Oficial: MINI 5 door

P90151701_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Noi am fost foarte încântați după primul test din Italia cu noul MINI. Pentru că mașina asta este minunată din toate punctele de vedere și este oarecum unică în Lume. Nu prea mai există mașină în trei uși atât de mare la exterior și totuși atât de mică la interior și care să fie într-o zonă atât de ridicată de preț. Astăzi, MINI de mai dă un motiv de gândire – trebuie să-i găsim competitor primului MINI în cinci uși, a doua caroserie a noii generații.

Mai lung cu 16,1 centimetri și cu un ampatament alungit cu 7,2 centimetri. Lățimea și ecartamentele sunt identice pentru cele două modele. La fel și designul și toate dotările pe care le-a adus noi MINI 2014. Doar lungimea mai mare a caroseriei și a ampatamentului plus prezența ușilor spate sunt vizibile imediat ce privești cele două mașini.

MINI 5 door oferă trei locuri individuale pe banchetă iar pasagerii care vor lua loc aici au mai mult spațiu atât la cap cât și evident, la umeri față de modelul în trei uși. Spațiul din portbagaj este mai mare la 5 door cu 67 de litri – spațiul ajungând la un total de 278 de litri. Dacă bancheta se rabatează, volumul disponibil pentru bagaje ajunge la 941 de litri. Comparativ cu cel mai mare MINI de nouă generație lansat până acum – fostul break Clubman, noul 5 door are cu 18 litri mai mult spațiu standard pentru bagaje și cu 11 litri mai mulți dacă se rabatează bancheta.

Interiorul este identic și el pentru cele două modele MINI de nouă generație.

La lansarea pe piață, MINI 5 door va fi disponibil cu două motoare pe benzină – 136 și 192 CP și două diesel – 116 și 170 CP. Motoarele mai mici sunt noile propulsoare în trei cilindri și 1.5 litri cilindree iar cele mari au doi litri. Ca performanțe, luând ca exemplu modelele Cooper S de 192 CP, 5 door este mai lent cu 0,1 secunde la 0-100 și are o viteză maximă mai mică cu 3 km/h (6,8 pentru 0-100 și 230 km/h) față de 3 door – valori valabile pentru modelul echipat cu transmisia automată în șase trepte.

MINI promite că la fel ca modelul 3 door, hatchbackul cu cinci uși 5 door va avea un comportament pe șosea demn de un „Go-kart”. Rămâne să ne lămurim dacă este așa în timpul primelor teste care vor avea loc peste câteva luni. Mașina sosește în România în toamnă și așteptăm prețurile să vedem cât costă extra spațiul pe care îl oferă în plus 5 door.