Limita de 30 km/h e tot mai răspândită în orașele europene. Acum începe să se aplice și în UK.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Pare să nu fie cale de întoarcere – limita de 30 km/h începe să fie regula, nu excepția. Probabil că vine și la noi în curând.

 

Dacă ai mers prin Europa cu mașina în ultimii ani, trebuie să fi remarcat cât de mult s-au îndesit zonele cu limită de 30 km/h. Le găsești prin centrul orașelor, în zone rezidențiale, chiar și pe șoselele adiacente, ori de câte ori sunt câteva viraje sau posibile pericole identificate de administrațiile locale.

În unele țări, cum ar fi Spania, Franța, Elveția și altele, toate sau foarte multe orașe au deja limita generală redusă la 30 km/h, cu rare excepții în care se permite o viteză maximă de 50 km/h, pe bulevarde drepte cu multe benzi sau pe șosele de centură. Marea Britanie nu se înscrisese pe această direcție, dar iată că i-a venit rândul – prima țară care impune o astfel de standardizare fiind Țara Galilor… la 20 mph (aproximativ 32 km/h). 

Sigur, o parte dintre motoriști au încercat să se „revolte”, căutând sprijin – și chiar găsind – printre politicieni și factori decizionali, în speranța că limitarea va fi impusă doar în anumite zone, poate în centre istorice, pe lângă școli și spitale etc.
Totuși, până la urmă, legea impune limita pe majoritatea străzilor urbane din Wales (Țara Galilor), iar „vitezomanii” primesc pe post de concesie doar o oarecare toleranță din partea poliției pentru o perioadă de câteva luni, până se obișnuiesc.

Conform unei statistici realizate la nivel european, niciunul dintre orașele care au adoptat limita generalizată de 30 km/h nu regretă decizia. Vitezele mai mici reduc zgomotul, reduc accidentele și îmbunătățesc siguranța, reduc traficul auto și poluarea, înclinând dovedit balanța urbană în favoarea transportului public sau a deplasărilor cu biciclete/trotinete.

Pentru mulți dintre noi, 30 km/h poate părea foarte puțin. Chiar și 50 km/h pare prea puțin pentru mulți români, mai ales că nu suntem struniți cu radare și camere de supraveghere dese sau cu monitorizări pe bază de viteză medie, așa cum se face în alte țări din UE. 

Dar e clar că europenii (așa pasionați de mașini cum sunt) tind către 30 km/h ca limită generalizată, 50 fiind excepția de sus, 20 (sau chiar 10!) excepția de jos – așa cum întâlnim atât de des deja în localitățile „occidentale”.

Graz, în Austria, merge pe regulile astea de peste 30 de ani (1992), Helsinki din 2004, Spania a adoptat această regulă pe scară largă în 2019, Franța de prin 2020-2021, în Elveția sunt deja peste 20 de orașe cu limită de 30 km/h, inclusiv Zurich, iar exemplele sunt mult, mult mai multe.

Europa pune frână și nu cred să treacă mult până să se impună și în România, inițial de către tot mai multe consilii locale, limite reduse de viteză. Doar la transport public bine organizat și benzi de biciclete bine gândite n-o să fim în stare să-i copiem… încă vreo 30 de ani.

Imagini: Adobe Stock / Michael Derrer Fuchs
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici