Mercedes Vision One-Eleven. Ce-o mai fi și asta?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mercedes Vision One-Eleven este o bombă vizuală menită să ne acapareze atenția, să readucă în prim plan acele elemente extreme considerate esențiale pentru marcă și pentru viitorul ei. Dacă băgăm în seamă și latura tehnică, e un bonus. 

 

Ideea pentru Vision One-Eleven își are originile în mașinile experimentale din anii 1960 și 1970, folosite pentru a testa idei revoluționare, tehnologii aparte, materiale speciale etc. Avem și aici o combinație de forme șocante, detalii extravagante și tehnologii avangardiste. Regăsim același amestec fascinant de minimalism purist, dacă privim mașina în ansamblu, și complexitate compulsivă, dacă ne focusăm atenția pe detaliile ei.

„Scopul nostru la Mercedes-Benz nu este să stilăm – scopul nostru este să creăm icoane. Pentru mine, asta face diferența între designul de masă și lux.” – Gorden Wagener, Chief Design Officer, Mercedes-Benz Group AG

 

Exterior

Vedem aici o manifestare extremă a filosofiei estetice pe care Mercedes a numit-o „One-Bow”. În principiu, stilul acesta plasează cabina mai în față, scurtând „botul” mașinii, integrându-l vizual cu cabina prin folosirea unei capote plonjate și a unui parbriz înclinat puternic. Astfel, în locul volumelor clasice (cele trei „cutii” alăturate, atât de evidente în sedan-urile de odinioară) este scos în evidență un arc din față până în spate.

Pentru ochii mei, designul „One-Bow” e mai puțin plăcut în cazul limuzinelor – unde cabina e în mod obligatoriu mare), dar devine izbitor în cazul unei mașini sport – unde proporțiile sunt altele și latura utilitară este aruncată la gunoi.

Sunt multe curgeri frumoase aici, un aspect sculptural cu puține întreruperi și ruperi de ritm. Găsesc tensiune și muscularitate în conceptul Vision One-Eleven. Văd o performanță sugerată, nu una strigată… o frumusețe fără efort,. Văd o eleganță futuristă în care găsești cu ușurință și repere de legendă din trecutul Mercedes-Benz.

În fine, n-o să descriu în cuvinte toate liniile și detaliile, dar vreau să accentuez că merită parcursă toată galeria de imagini a acestui concept-car extra-plat, de numai 1,17 metri înălțime.

Vision One-Eleven este văzut ca o reflexie peste timp a spiritului care a dat naștere acum 60-70 de ani conceptelor din seria C111.

 

Interior

Dacă trecem de ușile „aripi de pescăruș” și geamurile care par opace din exterior, găsim un interior prins între sport și relaxare. Designerii experimentează cu mixul acesta de abordări aparent greu de combinat, pentru că vor să aducă designul interiorului spre ceea ce tinde să fie mașina modernă. Adică un mijoc de locomoție în care mai mult stai… relaxat, pasiv – ca într-un lounge – și asupra căruia mai iei controlul ocazional, doar de plăcere – ca într-o mașină de curse.

Poziția celor doi pasageri vine ca o consecință: fie cu spătarul înclinat, ca pe un șezlong, fie cu spătarul ridicat, dar cu genunchii în continuare sus, cam cum stau piloții în mașinile de Formula 1.

Deși vorbim de o mașină de performanță, nu avem motorul și transmisia tradiționale care să consume spațiu, așa că interiorul este aerisit, luminos. Acest aspect este accentuat și de nuanțele deschise alese, dar aș putea spune că argintiul pielii de pe scaune mi se pare un pic prea mult… parcă e prea bling. Parcă fița vrea să bată designul și tehnologia cam tare.
Oricum, măcar vorbim de piele procesată sustenabil combinată pe bord cu tapițerie obținută din plastic reciclat.

Volanul „F1 style” e plin de detalii meșteșugite și există și un display central, dar și un ecran „pixelat” de-a latul bordului. Acesta afișează diverse informații, dar are un accentuat rol decorativ, grafic, făcând un contrast jucăuș cu avangardismul mașinii.

Display-ul cu pixeli 3D de pe bord ia forma blocurilor optice față și spate. Aspectul său „8 biți” și interfața de control a mașinii, care este analog-digitală, contribuie la imaginea retro-futuristă pe care designerii au vrut să o imprime conceptului.

 

Tehnologie

Rămânem în interior deocamdată. Mercedes-Benz a lucrat cu specialiștii de la Magic Leap pentru a dezvolta și a perfecționa o experiență Augmented Reality. Aceasta este prezentă în Vision One-Eleven prin intermediul unor ochelarii Magic Leap 2. Printre multe elemente utile pe care utilizatorul le vede afișate în jurul său (informații, alerte, aplicații interactive etc.), interesant este că, prin ochelari, șoferul are un câmp vizual neobstrucționat: soft-ul poate face ca montanții, ușile și chiar capota sa pară transparente.

Legat de propulsie, highlight-ul tehnologic e reprezentat de motoarele cu flux axial (conceptul are două), extrem de puternice și eficiente. Sunt dezvoltate de specialistul în motoare electrice YASA – companie britanică care a devenit o subsidiară 100% a Mercedes-Benz AG începând din iulie 2021.

„Motoarele cu flux axial sunt semnificativ mai ușoare și mai compacte, dar mai puternice decât motoarele cu flux radial utilizate în prezent în 99% din toate mașinile electrice. Într-un motor cu flux axial, fluxul electromagnetic rulează paralel cu axa de rotație a motorului, ceea ce este foarte eficient. Într-un motor cu flux radial, debitul rulează perpendicular pe axa de rotație. Prin comparație cu motoarele cu flux radial, cele cu flux axial au rezerve de putere considerabil mai mari și mai durabile, ceea ce oferă un nivel cu totul nou de performanță.” – Tim Woolmer, fondator și director de tehnologie al YASA

Se pare că și masa, dar și volumul unui motor cu flux axial sunt de trei ori mai mici decât ale unui motor cu flux radial echivalent. Iar acest lucru deschide noi orizonturi pentru designerii și inginerii care concep mașinile de mâine.
Și deja vorbim de producția în serie a acetui tip de motoare, producție care va avea loc la fabrica Mercedes-Benz din Berlin și va sta la baza viitoarelor modele de performanță ale mărcii.

Conceptul se mai laudă și cu un nou tip de baterie cu celule cilindrice de înaltă performanță răcite cu lichid, cu o chimie nouă a celulelor. Vrea să ne arate că, deși electrificarea pare să egalizeze oferta mărcilor (azi cu tot mai puțin accent pe perfecțiunea și expertiza mecanică), liderii vor găsi întotdeauna elemente diferențiatoare. 

Mercedes Vision One-Eleven e doar un experiment. Dar e un experiment remarcabil care ne arată, cu strălucire și dramatism, cam cum ar putea arăta și cum ar putea funcționa mașinile de mâine. Într-o primă fază e vorba de mașinile pe care le vor conduce Hamiltonii și Bezoșii planetei, dar ulterior, într-o formă diluată, ceva din caracteristicile acestui bolid vor ajunge și la noi restul, muritorii de rând.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici