LEGEA TROTINETELOR ELECTRICE: vezi PE UNDE si CUM sa circuli ca sa nu IEI AMENDA

GOPR0244_ALTA2773276490577327288_high

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Gata, legea ce reglementează utilizarea trotinetelor electrice și în același timp le încadrează dpdv legislativ a fost aprobată de Senat și în perioada imediat următoare va intra în Camera Deputaților unde foarte probabil va înainta fără probleme către promulgarea de către Președinte.

În primul rând, este foarte importantă această legiferare pentru că, conform datelor autorităților, doar anul trecut au fost înregistrate oficial 192 accidente în care au fost implicate astfel de mijloace de transport. 37 de persoane au fost rănite grav iar una a… decedat. Eu mereu am spus că există morți șmechere și morți proaste. Să mori pe trotineta electrică e moarte proastă deci este nevoie de legi care să ne protejeze. Fie că suntem pietoni pe lângă trotinete, fie că suntem șoferi pe lângă ele, fie că le conducem.

În al doilea rând, legea trotinetelor electrice așa cum va fi ea adoptată ne arată faptul că autoritățile sunt cumva conștiente de importanța mijloacelor de transport în comun alternative, moderne. Având în vedere care sunt punctele principale ale acestei legi (le vedeți mai jos), mă face să sper că oamenii vor continua să folosească aceste mijloace de transport personal alături de biciclete, role, trotinete normale și SPER, SPER, SPER, scutere electrice. Legat de acestea din urmă, îmi doresc ca următoarea lege care va trece RAPID prin foruruile legislative ca urgență este cea care reglementează conducerea scuterelor de până la 125 cmc cu B-ul, adică A0, inclus în B. Asta ar însemna ca toate scuterele de până la 125 cmc sau corespondenții lor electrici (la putere se face corespondența) să poată fi folosite ca mijloc de transport în toată România! Asta pentru că cele care pot fi conduse acum cu B-ul sunt limitate la 50 km/h de lege și sincer, scuterul de 125 cmc este cea mai bună soluție de transport rapid, sigur și implicit decongestionare trafic. Hai că se poate, dacă se poate cu trotinetele electrice se poate și cu scuterele de 125.

Pentru trotinetele electrice nu ai nevoie de niciun permis și deja cred că știți cu toții cât de tari sunt de condus, cât de mult te ajută și cât de mult ajută la transport personal cumva rapid. Oricum, mai rapid decât mașina blocată în trafic, mai lejer decât tramvaiul sau autobuzul ori metroul aglomerat fie o prelungire firească și modernă a acestora.

Din 2020 înainte o trotinetă electrică devine: „vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”. Am o mențiune aici, 25 km/h este viteza maximă a unui Segway ES2 precum cel pe care îl folosesc eu, modul Sport „cu S roșu”, cu bateria standard. Dacă se optează pentru bateria extra, trotineta se duce lejer la 32 km/h pe modul Sport extrem, deci trebuie păstrată în S normal aka „S alb”. Deși ar fi tare să mă ia radarul pe ea. Am glumit.

EXTREM de important: circulația pe trotuare devine interzisă pentru trotinetele electrice: „sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric”. Deci doar pietonii au voie pe trotuar și dacă folosesc un mijloc de transport, acesta nu poate depăși 6 km/h viteză maximă. ATENȚIE: dacă pe trotuar este trasată o pistă de biciclete, trotineta electrică are voie pe acolo IAR PIETONII TREBUIE SĂ RESPECTE PISTA RESPECTIVĂ, nu să comenteze că de ce mergi pe acolo. E loc pentru toată lumea și fac această mențiune pentru că am impresia că unii pietoni se consideră Iisus printre bicicletele sau alte mijloace de transport similare care doar își fac drum pe pista de pe trotuar.

EXTREM de important PARTEA A DOUA: Dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă.

DACĂ NU EXISTĂ PISTĂ BICICLETE: circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h, se arată în document. DECI: unde este 60km/h limită mergi doar pe pistă, dacă există, altfel pe trotuar NU AI VOIE. Decât dacă pe acel trotuar ai pistă de biciclete.

Mergem mai departe pe calea legislativă și găsim o altă prevedere importantă: vârsta minimă pentru a putea pilota o trotinetă electrică se va seta la 14 ani iar dacă nu ai împlinit 16 ani va trebui să porți cască de protecție. Altceva foarte important din legea trotinetelor este legat de staționare – trotinetele nu mai pot fi staționate pe trotuare ci lângă acestea, paralel cu trotuarul și nu mai mult de două trotinete așezate în paralel și lângă trotuar. Asta este cea mai mare aberație din lege pentru că dacă o trotinetă nu circulă, cum poate ea fi pericol pentru pietoni? Acest segment va omorî aiurea, gratuit, serviciile de închiriere de trotinete care nu vor putea să își lase toate trotinetele pe marginea șoselelor. Să sperăm că acest alineat va fi modificat urgent.

Amenzile: între 6 și 8 puncte de amendă, asta înseamnă la un cost al unui punct de amendă de 145 lei, amenzi între 870 și 1.160 lei. Legat de amenzile din țara asta, cred că trebuie introdusă urgent amenda pe prostie. Am citit că există o comunitate de fani/ utilizatori de trotinete electrice unde sunt cam 7.000 de oameni și un reprezentat al acestei comunități (o fi fost ales de comunitate, nu știu…) a declarat că el nu consideră că este ok impunerea unei limite de viteză pentru trotinete la 25 km/h pentru că… „unele trotinete merg din fabrică cu 30, 35, 40 km/h”… Prietene, maximul de puncte de amendă pe prostie merg la tine. Și totuși, cumva te admir… și eu îmi doresc să nu mi se mai impună limită de viteză de 50 pentru mașină pentru că ea din fabrică merge 250!!!

Concluzionând, aplaudăm legislația ce aduce România în linie cu restul țărilor europene care au fost nevoite să reglementeze cumva acest noi mod de transport personal alternativ. Repet: hai și cu legea ce ne va permite să circulăm cu permis categoria B cu scutere de până la 125 cmc și veți vedea cum în câțiva ani aceste legi vor ajuta orașele.