Povestea mea preferată cu Porsche? Recordul de pe Nürburgring*

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

2023 este an festiv Porsche. Marca germană numai bună de pus pe postere sărbătorește 75 de ani de existență (trei sferturi de veac tot un fel de sumă rotundă e) și 60 de ani de când vinde 911 — cam 1,2 milioane de unități s-au adunat până acum.

Astea fiind spuse, m-am gândit că cel mai frumos ar fi să dau startul pauzelor de cafea de la SuperSpeed cu o poveste Porsche. Sigur, lista de realizări Porsche de-a lungul istoriei este lungă, așa că trebuind să mă hotărăsc în privința uneia, am ales preferata mea: timpul-record pe Nürburgring Nordschleife stabilit de Stefan Bellof cu Porsche 956 în 1983.

Povestea e așa: într-o zi mohorâtă (dar uscată) de Mai, 1983, în timpul unei sesiuni de calificări pentru cursa de anduranță de 1.000 de kilometri de pe Nürburgring, un tânăr pilot reușește o performanță care nu a mai fost niciodată depășită în aceleași condiții: a parcurs circuitul în 6 minute, 11 secunde și 13 sutimi, cu o viteză medie de 202 km/h. A fost primul pilot care să parcurgă Nordschleife cu o viteză medie de peste 200 km/h.

„Aș fi putut să merg mai repede, dar am greșit în două locuri. Și un 911 m-a ținut un pic pe loc”, a spus Bellof nonșalant, așa cum probabil te-ai și aștepta să răspundă unul dintre cei mai cool piloți care au trăit vreodată. Ca să punem lucrurile în perspectivă: timpul său a fost cu cinci secunde mai rapid decât al colegului de echipă Jochen Mass și cu aproape jumătate de minut mai rapid decât al campionului en-titre la Formula 1, Keke Rosberg, care concura tot într-un 956.

Performanța lui Bellof nu a fost întâmplătoare, pentru că în ziua următoare a stabilit cel mai rapid tur de Nürburgring în regim de cursă. După care a reușit și performanța nedorită de a băga aer sub mașină suficient de tare încât să-și ia zborul la aproape 260 km/h și să se parcheze într-un parapet. A ieșit din mașină și a dat niște autografe celor de pe margine, ca să nu fie ziua pierdută chiar de tot.

Și te-ai gândi că poate nu e foarte greu, totuși, ca pilot al uneia dintre cele mai performante mașini ale momentului, să fii rapid pe circuit. Până la urmă, Porsche 956 a dominat pentru aproape un deceniu cursele de anduranță, cu peste 90 de trofee care să-i ateste supremația.

Secretul lui 956 era designul aerodinamic — a fost primul model de curse Porsche care să exploateze corespunzător trecerea aerului pe sub și peste mașină. Teoretic, la 321,4 km/h putea să să ruleze cu susul în jos, lipită de tavan. Sigur, nimeni n-a încercat asta, oamenii s-au mulțumit să câștige curse cu ea. De exemplu, la Le Mans în 1983, nouă din primele zece mașini care să treacă linia de sosire au fost Porsche 956.

Problema e că Nürburgringul anilor ’80 era un pic mai puțin denivelat decât drumul dintre Târgu Frumos și Botoșani al anilor 2020, ceea ce făcea rularea la viteze mari, și cu forță de apăsare puternică, destul de dificilă. Adaugă și faptul că ești într-un kart supradimensionat care are 620 de cai-putere, 800 de kilograme și un sistem de propulsie format din turbosuflante de care atașezi un motor (nicio perioadă n-a fost mai brutală a anii ’80) și obții o ecuație de-a dreptul terifiantă. Dovadă stă această filmare din mașina lui Derek Bell, din timpul sesiunilor de antrenament de dinaintea cursei.

Recordul a rămas în picioare timp de 35 de ani, până în 2018, când Porsche a revenit pe Nordschleife cu un prototip LMP și a devenit rege absolut al Nürburgringului, dar despre asta vă voi povesti într-un episod viitor din Pauza de Cafea cu DeLonghi.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici