Oficial: MINI, noua generație

P90139403_highRes

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Acesta este noul MINI și așa cum ne-a fost promis el este prezentat oficial astăzi, la 107 ani de la nașterea creatorului său –  Sir Alec Issigonis. Un personaj remarcabil, Issigonis a spus cândva „The public don’t know what they want; it’s my job to tell them.” lucru care se potrivește și astăzi când BMW ne arată un MINI complet nou care arată aproape la fel cu vechiul MINI de nouă generație care arăta aproape identic cu cel dinainte…

Unii o numesc evoluție, continuitate, păstrarea spiritului clasic. Eu cred că de fapt, MINI devine prea mare, prea voluminos, se transformă dintr-o mașină cult într-o mașină cool, o intrare firească și spectaculoasă ce-i drept, în gama BMW,  vândută sub un nume emblematic pentru istorie. Caracteristicile definitorii ale acestei mașini, calitățile sale originale dispar încet încet datorită vremurilor în care trăi și datorită cerințelor pieței. Mă întreb… în cursa spre bogăție, oare nu mai are nimeni curaj în industria auto să dicteze publicului ce trebuie să cumpere, nu doar să le ofere ce vor ei cu mințile lor intoxicate și nepricepute? Din spiritul lui Sir Alec nu mai rămâne decât o siglă și o identitate de design și ast alterată de la o generație la alta din ce în ce mai mult?!

Deja nu îmi mai fac griji cu întrebarea – oare cum va arăta viitorul model? Este simplu – fix la fel. Mai mare și la fel.

Noul MINI este cu 9.8 centimetri mai lung, cu 4.4 mai lat și cu aproape un centimetru mai înalt decât modelul pe care îl înlocuiește. Ampatamentul a crescut cu 2.8 centimetri iar ecartamentele au fost mărite cu 4.2 centimetri în față și 3.4 în spate.

La interior, pasagerii vor simți clar aceste creșteri în dimensiuni și vor călători mai confortabil. Scaunele au șezuturi mai lungi cu 2.3 centimetri în față, spațiul la umeri este mai larg iar portbagajul crește cu 51 de litri la o valoare standard ce atinge acum 211 litri.

Despre design nu voi vorbi foarte mult, puteți admira mașina în galeria foto completă pe care o punem aici. Țin să menționez doar că versiunile Cooper S vor fi diferențiate mai puternic de cele standard prin diverse elemente și noul model devine primul din segmentul său (clasa mini sau mică, premium) ce poate fi echipat cu faruri full-LED. Acestea vor fi opționale. Atunci când mașina va fi echipată cu ele, luminile de rulare pe timp de zi vor avea de acum forma circulară a farurilor, mai precis conturul acestora va fi iluminat puternic. Da, un fel de angel-eyes dus la alt nivel… Evident și stopurile vor folosi tehnologia LED în totalitate.

Pentru caroserie vor fi oferite acum cinci nuanțe noi iar oglinzile retrovioare și plafonul pot fi finisate în culori contrastante, alb sau negru, fără cost suplimentar. După cum spuneam, oamenii dictează către constructor (în loc să fie invers), astfel că forma totuși minunată a acestei mașini va putea fi acum stricată de șinele pentru plafon, ce se vor putea comanda opțional.

La interior, desenul fostelor două generații a evoluat și există acum ceva modificări importante pentru arhitectura bordului. Modificări pe care le pot vedea, desigur, ca un alt pas înspre clientul care vrea el lucuri clasice și cum știe el mai bine… Vitezometrul amplasat central dispare și în locul său va fi păstrată forma rotundă a consolei centrale dar aceasta va include doar sistemul de infotainment cu un display mare… Păi ce, nu așa vor clienții, consola să fie pentru display?!

Pe coloana de direcție, în spatele volanului, ghici ce… apare un instrumentar de bord complet. Păi ce, nu așa vor clienții, în spatele volanului să vadă viteza și turometrul?! Eee! Și pentru că tot vorbim de clienți, ei vor comenzile geamurilor pe uși. Așa că MINI le are de acum, acolo, pe uși. Și vor comenzile luminilor de ceață lângă volan astfel că ele zboară de pe consola centrală fix acolo unde vrea clientul. Pe consola centrală, în dreptul comutatoarelor tip „switch” de avion rămân doar comenzi plictisitoare cum ar fi climatizarea, start/ stop, DSC… scaune încălzite… Singura veste bună este că cel mai interesant „switch” devine cel roșu de pornire/ oprire a motorului iar cheia este din standard echipată cu funcție keyless, nu mai trebuie introdusă în vreun loc pentru ca mașina să poată porni apoi din buton. Acum din switch, desigur.

Conectivitatea BMW este una din cele mai avansate din lume astfel că MINI Connected trece și el la un alt nivel și va fi mai complex ca niciodată la fel și sistemul de control al acestuia. Comutatorul rotativ al lui iDrive cu cititor touch a fost modificat ușor stilistic față de cel al lui BMW și amplasat în dreapta schimbătorului. Exact, acolo îl vor clienții.

Cel mai interesant este că inelul ce înconjoară instrumentarul de bord de pe consola centrală poate fi comandat ca parte a unui sistem de iluminarea ambientală dinamică. Asta înseamnă că „inelul” va confirma vizual diverse comenzi ale șoferului. Dacă dai temperatura mai rece în mașină, el se face albastru. Mai cald, se luminează puțin în roșu. Parchezi: se transformă din verde în galben și roșu în funcție de cât de aproape ești de obstacole. Navigația merge și te apropii de un „virați la dreapta”, partea superioară a inelului se stinge pe măsură ce te apropii de punctul de schimbare a direcției de mers…

Ca o premieră absolută la fel ca farurile full-LED, MINI devine primul model din segment cu head-up display. Despre asta am mai scris mai multe aici.

Din punct de vedere tehnic, noul MINI va fi echipat cu motoare exclusiv supra-alimentate și în premieră cu unul în trei cilindri. El propulsează versiunea de bază Cooper și are o cilindree de 1.5 litri și dezvoltă 134 CP și 230 Nm. Va face 0-100 km/h în 7.9 secunde echipat cu transmisia manuală cu șase trepte și 7.8 cu cea automată cu șase rapoarte. Un alt motor în trei cilindri este dieselul de 1.5 litri de pe Cooper D – 116 CP și 270 Nm. Vârful de gamă Cooper S va fi lansat imediat ce mașina ajunge pe piață și va avea doi litri, patru cilindri și 192 CP și 300 Nm (cu overboost). 0-100 în 6.7 cu transmisia automată și viteză maximă 233 km/h. Opțional va fi disponibilă și o cutie automată sport cu timpi mai rapizi de schimbare și padele pe volan. Anul viitor vor mai fi oferite intrarea în gamă pe benzină și diesel One și One D precum și dieselul mai puternic Cooper SD și vârful de gamă JCW.

O altă noutate tehnică importantă pe lângă noile motoare este disponibilitatea în premieră a unui sistem de suspensie cu amortizoare controlate electronic – Dynamic Damper Control.

Noul MINI va fi disponibil în România de la începutul lui 2014. Să vedem cât de bine îl va primi publicul pentru care a fost construit. Pardon, după cerințele căruia a fost construit…