Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe, nume pompos pentru un CLS recarosat?

2019-MercedesAMG-GT4-52

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Gata, așteptarea a luat sfârșit. Mercedes-AMG a prezentat, după luni de teasere și poze spion, versiunea cu patru uși a familiei GT, numită GT 4-Door Coupe. Da, chiar așa se numește.

Mașina arată ca și când un CLS și un GT ar fi făcut un copil, iar acest fapt nu este departe de adevăr, mașina fiind bazată pe platforma MRA folosită de Clasa C, E, CLS și S. Avem profil de coupe, portiere fără ramă și grila Panamerica pe toate versiunile, trei la număr.

GT 53 4MATIC+

Intrarea în gamă se face cu modelul GT ce folosește același propulsor mild-hybrid de pe CLS 53 compus dintr-o unitate turbo cu șase cilindri în linie de trei litri ce produce 435 CP și 520 Nm și un starter-alternator montat între transmisie și motor ce plusează încă 22 CP și 250 Nm la nevoie și furnizează curent electric către sistemul electric de 48V al mașinii. Puterea ajunge la toate roțile prin intermediul transmisiei automate cu nouă rapoarte AMG SPEEDSHIFT TCT și a tracțiunii integrale 4MATIC+ oferite în standard. Pentru a elimina turbo-lag-ul, AMG a montat și un compresor electric ce funcționează la turații scăzute.

Performanțele sunt năucitoare pentru un model de bază: 0-100 km/h în doar 4.5 secunde și o viteză maximă de 285 km/h, toate la un consum mediu declarat de 9.1-9.4 l/100 km.

GT 63 4MATIC+

Versiunea intermediară se poartă indicativul 63 și este propulsat de un V8 biturbo patru litri ce 585 cai putere, dar nu este același M178 cu carter uscat de pe GT R, deși produce aceeași putere, ci este vorba despre M177 cu carter umed de pe S 63 sau E 63. Are cuplu enorm, de 800 Nm și este legat la transmisia semi-automată AMG SPEEDSHIFT 9G cu ambreiaj ud și convertizor de cuplu de pe E 63. Dacă nu ar avea tracțiunea integrală 4MATIC+, probabil nu ar putea atinge 100 km/h în doar 3.4 secunde, dar sigur ar atinge bariera de 310 km/h.

GT 63 S 4MATIC+

Cine vrea tot ce poate AMG să ofere, trebuie să meargă pe 63 S. Același motor, aceeași cutie, același sistem de tracțiune integrală, dar 639 CP, 900 Nm și suporți de motor activi (care sunt opționali la 63). 100 km/h sunt depășiți în 3.2 secunde, iar viteza maximă este de 315 km/h. Ambele V8-uri au sistem de dezactivare al cilindrilor pentru un consum mediu de 11.2 l/100 km/h. Nu că asta ar conta prea mult. E 63 S mai primește și un diferențial blocabil pe puntea spate în standard, pentru manevrabilitate sporită.

Ce trebuie să mai știm despre GT 4-Door Coupe?

Clineții vor putea alege două pachete pentru exterior, Night Package ce face toate detaliile cromate, negre și Carbon Fiber Package ce adaugă elemente din fibră de carbon (precum carcasele oglinzilor sau eleronul). Farurile MULTIBEAM LED sunt oferite standard, dar la asta ne puteam aștepta.

Versiunile 53 se deosebesc de cele 63 prin bodykit-ul mai cuminte și prin terminațiile evacuărilor rotunde. Totodată, versiunea cu șase cilindri în linie dispune de amortizoare adaptive, iar cele V8 se folosesc de AMG RIDE CONTROL+, o suspensie pneumatică de ultimă generație. Totul trebuie să aibă + în denumire mai nou.

Sistemul de direcție integrală este opțional pe 53 și standard pe 63 și 63S. Până la 100 km/h, două motoare electrice rotesc roțile spate în direcția opusă direcției de mers, iar peste acest prag, roțile sunt rotite în aceeași direcție cu cea de mers, pentru un plus de stabilitate.

Apropo de direcție, servodirecția electrică este, evident, variabilă, iar asistarea diferă în funcție de modul de rulare selectat prin intermediul AMG DYNAMIC SELECT.

Noul model pune accent pe aerodinamica activă ce adaugă un plus de forță de apăsare la viteze mari, iar pachetul opțional Aerodynamics Package adaugă un difuzor mărit și flapsuri suplimentare pentru a direcționa aerul către zonele care îl folosesc cel mai mult.

Interiorul este un amalgam de CLS și AMG GT, acesta având instrumentarul de bord digital format din două ecrane de 12” alipite ce creează o atmosferă sportivă. Volanul AMG Performance este oferit standard și include noi butoane pentru configuarea diferitelor setări ale mașinii.

Pentru cei ce își vor duce GT-ul pe circuit, există acum aplicația AMG TRACK PACE din sistemul de infotainment COMAND Online, ce monitorizează peste 80 date telemetrice despre mașină, printre care timpi de accelerație sau G-urile reușite prin viraje. Acum poți să te lauzi prietenilor cu timpul tău pe un anumit circuit, dar să ai și dovezi care să susțină afirmația.

Dacă stăm să analizăm mașina în ansamblu, ne dăm seama că GT 4-Door Coupe este de fapt un CLS recarosat și nicidecum un GT cu patru uși, ceea ce este puțin dezamagitor având în vedere cât a promovat AMG mașina în avans. Mai mult, nemții nu vor mai lansa un nou CLS 63 pentru a nu se canibaliza cu GT 63. Mai aveți nevoie de alte dovezi?

Se va vinde ca pâinea caldă.