Noua Toyota GR Yaris, mai ieftină decât un FIAT 500

2020-toyota-gr-yaris-2

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Toyota se află de drumul cel bun în ceea ce privește mașinile plăcute la condus. Totul a reînceput cu GT 86, apoi cu noua Supra, Yaris GRMN, două victorii la Le Mans, două campionate în WRC, o victorie în Dakar și iată-ne în 2020.

Acum facem cunoștință cu GR Yaris, o versiune de stradă a viitoarei mașini de WRC pentru 2021. Doar că aceasta are 3 uși, un plafon coborât cu 95 mm și elemente de caroserie fabricate din aluminiu pentru o masă redusă. Mașina se deosebește clar de restul gamei prin pachetul aerodinamic agresiv, aripile evazate, aripa montată pe plafon, ușile fără rame la geamuri sau difuzorul de mari dimensiuni ce include evacuarea dublă.

Deși platforma este împărțită cu cea a unui Yaris normal, cel nou, șasiul utilizează anumite elemente din fibră de carbon, iar suspensia spate independentă. Per total, mașina este mai ușoară, rigidă și aerodinamică, doar vorbim despre o mașină ce va fi folosită la omologarea pretendentului la titlul WRC în 2021. Și vă mai zic o chestie, Yaris GR-4 propne un motor 1.6 litri turbo cu trei cilindri, deoarece clasa R5, alta ce va trebui omologată, va folosi motorizări cu trei pistoane. La 261 cai putere și 360 Nm, acesta este cel mai puternic motor de 1.6 litri din lume. Și încă o veste bună pentru fanii JDM ca mine, singura transmisie disponibilă este una cu șase viteze și trei pedale. Da, manuală. Versiunea pentru piața japoneză este chiar mai puternică, dezvoltând 272 cai putere și 370 Nm.

Am menționat că mașina va fi propulsată de toate cele patru roți ale sale? Doar că îi lipsește un diferențial central pentru că folosește două diferențiale cu alunecare limitată pe ambele punți, doar că acestea vor avea valori fixe în funcție de modurile de rulare:

  • Normal 60:40
  • Sport: 30:70
  • Track: 50:50

Cu toate acestea, în funcție de stilul de condus, mașina va decide cât cuplu să ofere fiecărei punți, până la 100% către oricare dintre ele. Există și soluția, ceva mai scumpă, de a oferi clienților două diferențiale cu alunecare limitată Torsen pe ambele punți ca parte a opțiunii Circuit Pack. Aceasta adaugă și suspensie performantă, jante forjate de 18″ și anvelope Michelin Pilot Sport 4S.

Puterea de frânare este asigurată de discuri ventilate cu diametrul de 356 mm pe față și etrieri cu patru pistonașe, dar și discuri ventilate de 297 mm cu etrieri cu două pistonașe pe puntea spate. Dacă este să vorbim despre performanțe, GR Yaris are o masă la gol de 1.280 kg, un raport kg/CP de 4.9, ceea ce îi permite un sprint 0-100 km/h în 5.5 secunde (bate Civic Type R, bate Renault Megane R.S.) și o viteză maximă limitată electronic la 230 km/h.

Interiorul este suficient de schimbat încât să te simți într-un loc special. Regăsim scaune scoică îmbrăcate într-o tapițerie mixtă piele/Alcantara, inscripționate “GR”, cusăturile roșii, volanul GR și tabloul de bord ce dispune de brandingul “GR”.

Spre deosebire de Yaris GRMN, producția nu va fi limitată. Și pentru cine a uitat, GR vine de la Gazoo Racing, adică echipa responsabilă pentru victoriile de la Le Mans, WEC, Dakar și WRC.

Toyota cere 33.200 Euro cu TVA în Germania pentru noua buburuză integrală, adică mult mai ieftină decât cei 37.900 Euro pe care îi cere FIAT pe noul 500.