Mai BMW ca niciodată: noul MINI

MINI_05035

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai ne-am întors din Italia unde am condus pe drumurile din jurul Romei noul MINI. Pentru că ne-am apucat să întrebăm înainte pe pagina noastră de facebook ce versiune să conducem, am fost nevoiți să să abuzăm de un Cooper S. Groaznic.

MINI este un succes pentru BMW. De la preluarea din 2001 și până anul trecut (inclusiv) au fost comercializate aproximativ 2.8 milioane de exemplare. Doar în 2013, toată gama MINI a fost comercializată în 305.030 exemplare. Predecesorul mașinii pe care am testat-o astăzi, MINI hatchback, a fost vândut din 2001 până anul trecut în 1.865.000 de exemplare în toată lumea. Pentru o mașină atât de mică, dar premium, acesta este un mare succes.

Succesul însă nu este o întâmplare, pentru că toată lumea iubește MINI.

Cea mai de succes rețea socială din istorie, facebook – este un bun indicator pentru această dragoste. Aproape 10 milioane de fani are pagina oficială a mărcii pe facebook iar situația în zona României comparativ cu Europa Centrală și de Sud-Est este fascinantă pentru țara noastră – atât pentru țara noastră cât și pentru marcă. Cu aproape 55.000 de fani, pagina MINI din România este cea mai urmărită din toate țările zonei în care marca este prezentă pe facebook în mod oficial.

Chiar dacă acum este un produs german 100% datorită apartenenței la grupul BMW, MINI continuă să fie produs complet în Anglia. La fabrica de la Hams Hull este produs șasiul, la Swindon motoarele iar la Oxford se produce asamblarea. Oxford este o uzină de importanță majoră pentru BMW și de aceea aici au fost făcute investiții serioase. Mai precis, din 2001 până în 2015 vor fi fost investiți aici 2.5 miliarde de lire sterline.

4000 de oameni lucrează la Oxford și produc 900 de MINI pe zi, adică 4.500 de mașini pe săptămână.

Pentru a face față cererii mari, MINI a trebuit să încheie o înțelegere cu NEDCAR, o companie din Olanda a cărei fabrică de la Born va ajuta la creșterea producției hatchbackului proaspăt lansat. Nu ne facem nici cea mai mică problemă că noul model nu se va ridica la nivelul generațiilor precedente. Dimpotrivă.

Față de generație pe care o înlocuiește, noul MINI hatchback are 3.500 de componente noi. La caroserie, interior, dotări, partea tehnică toate componentele noi te fac să te simți într-o mașină complet nouă. La fel și dimensiunile – MINI a crescut în toate direcțiile pentru a crește spațiul pentru pasageri. Dacă nu ați citit prezentarea noastră a noului model, puteți să o vedeți la acest link: http://bit.ly/19zj3Cu. Acolo găsiți toate datele importante ale noii generații.

Spuneam în textul de la linkul de mai sus că am impresia că MINI începe să se îndepărteze periculos de rețeta originală, începe să devină o mașină destul de comună pentru că la interior sunt reconfigurate comezile și instrumentele către o așezare mai convențională. Acum, după test, îmi păstrez ideea dar după ce am petrecut ceva timp cu mașina pot spune că tradiția este totuși păstrată într-un procentaj destul de mare.

Ok, vitezometrul nu mai este amplasat în ceasul circular uriaș de pe consola centrală.

Șoferul are acum ceasuri de bord clasice, amplasate pe coloana de direcție, în spatele volanului. Dar stilizarea lor este atât de MINI încât nu o vei mai vedea în alt loc în industrie. Cercul uriaș din mijlocul consolei centrale găzduiește acum displayul pentru sistemul MINI Connected. Grafica acestuia este impresionantă pentru segment, iar sistemul se mișcă la fel de bine cum o face un BMW Connected pe un Seria 7 să spunem. Legătura cu sistemul BMW este evidentă imediat datorită configurației meniului și sistemului de control cu comutator rotativ care poate citi și gesturi datorită suprafeței touch de pe rotiță.

