MINI Stories, episode 1: cât costă o mașină specială

IMG_7182

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hello world, this is our first post despre MINI Cooper D 5-doors, mașina roșie cu acoperiș, dungi și oglinzi albe pe care o vom conduce într-un test de anduranță câteva luni. At this point in time, echipa #giurgeasibratu a făcut deja 5.000 de kilometri cu mașina, prin urmare putem să facem câteva observații despre ea fără să ne fie teamă că greșim. Dar înainte să luăm ambele noastre telefoane, să comparăm notițe, să organizăm pe capitole și să facem planul despre ce spunem în ce episod al acestor povești, mai bine să vă fac un tur prin configuratorul de pe site. Știți voi, acest instrument ideal pentru day dreaming.

MAȘINA

Primul lucru pe care tre să-l faci în acest configurator este să selectezi mașina. MINI 3drs este primul pe listă, clasicul, cu care n-ai cum să greșești. MINI 5drs este acest new MINI pe care-l conducem noi, pe care l-am ales nu doar pentru că unul dintre noi are un câine, ci și pentru că celălalt are o obsesie cu spațiul la portbagaj. În afară de astea două mai poți alege MINI Clubman (al cărui loc în gamă face sens acum, că tocmai s-a lansat noua generație, pentru că oferă acces mai bun și loc mai mult decât 5drs nu doar la portbagaj, ci și pentru pasagerii din spate), MINI Countryman, acest MNI EXTREM DE SPAȚIOS, MINI Paceman, acest Mihai Eminescu al fițelor și, desigur, John Cooper Works. Acum să presupunem că, după ce v-ați day dreamuit un pic cu câteva dintre aceste modele, a venit momentul să faceți alegerea cea mai înțeleaptă: să configurați un MINI Cooper D 5-doors, adică 3 cilindri, 1.5 litri diesel, 116 CP, „cel mai bun motor diesel din lume”, in the quiet words of Tudor Bratu.

CONFIGURAȚIA

Imediat ce selectezi modelul, urmează alegerile simple. Manual sau Automat, la care trebuie bifat, desigur, Automat. Acesta este momentul în care realizezi că MINI nu e o mașină ieftină, pentru că prețul de 25.437 este afișat chiar deasupra unei mașini care arată… simpluț.

Screen Shot 2015-10-21 at 14.32.40

În mod natural, de-aici urmează niște alegeri extrem de subiective, așa că n-o să vă spun decât că după lungi discuții care au durat câteva săptămâni, echipa #giurgeasibratu a hotărât că, la această primă experiență long term pe care o avem cu brandul, mașina noastră trebuie să fie roșie. Bratu a vrut plafon negru cu trapă panoramică și jante cât mai mari într-o combinație de argintiu cu negru, dar eu am insistat pe plafon alb cu oglinzi albe și dungi albe și jante argintii clasice, pentru că aveam in plan să modificăm mult mașina și post preluare. Prin urmare, bestia noastră arată cam așa:

Screen Shot 2015-10-21 at 14.39.21

Desigur, noi nu ne-am oprit la 27.420 Euro, cât scrie acolo sus în stânga, pentru că am mai bifat pe lista de opționale următoarele:

Screen Shot 2015-10-21 at 14.43.42

Screen Shot 2015-10-21 at 14.44.13

 

În final, după cum se vede, mașina noastră a ajuns să coste un whopping 37k Euro, ceea ce poate părea o extravaganță, mai ales că, dacă te joci suficient de mult în configurator și înțelegi care-i treaba cu pachetele (Wired, Salt, Pepper, Chilli), poți face o mașină absolut admirabilă și dezirabilă să coste 30k.

Desigur, veți spune că la banii ăștia poți să-ți cumperi multe alte mașini. Corect. La 30k poți să-ți cumperi multe alte mașini. Dar dacă you’re in the market pentru o mașină cu care să poți să te duci să faci un interviu cu Karim Rashid, spre exemplu, vei vedea că, de fapt, opțiunile sunt extrem de limitate. Dacă vrei un pachet compus din design, performanță, legendă și premium, vei vedea că, de fapt, opțiunile sunt extrem de limitate. Iar motivul pentru care l-am băgat pe Karim în textul ăsta este foarte simplu. Am fost la o conferință la care a vorbit timp de vreo oră pe scenă la cinema la Băneasa și, în timp ce vorbea despre cum urăște liniile drepte pentru că nu sunt naturale pentru oameni, în timp ce zicea transpus așa cum vorbește el că oamenii la început au trăit în peșteri pe care și le-au săpat cu mâinile și că ele aveau forme rotunde, niciodată pătrate, în timp ce spunea că nu mai rezistă să vină clienții la el să-l pună să deseneze cuptoare și electrocasnice care trebuie neapărat să fie pătrate, ca să poată intra ușor în formele pătrate ale mobilei pătrate din casele noastre pătrate, am avut o revelație. Fraților, în afară de geamuri și uși, cest MINI Cooper D 5-doors pe care îl conducem noi nu prea are linii drepte. Nici la exterior și nici la interior.