții practice, ca să le iasă treaba și să nu se facă de râs.
Un McLaren P1 din 342.817 piese Lego, cu 768 de motorașe!
Este primul proiect Lego din seria „big build” care e capabil să vireze și să parcurgă un tur de circuit. Și, desigur, circuitul ales pentru recordul ăsta n-avea cum să nu fie Silverstone, circuit „de casă” pentru McLaren, și locul în care brandul a avut destule succese extraordinare. Iar pilotul de teste n-avea cum să nu fie Lando Norris, la fel de cunoscut pentru glume și trăznăi, cum e pentru performanțe în curse.
23 de oameni au lucrat la proiect, specialiști și ingineri de la Lego și McLaren, deopotrivă. Au muncit 8.344 de ore și au folosit 393 de tipuri diferite de piese, dintre care 11 au fost făcute special pentru proiect. Teoretic mașină, practic o jucărie uriașă… o nebunie în toată regula!
P1 în versiunea „plastic fantastic” cântărește 1.220 kg, cu 270 mai puțin decât bolidul hibrid de 916 CP lansat în 2013 (prezentat sub formă de concept cu un an înainte, în 2012). Respectă proporțiile și formele cât de mult s-a putut, dimensiunile fiind ceva mai mari chiar: 4.980 x 2.101 x 1.133 mm. Și e propulsată de un „motor” Lego Technic format din 8 grupuri motorizate care amintesc de V8-ul original. Fiecare dintre aceste grupuri conține câte 96 de motorașe electrice, pentru un total de 768.
N-avem un echivalent în cai putere, dar știm că e pe acolo o baterie adevărată care face ca mașina asta să parcurgă măcar un tur complet la Silverstone, adică 5.891 metri (5,891 km). Pe lângă baterie mai găsim și alte componente auto reale: instrumentarul, volanul și direcția, frânele și roțile, dacă ar fi să enumăr câteva dintre cele evidente.
Sigur că echipa a stat tensionată până în ultima secundă, că n-ar fi fost frumos să se dezmembreze chiar așa, în văzul lumii. Dar și dac-ar fi sărit piese din ea, tot aș fi aplaudat entuziasmat. Puțină joacă e fix ceea ce trebuie în lumea auto, că prea se ia în serios 🙂
O jucărie și pentru nebuni mai domoliți
Pentru fanii McLaren din sufrageriile din lumea-ntreagă există un P1 Lego Technic, scara 1:8. Setul 42172 conține 3.893 de piese, măsoară 59 cm lungime și încântă împătimiții inclusiv cu un V8 și transmisie cu dublu ambreiaj, suspensii și eleron reglabil. Costă circa 450 de euro și ar trebui să o dai gata undeva între 10 și 20 de ore… poate între două curse F1 în care-i ții pumnii lui Lando Norris.
Imagini: McLaren, Jeff Moore
Linkuri:
https://cars.mclaren.com/en
https://www.mclaren.com/racing/
https://www.lego.com/ro-ro/product/mclaren-p1-42172
https://landonorris.com/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.