O nouă alternativă la diesel: BMW 530e iPerformance

P90244236_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă e să excludem modelele diviziei i ai constructorului bavarez, BMW a făcut pași mici spre electrificarea modelelor consacrate. ActiveHybrid 3, 5, 7 și complet inutilul X6 ActiveHybrid au trecut parcă neobservate de clienții modelelor mai sus amintite, deoarece nu ofereau un câștig palpabil la capitolul consum de combustibil, motoarele electrice fiind acolo doar pentru a adăuga un plus de putere le nevoie.

O dată cu apariția lui i3 și i8, BMW a luat în serios tehnologia electrică și investește în modele plug-un hibrid ce au ca rol reducerea consumului și implicit a costurilor de exploatare. După 330e, 740e și 225xe Active Tourer, va lansa la începutul anului viitor 530e iPerformance, un model ce speră să convingă o parte din clienții de 530d să treacă de partea lui Benjamin Franklin.

Ultima creație hibridă a constructorului german este bazată pe noul Seria 5 și oferă un motor pe benzină de 2 litri și 184 cai putere, același de pe 320i, combinat cu unul electric de 95 cai putere. Puterea totală dezvoltată ajunge la valoarea de 252 cai putere, exact cât produce 530i, iar cuplul maxim este de 420 Nm, deloc rău, dar cu 200 în minus față de 530d.

Unde are sens această configurație este în orașele aglomerate unde ajută autonomia electrică de 45 km, autonomie pe care BMW promite că o va atinge bateria de 9.2 kWh din portbagajul lui 530e. Dacă naveta ta nu trece de 45 km pe zi, atunci poți merge doar electric chiar și dacă e nevoie să mergi cu viteză mai mare, 140 km/h pot fi atinși fără să pornești motorul pe benzină.

Cu ambele motoare activate viteza maximă este de doar 209 km/h, poate părea puțin, dar prima sută de km/h este atinsă în 6.1 secunde. Consumul mediu declarat este de doar 2 litri la suta de km, iar emisiile de CO2 nu depașesc 46 grame pe km. Trebuie să țineți minte că aceste valori sunt pentru primii 100km parcurși, cu bateria goală mașina va consuma cât un Seria 5 pe benzină.

Va reuși oare 530e să fie o alternativă viabilă la 530i sau 530d? Răspunsul ține nu numai de preț sau de consum, ci și de mentalitatea clienților de BMW Seria 5.

Până aflăm mai multe detalii despre disponibilitatea în România puteți (re)citi analiza noastră de preț pentru 520d și concurența având în vedere că deja puteți comanda în țara noastră noua limuzină a constructorului bavarez.