Mai lung, mai spațios, mai practic, mai bun! Volkswagen Tayron continuă moștenirea lui Tiguan Allspace

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Pentru unii spațiul este ultima frontieră, pentru mulți dintre noi este prima nevoie. O nevoie la care Volkswagen răspunde în continuare în segmentul SUV-urilor de segment mediu cu noul Tayron.

E timpul să faci cunoștință cu un nou model din gama Volkswagen! Se numește Tayron și-

Tayron?! Îmi sună cunoscut. De ce?

Poate pentru că ai vizitat configuratoarele din China în ultimii șase ani și l-ai găsit pe-acolo. Tayron a debutat în 2018, dar a fost vândut exclusiv în China; până acum. Volkswagen a decis să aducă noua generație și în Europa. Tayron a fost proiectat în Europa și va fi asamblat în Europa, în uzina din Wolfsburg.

Mi se pare mie sau seamănă cu Tiguan?

Nu ți se pare. Tayron este chiar frate de platformă — MQB evo — cu Tiguan, de la care a preluat nu doar motorizările și tehnologiile, dar și estetica. Dar ăsta n-ar trebui să fie un lucru rău, pentru că Tiguan are linii chiar reușite, nu?

Spre deosebire de Tiguan însă, Tayron are linia capotei mai ridicată, urmărind astfel să fie mai impozant. Dacă îi privești pe amândoi din față, o să observi că Tayron are o formă ușor diferită a farurilor; la fel se întâmplă și în cazul stopurilor. Din profil, diferența dintre ele este evidentă, pentru că Tayron este considerabil mai lung.

E mai lung decât Touareg?

Nu chiar. Dar este mai aproape de Touareg decât de Tiguan. Tayron are are 4,77 metri lungime, adică e mai aproape de Touareg (față de care este mai scurt cu 11 centimetri) decât de Tiguan este cu 23 de centimetri mai lung decât Tiguan). De fapt, este mai apropiat în lungime de Touareg decât de Tiguan.

Creșterea în lungime se simte și la spațiul interior: la 2,79 metri, Tayron are ampatament cu 11 centimetri mai mare decât fratele său Tiguan. Plus: poți să-i pui șapte locuri.

Tiguan Allspace?

Mda, nu cred că le-ar plăcea oamenilor de la Volkswagen i-ar plăcea să-i spui așa, după toată osteneala asta de rebranding. Dar da, poți să-l vezi ca fiind succesorul neoficial al lui Tiguan Allspace: un SUV de clasă medie capabil să care mult, sau mulți!

Atunci când îl configurezi cu cinci locuri, Tayron are portbagaj de până la 885 de litri. În funcție de motorizarea aleasă, acesta variază, însă chiar și în cel mai rău caz primești 705 litri, adică o garsonieră de portbagaj.

Cel mai rău caz?

Mă rog, e doar o expresie, că n-ai cazuri rele de spațiu în Tayron. Păi fii atent: dacă îl vrei ca eHybrid, adică PHEV, adică hibrid plug-in, primești 705 litri de portbagaj, că bateria aia care te poartă electric zeci de kilometri trebuie să stea undeva. Volumul maxim, obținut prin rabatarea banchetelor, este în cazul ăsta de 1.915 litri.

În versiunea cu șapte locuri (indisponibilă oricum pe PHEV), Tayron are portbagaj de 850 de litri, sau 345 de litri cu toate scaunele ocupate. Volumul maxim: 1905 litri.

Cazul cel mai fericit de spațiu este în Tayronul cu 5 locuri și cu alte motorizări decât PHEV: 885 de litri, sau 2.090 de litri prin rabatarea ambelor banchete.

Cum se stă în spate?

În spate-spate, sau întrebi de bancheta din spatele șoferului? Mă rog, nu că ar conta, îți zic oricum de ambele: ca pasager pe rândul al doilea de scaune, o să te bucuri de spațiu generos, atât pentru cap cât și pentru genunchi.

