Oficial: Audi A5 Coupe

A165018_medium

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Iată în sfârșit, noul Audi A5. A doua generație a coupe-ului de clasă medie Audi înlocuiește un model care a stat pe piață nouă ani. Lansat inițial în 2007, A5 a primit un facelift destul de important în 2011 iar acum tocmai a fost înlocuit de constructorul său cu o generație complet nouă. Prezentarea mondială a mașinii a avut loc aseară iar la finele acestei luni vom merge în Spania să conducem mașina în premieră. Ea sosește în showroom-urile din România în toamnă.

Rival pentru actualele BMW Seria 4 (ce în curând va primi un facelift) și proaspătul Clasa C Coupe, Audi A5 a fost în prima sa generație unul dintre cele mai de succes modele coupe ale companiei – a fost comercializat în peste 330.000 de exemplare. De aceea, oficialii mărcii spun că nu au vrut să schimbe mașina prea mult pentru că o rețetă de succes se păstrează, doar evoluează nu trebuie revoluționată. Mă rog, asta spune Audi de fiecare dată când simte că oamenii vor comenta faptul că mașina arată la fel precum generația pe care o înlocuiește… Până ajung eu să îl văd în realitate vă spun doar că A5 este aproape la fel dimensionat ca modelul pe care îl înlocuiește: este puțin mai lat dar înălțimea este la fel. Ecartamentele și ampatamentul au crescut puțin, la fel cum și A4 nou a crescut puțin la aceste capitole precum modelul anterior. Datorită noii platforme Audi MLB pe care o folosește, noul A5 Coupe este mai ușor cu până la 60 kg față de generația trecută iar coeficientul aerodinamic este impresionant: 0,25.

Interiorul seamănă mult cu cel al noului A4, poate prea mult vor spune mulți dar și despre asta vom vorbi mai multe când ajung lângă mașină la testele pentru presă. Portbagajul este puțin mai spațios – a crescut cu 10 litri la 465 litri volum standard.

Ca motoare, A5 va fi disponibil cu patru diesel: două de 190 CP, unul dintre ele „ultra”, cu tracțiune față, cutie manuală sau automată S tronic cu șapte trepte, 218 sau 286 CP – V6 TDI. Motorul de 218 CP poate fi cumpărat cu tracțiune față, manual sau cu S tronic iar motorul de 286 CP este disponibil doar ca automat cu opt trepte și cu quattro.

Pe benzină sunt disponibile la fel ca la diesel, două versiuni de 190 CP, tracțiune față, manuală sau automată S tronic cu șapte trepte, una dintre ele fiind „ultra”. Motoarele mai mari au 252 CP sau complet nou pe S5 – 354 CP. Motorul mai mic 2.0 TFSI poate fi luat cu tracțiune față sau quattro, manual sau S tronic șapte trepte. S5 are în standard quattro și automată cu opt trepte. Opțional se pot comanda două lucruri foarte importante: amortizoare controlate electronic și un diferențial sport spate de la quattro – transmite cuplul între roțile din spate cu până la 100% transferabil pe o parte.

Hai că mă pun să mă mai uit la testul cu A4 până ajung în 20 iunie să conduc pentru voi noul A5 Coupe. Da, știu, mai bine merg cu S5 Coupe. Asta o să încerc, desigur.