Cum se conduce: primul test cu Nissan Qashqai 2017

Qashqai_Blue_046

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Da, știu, Qashqai nu e chiar primul nume care îți vine în minte când te gândești la Superspeed. DAR Qashqai e în felul lui aparte, un supercar: la 10 ani de existență și cu 20 de competitori pe segment, crossoverul are cotă de piață 10,3% în Europa și s-a vândut până acum pe bătrânul continent în 2,3 milioane de unități. Cum ar veni, orice critică ar fi adus oricine acestei mașini, ea a fost invalidată la modul grav de cumpărători. De fapt, Qashqai este acel produs cuminte care își face apariția pe nesimțite, nu provoacă șoc, dar se introduce atât de lin în viața ta încât până te dezmeticești ți-a devenit cumva indispensabil. Acel produs prietenos cu utilizatorul căruia nu-i găsești ceva care să te excite, dar căruia nu ai, practic, nimic ce să-i reproșezi. Acel produs corect care-ți face viața mai ușoară.

Ok, ok, dar ce e nou?

Păi, să vă explic. Nissan zice că a modificat Qashqai pe ici, pe colo, dar că modificările sunt esențiale pentru ca upgrade-ul să fie simțitor. Au schimbat botul (fața se numește acum „Premium Dynamism” pentru că are bară, faruri și grilă noi) și spatele (bară nouă pentru toate modelele și inserții „satin silver” pentru echipările de la N-Connecta în sus), dar cel mai interesant este că sistemul radar pe Qashqai este acum montat în spatele siglei de pe grilă, care siglă de pe grilă este acum ascunsă în spatele unui plastic transparent. O soluție excelentă din punct de vedere „hai să nu mai avem o bucată de plastic pusă aiurea prin grilă pentru radar”, dar una care la prima vedere taie puțin din sentimentul „uite ce mașină cu logo mare și frumos și în relief am”.

Mai departe, la interior, primul (și probabil singurul) lucru nou care-ți sare în ochi este volanul. În rest, există niște materiale schimbate menite să facă atmosfera mai rafinată, un sistem audio BOSE Premium și, pe noua echipare Tekna+, piele nappa, cusături 3D pe panourile centrale, piele neagră standard, 4 reglaje electrice și reglaj lombar pneumatic pentru șofer, memorie scaun legată și de poziția oglinzilor. În plus, Nissan susține că s-a lucrat mult și pe partea de izolare fonică a habitaclului, iar eu trebuie să recunosc că nici măcar motoarele diesel nu prea se aud la interior.

Chiar așa, zi-ne și de motoare!

Avem așa: 1.5 diesel 110 CP (manual, 2WD), 1.6 diesel 130 CP (manual sau CTV, 2WD sau 4WD), 1.2 benzină 115 CP (manual sau CTV) și 1.6 benzină 163 CP (manual 2WD). Cel mai accesibil Qashqai este Visia 1.2 benzină 115 CP 2WD (18.300 euro cu TVA), cel mai scump Tekna+ este 1.6 dCi 130 CP All Mode 4X4-i, care costă 33.470 cu TVA. Probabil că noi, dacă ne-am lua unul, am opta pentru un N-Connecta 2WD 1.6 dCi 130 CP cu transmisie X-TRONIC, adică CVT, automată. În mod curios, nu există Qashqai cu tracțiune integrală și cutie automată, nici benzină și nici diesel, ceea ce în acest moment îmi pare a fi cel mai mare minus al acestui crossover în rest aproape perfect.

Cum adică aproape perfect?

Păi, spre exemplu, dacă ar fi produsul meu, eu aș face direcția un pic mai tare, aș ajusta pedala de accelerație să fie mai conectată cu răspunsul motorului (acum mi se pare moale și mi se pare că trebuie să te obișnuiești mental ca mașina să reacționeze abia la o secundă și ceva după ce ai apăsat pedala), aș pune cutie automată pe tracțiune integrală și aș schimba transmisia automată CVT (Continuous Variable Transmission) cu faimosul EDC al alianței, care funcționează absolut admirabil. Dar Qashqai nu e produsul meu, iar el se vinde perfect așa cum e.