Scaunele sunt complet noi, în continuare ai o poziție de conducere joasă, foarte sportivă, dar acum șezutul este mai mare și poți spune în sfârșit că scaunele lui MINI sunt și confortabile. Se simte într-adevăr mai mult spațiu la nivelul umerilor pentru locurile din față dar dacă oamenii care stau aici au peste 1.80 metri înălțime și conduc cu scaunele date în spate, bancheta devine impracticabilă. Nu vă așteptați acum ca MINI să fi devenit peste noapte o mașină de familie – portbagajul a crescut serios la 211 litri (plus 51 față de modelul precedent), dar asta este puțin.

De ce spun asta?

Este simplu, Giurgea se jură că el vede noul MINI aproape la fel de mare precum un Golf. Nu-l învinuiesc, mașina arată atât de plină de mușchi, așezată, încordată încât pare mult mai mare decât este de fapt. Nu aveau cu să facă cu designul pentru a păstra imaginea tradițională dar în același timp să creeze o mașină modernă specială. Așa că eu evoluționat elementele tradiționale. Suprafața vitrată este în continuare foarte mare și este scoasă în evidență de montanții negri și mai mult este numită din nou „greenhouse” – adică seră… tradus așa mai vulgar…

Roțile sunt împinse și ele mult spre extremitățile mașinii și chiar dacă de la distanță vei spune că vezi doar un alt MINI, imediat ce te apropii vei recunoaște imediat noua generație. Stopurile sunt acum foarte mari și dacă plătești extra le vei putea avea cu iluminare LED full – adică fix așa cum trebuie. Lumini full-LED poți avea și pentru faruri – tot dacă plătești extra. Și dacă o faci, vei primi luminile de rulare pe timp de zi cu LED și amplasate într-un cerc care înconjoară tot farul.  Eh, este de fapt un semicerc care în partea de jos este întrerupt de luminile de semnalizare.

Dacă încă aveți dubii că noul model este diferit față de generație pe care o înlocuiește, am două sfaturi: vedeți întâi la acest link – http://bit.ly/1fTQybx, testul nostru cu modelul Convertible vechi iar apoi pe data de 27 vedeți premiera episodului cu testul nostru din Italia cu noua generație. Dacă nu aveți încredere nici în imaginile video, mergeți la un showroom și stați puțin pe lângă mașină.

S-ar putea să o găsiți mai mult decât atrăgătoare.

La fel pot spune și despre prețurile care acum sunt mai mici cu câteva sute de euro bune față de cât costau versiunile precedente. De exemplu, un Cooper D cu motor în trei cilindri turbo foarte economic are un preț de pornire de 22.630 euro cu TVA inclus iar un Cooper S precum cel condus de noi pornește de la 25.420 euro cu TVA.

Nu contează că echipând complet un Cooper S poți trece de 40.000 de euro, este o sumă destul de corectă pentru cel mai mic BMW din gamă. Nu, nu am înnebunit și știu că, de fapt, i3 este cel mai mic BMW din gamă. Dar noul MINI hatch este atât de reușit din punct de vedere al cutiei, motorului și suspensiilor încât se simte la fel de sportiv și plăcut de alergat precum un BMW.

Totul funcționează perfect în noul Cooper S care nu te dezamăgește la niciun capitol.

Trage puternic cu ai săi 192 CP și 280 Nm pe toată plaja de turație, cutia are o cursă atât de scurtă de zici că i-a fost montat un short shifter after-market iar direcția chiar și asistată electric are o precizie minunată. Mai mult, fenomenul groaznic al fostului model – torque steer-ul violent în zona de cuplu a motorului turbo acum a dispărut aproape în totalitate.

Mai mult, noul MINI este mai BMW ca niciodată datorită suspensiilor. Sunt tari în continuare, mașina este rigidă (și devine enervantă pe drumuri proaste) dar amortizarea este mai silențioasă ca niciodată. Suspensiile nu mai emit zgomote de parcă urmează să vezi amortizoarele cum sar prin aripi și asta face ca toată experiența din noul MINI să fie mult mai rafinată.

Noul MINI este mai mare ca niciodată, mai plăcut la interior, oarecum mai confortabil, se simte mai BMW ca niciodată dar rămâne la fel de distractiv cum a fost dintotdeauna. Iar asta contează cel mai mult și te ajută să treci cu ușurință peste orice gând negru care te-ar face să ai remușcări că dai 40.000 de euro pe o mașină atât de mică.