Mercedes-AMG C 63 S E Performance: un supersedan acceptabil social

Mercedes-AMG C 63 S E Performance main

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Despre următorul AMG C știam că nu va mai avea V8, ci un sistem hibrid bazat pe motorul de 2 litri turbo. 

TOTUȘI nu se aștepta nimeni, probabil, ca noul Mercedes-AMG C 63 S E Performance — da, ăsta e numele lui complet, succes în a-l reține! — să aibă cel mai puternic motor cu patru cilindri în linie din lume produs în serie: 476 CP. 

Altfel, puterea totală a sistemului este de 680 CP și 1.020 Nm, mulțumită aici și motorului electric de pe puntea spate, care pune la bătaie 204 CP. Noul C AMG vine, deci, doar cu tracțiune integrală; și cu transmisie în nouă trepte. 0-100 km/h se întâmplă în 3,4 secunde, iar viteza maximă e de 250 km/h (sau chiar 280 km/h, dacă ți-l iei cu pachetul AMG Driver). 

Și în cazul în care te întrebi dacă nu cumva un turbo mai mare pe un motor mic nu vine cu turbo lag, s-au gândit și inginerii AMG la asta, să știi. Inspirați de tehnologia F1, au încorporat un motoraș electric, cuplat la sistemul de 400 V al mașinii, care să învârtă palele turbinei.

C 63 AMG S E Performance este singura versiune de echipare pentru C AMG, adică nu vei mai avea și o versiune non-S, ca în înainte. La fel se întâmplă și cu caroseriile: e oferit ca doar ca sedan sau break (T-Modell). Coupeul și decapotabila dispar din gamă, pentru că vor fi substituite în curând de CLE, un model care va înlocui atât C Coupe/Cabrio cât și E Coupe/Cabrio. Dar despre asta vorbim noi altă dată. Să revenim la hibridul nostru plug-in de astăzi.

Bateria de 6,1 kWh a sistemului PHEV de pe noul C 63 este mică, asigură undeva la 13 kilometri autonomie. Scopul său principal este însă acela de a livra instantaneu resursele electrice, până când intră în joc motorul termic. Dar nu numai, pentru că oamenii de la Mercedes-Benz au spus că modul de rulare electric va fi util și în relația cu vecinii, că vei putea părăsi incinta fără să faci zgomot. 

Cam aici s-a ajuns cu nivelul de sofisticare al supersportivelor din zilele noastre: nu trebuie să fie doar puternic, dar și acceptabil social. Nu ne mai rămâne decât să ne minunăm.

P.S.: da, ai intuit bine, fiind hibrid plug-in înseamnă că are extra greutate. C 63 S E Performance cântărește 2.111 kilograme. Ca idee, BMW M3 cu xDrive cântărește 1.780 de kilograme.