Dacă sunteți șapte adulți în mașină, atunci ca pasager pe rândul al doilea de scaune o să faci câteva concesiuni, adică o să glisezi bancheta mai către în față, ca să nu-ți iei blesteme de la cei din spatele tău.

Da, așa cum te-ai aștepta, rândul al treilea de locuri este nemaipomenit pentru copii. Altfel, nu este de pomenit.

Ce motorizări are Tayron?

De toate, pentru toate gusturile: benzină, diesel, benzină mild-hybrid și benzină plug-in hybrid.

În ordinea crescătoare a puterii, încep enumerația cu 1.5 eTSI, adică motor pe benzină, 1,5 litri, mild-hybrid la 48 V cu 150 de cai-putere.

Apoi vine dieselul, 2.0 TDI, în două versiuni de putere: cu 150 și cu 193 de cai-putere.

2.0 TSI — doi litri, benzină, turbo — este și el oferit în două versiuni: cu 204 sau cu 265 de cai-putere.

Iar dacă vrei să exersezi și cvasi-electric, atunci optezi pentru eHybrid — 1,5 litri benzină plus motor electric de tracțiune — care vine cu 204 sau cu 272 de cai-putere. Hibridul plug-in are baterie de 19,7 kWh, se încarcă la 11 kW AC sau 50 kW DC și are autonomie electrică WLTP de 100 de kilometri.

Tayron vine doar cu transmisie automată DSG — cu șase trepte în cazul hibridelor și cu șapte trepte pentru celelalte motorizări — iar dacă vrei 4×4, găsești 4MOTION pe ambele versiuni de 2.0 TSI și pe TDI-ul mai puternic. Iar dacă-ți iei Tayron cu 4MOTION, o să ai capacitate de tractare maximă de 2,5 tone.

Ce poți să mai pui pe el?

Uf, e o listă destul de lungă. Dar, ca să-ți faci o idee, Volkswagen descrie Tayron ca fiind „a stilysh automotive workhorse”. O să las formularea în engleză, pentru că în română „cal de bătaie stilat” sună a scandal și nu e cazul.

Există trei niveluri de echipare pentru Tayron — Life, Elegance, R-Line — dar, de fapt, sunt două niveluri de echipare, pentru că Elegance și R-Line sunt alternative: Elegance vine cu tușe de finețe, precum inserții de lemn pe bord și tapițerie Art-Velours Eco din microfibră, în timp ce R-Line se vrea mai dinamic, cu scaune sport cu tetieră integrată, inserții argintii (plastic cu look de aluminiu) atât la interior cât și la exterior, jante de 19 inchi.

Ce primești în Life? Jante de 17”, faruri LED cu fază lungă automată, logouri față și spate iluminate, sistem de climatizare pe trei zone, 10 culori pentru iluminare interioară și 9 airbaguri pentru siguranță. Aici merită menționate și pilotul automat adaptiv, asistentul la schimbarea benzii, asistenul de menținere pe bandă, asistenții la frânarea de urgență (obligatorii prin lege oricum), senzorii de parcare față și spate, camera de marșarier. Acestora li se adaugă sistemul care te înfrânează dacă te bagi să faci stânga și ai trafic care vine din contrasens, dar și sistemul care te avertizează dacă ești pe cale să deschizi ușa în fața traficului, fie el mașină sau biciclist.

Cât despre ce poți să pui pe el, aici lista e și mai lungă. Dar dacă ai buget extra pentru plafonul panoramic cu trapă și pentru scaunele cu ventilație și masaj, clar merită să le dai o șansă.

Preț?

Prețurile încă nu au fost comunicate, dar o să le găsești pe cemasina.superspeed.tv imediat ce o să intrăm în posesia lor. N-ar trebui să dureze mult, pentru că Tayron va intra în producție în această toamnă, primele livrări fiind programate pentru începutul anului viitor.

Imagini: Volkswagen
Linkuri: Volkswagen
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici