Oficial: BMW X6

P90151781_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aceasta este a doua generație a SUV-ului coupe cu patru uși X6. Botezat SAC – Sports Activity Coupe, SUV-ul BMW care a inventat o nișă într-o nișă devenită segment a fost singur pe piață în perioada de viață a primei generații reușind să fie comercializat în aproximativ 250.000 de exemplare la nivel global. Abia de anul viitor, această a doua generație va avea un concurent direct de la Mercedes-Benz.

După cum era de așteptat, noul X6 este o evoluție a designului fostei generații la fel și cum noul X5 a crescut puțin și a evoluat ca desen al caroseriei. Mai mult decât atât, identitatea vizuală a profilului noului X4 – al doilea SAC al mărcii, cu aripile spate profilate puternic, este preluată acum și de X6.

Ca dimensiuni, noul X6 este mai lung cu 3.2 centimetri, cu 0.6 centimetri mai lat și cu 0.3 centimetri mai înalt. Ampatamentul este identic cu cel al generației precedente și identic cu cel al noului X5. Apropo de noul X5, a doua generație de X6 este puțin mai lungă decât acesta și chiar ceva mai lată. Doar ca înălțime, X6 este puțin mai scund decât X5.

Nu este de mirare că portbagajul nu a crescut foarte mult față de cel al modelului precedent. Doar 10 litri sunt acum disponibili în plus în standard pentru X6 – 580. Însă la rabatarea banchetei, spațiul este mai mare cu 75 de litri (1.525 litri) față de cel din fosta generație. Mai mult, spătarul banchetei este acum fracționabil în proporție 40:20:40. Pentru a ușura viața șoferului, BMW a început să ofere hayon electric în standard pentru toate SUV-urile sale. Noul X6 este și el echipat cu așa ceva.

Pentru că tot am vorbit de X5 comparativ cu noua generație de X6, mai trebuie să-l amintim o dată. El a donat și noul său interior pentru X6 și avem doar câteva elemente „specifice modelului” ca noutate… Volanul sport, selectorul cutiei de viteze și bancheta cu locurile exterioare profilate individual plus „genunchierele” moi de pe lateralele tunelului media (pentru protecția genunchilor pasagerilor din față) sunt aceste elemente speciale anunțate de BMW ca fiind noi.

Toate dotările noului X5 se regăsesc și pe noul X6 fie în standard fie pe lista de opționale. Două pachete de design interior și exterior sunt anunțate a fi disponibile pentru personalizare: Design Pure Extravagance și M Sport. Ca dotări noi, aflați că trapa panoramică ce poate fi comandată pentru X6 este acum cu 12 centimetri mai lungă decât cea a fostului model.

Cinci motorizări sunt anunțate pentru noul X6: dieselul de trei litri cu 258 CP și cel de top de 381 CP sunt disponibile încă de la lansare împreună cu motorul pe benzină V8 biturbo de 450 CP. Din primăvara anului 2015 vor fi disponibile și motorul pe benzină de 306 CP și dieselul de 313 CP. Toate aceste motorizări vor fi echipate standard cu transmisia automată Steptronic Sport cu opt rapoarte. Ea oferă standard și funcția Launch Control, foarte ușor de utilizat, după cum am văzut la BMW X4.

Dacă ar fi să comparăm fostul model cu noua generație, la motorizări și nivel de echipamente similare, noul X6 este mai ușor cu până la 40 de kilograme fațp de fostul model astfel că așteptați-vă la performanțe dinamice ceva mai bune dar și consum puțin mai redus.

Așteptăm cu interes primele teste pentru a vedea dacă noul X6 se comportă la drum similar cu noua generație de X5.

X6 va fi disponibil la vânzare din toamna acestui an.