VIDEO si FOTO: acesta este noul AUDI A8

Audi A8

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lunga așteptare a luat sfârșit. Fără a mai întârzia momentul, aceasta este a patra generație Audi A8, noua navă amiral a producătorului din Ingolstadt, proaspăt dezvăluită la Barcelona în cadrul Audi Summit.

Nemții au anunțat o nouă eră a designului, bazată pe grila Singleframe lată, joasă și pe o caroserie musculară, dar în același timp elegantă. Mașina este fără îndoială impunătoare, dar simplă într-o oarecare măsură.

Identitatea de marcă este bine definită cu ajutorul farurilor HD Matrix LEX cu Audi laser lighting și cu banda LED cu tehnologie OLED la spate. Stopurile creează o animație atunci când sunt aprinse și stinse, este foarte ușor să rămâi impresionat de această dotare care este până la urmă una de siguranță.

Audi A8 a crescut în dimensiuni pe toate planurile, având o lungime de 5.172 mm (5.302), o lățime de 1.945 mm, o înălțime de 1.488 mm și un ampatament de 2.998 mm (3.128). Cifrele din paranteză sunt pentru versiunea A8 L.

La capitolul motorizări, nemții au scos la înaintare tot ce au mai bun de oferit. Baza va fi 3.0 TDI ce dezvoltă 286 cai putere, urmată fiind de 3.0 TFSI cu 340 cai putere. Unitățile V6 vor avea de înfruntat tentația V8-urilor, 4.0 TDI cu 435 CP și 4.0 TFSI cu 460 CP sunt probabil cele mai echilibrate propulsoare pentru o limuzină atât de mare. Iar pentru cei cu dare de mână, Audi propune noul 6.0 W12 TFSI cu 585 cai putere, în esență motorul de pe Bentley Bentayga.

După lansare va fi disponibil și un 3.0 TFSI e-tron. Un hibrid cu o putere combinată de 449 cai putere și autonomie electrică de 50 km. Pentru această unitate va exista Audi Wireless Charging (AWC) în standard, un sistem de încărcare prin inducție. Sistemul clasic de încărcare va fi însă opțional.

Toate versiunile vor veni cu o nouă generație a cutiei automate Tiptronic cu opt rapoarte, precum și cu tracțiunea integrală quattro. Din păcate, doar 3.0 TFSI nu va avea suporți de motor activi pentru a absorbi vibrațiile acestuia. Cine va alege 3.0 TFSI e-tron și W12 va avea avantajul sistemului Active Noise Cancellation.

Nu trebuie uitat de sistemul electric de 48 volți de la bordul fiecărui A8 ce îi va permite mașinii să meargă în regim de coasting cu motorul oprit și să fie pornit apoi cu ajutorul unui alternator special. Acesta completează sistemul de recuperare al energiei la frânare și sistemul start-stop.

Șasiul mizează atât pe confort, cât și pe agilitate. Suspensia pneumatică adaptivă cu amortizoare controlate hidraulic și patru moduri de rulare este în standard. Contra cost vor fi disponibile direcția integrală, diferențialul sport și o suspensie activă Audi AI ce acționează fiecare roată în mod individual și chiar poate mări garda la sol în caz de accident lateral pentru a proteja pasagerii.

Tot sub umbrela Audi AI sunt Traffic jam pilot, primul sistem complet autonom de rulare până la 60 km/h pe drumuri naționale sau autostrăzi și Parking and garage pilot cu funcție de parcare de la distanță.

Tehnologia de la bord nu se oprește aici, mașina monitorizează împrejurimile folosind senzori, camere și scanere cu laser (premieră în industrie). În total, 41 sisteme de asistență ale șoferului îți fac viața mai sigură la volan, printre care sistem ce detectează mașinile venind perpendicular cu sensul tău de mers, avertizare pentru borduri și asistent pentru manevrarea în spații restrânse.

Sistemul de infotainment se numește MIB 2+. Nu Men in Black, ci Modular Infotainment Platform și vine cu procesor quad-core de la NVIDIA și un procesor grafic cu 192 de nuclee. Se zvonește cum că ar fi de 50 ori mai rapid ca prima generație MIB.

Mașina poate configura în jur de 400 parametri pentru șase utilizatori în parte și chiar un guest în caz că împrumuți mașina unui prieten.

Ecranele tactile fac parte din farmecul noului A8, iar noul MMI touch response cu două astfel de ecrane ce includ feedback haptic și acustic și care recunosc scrisul duc comunicarea om-mașină la un alt nivel. Ba chiar ai posibilitatea de a vorbi cu sistemul, iar acesta îți poate învăța limbajul și de a susține un dialog.

Prin comparație, a doua generație Audi Virtual Cockpit, head-up display-ul opțional și sistemul de navigație 3D cu patru update-uri anuale par din secolul trecut.

Și cum vorbim despre o limuzină de lux, nu putem omite confortul ce vine în primul rând cu mai mult spațiu. Apoi ne putem referi la mânerele de uși electrice, scaunele noi din piele “extra-moale” (îi credem pe cuvânt), funcție de masaj sau la scaunul de relaxare din spatele lui A8-L ce vine chiar și cu încălzire și masaj pentru tălpi. Tot din spate se pot controla majoritatea funcțiilor mașinii, printre care și luminile de citit Matrix LED.

Alte premiere ce merită menționate sunt sunetul 3D în spate, pachetul de curățare al aerului cu două arome și senzorul de lumină de pe lunetă ce ajustează climatizarea în cazul în care te bate soarele din spate.

Mai e ceva de zis? Desigur, prețurile. Noul Audi A8 va avea un preț de pornire de 90.600 euro cu TVA în Germania, iar versiunea L va costa cu 3.500 euro mai mult.

Aici avem și primul video:

Iar aici avem un video oficial de prezentare ale celor mai importante caracteristici ale mașinii: