OFICIAL: Noul Mercedes-Benz GLE cu suspensie pe 48V

18C0685_001

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În 1997, Mercedes-Benz lansa Clasa M, sau ML după cum îl știm cu toții. O dată cu a treia generație, nemții și-au schimbat puțin nomenclatura și au redenumit faceliftul lui ML, GLE.

Astăzi a venit momentul ca marca din Stuttgart să prezinte noul său SUV de clasă mare, noul Mercedes-Benz GLE. Exteriorul a devenit mai musculos, mai agresiv, iar mașina a primit un ampatament mărit cu 80 mm pentru un spațiu interior de top. Partea frontală este mai supărată, farurile au o temă rectangulară iar grila octogonală dispune de două dungi cromate de-a lungul ei. În versiunea cu pachet exterior AMG, o singură dungă este prezentă, la pachet cu punctele cromate. Bara față în cazul acestei versiuni este lărgită, mașina arătând ca un câine mare și lățos gata de atac.

Profilul este ușor de recunoscut ca aparținând gamei ML/GLE, iar spatele este o enigmă pentru mine. Stopurile par a fi o combinație între cele de pe Clasa A și CLS, însă după părerea mea acestea sunt subdimensionate. Ce vor impresiona sunt farurile MULTIBEAM LED și jantele cu dimensiunile intre 18 și 22″.  Tot legat de exterior este și coeficientul aerodinamic foarte bun de 0.29, cel mai bun din segment. Acest fapt va ajuta consumul de carburant, dar și zgomotul la rulare.

Interiorul a primit tot ce are Mercedes-Benz de oferit. Cockpit virtual cu două ecrane de 12.3″, sistem de infotainment MBUX, materiale de cea mai bună calitate și scaune spate electrice cu reglaje pe șase direcții. Volumul portbagajului este de 825 litri în configurație standard sau 2055 litri cu al doilea rând de scaune rabatat. Scaunele față au primit un nou sistem numit ENERGIZING ce modifică setările scaunelor la fiecare minut pentru a spori confortul, postura și a preveni amorțeala la drum lung. Mai mult, ENERGIZING poate modifica și parametrii luminilor ambientale sau a masajului pentru a crea o experiență cât mai relaxantă. Altă inovație este ENERGIZING COACH ce funcționează împreună cu o brățară Garmin pentru a măsura calitatea somnului și a nivelului de stres din organism pentru a face recomandări cu privire la modul de conducere.

În funcție de preferință sau de stare, patru moduri sunt disponibile: Modern Classic, Sport, Progressive și Discreet.  Sistemul opțional de infotainment MBUX Interior Assist poate controla toate funcțiile de comfort prin gesturi. Spre exemplu, dacă se dorește aprinderea luminilor interioare (nu ambientale) tot ce trebuie să faceți este să ridicați mâna către plafon, iar anumite funcții pot fi programabile anumitor gesturi. MBUX a primit 40 funcții noi, printre care moduri pentru off-road, ENERGIZING COACH, poziția scaunului în funcție de mărimea corpului pasagerului sau diferite aplicații exclusive fiecărei regiuni (Tidal în Europa, spre exemplu). Există chiar și un head-up display full color cu rezoluția de 720 x 240 pixeli.

Prima și singura motorizare anunțată momentan este GLE 450 4MATIC, cunoscută de la CLS. Aceasta are la bază un propulsor turbo cu șase cilindri în linie ce dezvoltă o putere totală de 367 cai putere și un cuplu maxim de 500 Nm. Tehnologia EQ Boost este și ea prezentă printr-un ISG (Integrated Starter Generator) de 48V ce adaugă 22 cai putere și 250 Nm. Pe lângă faptul că elimină nevoia unei curele de accesorii, furnizând energie către consumabile precum pompa de apă sau compresorul de aer condiționat, generatorul încarcă bateria prin recuperea energiei la frânare. Toate aceste tehnologii duc la un consum mediu declarat de 9.6-8.3 l/100 km și la emisii de CO2 de 220 – 190 g/km.

Toată puterea este transmisă tuturor roților prin intermediul transmisiei automate cu convertizor de cuplul 9G-TRONIC și a tracțiunii integrale 4MATIC de ultimă generație. În cazul motorizărilor cu patru cilindri, cuplul este transmis în mod egal între punți, iar roata fără aderență va fi încetinită prin acționarea frânei corespunzătoare acesteia.

În cazul motorizărilor cu șase sau mai mulți cilindri, cutia de transfer dispune de un ambreiaj multi-disc ce permite o distribuție a cuplului de la 0 până la 100% între punți. Mai mult, o cutie de transfer va fi oferită opțional ce va fi configurată pentru mers în teren accidentat greu. Aceasta are și o treaptă cu efect de reductor pentru traversarea celor mai aprige suprafețe.

În timpul mersului pe asfalt, cele două cutii de transfer îmbunătățesc manevrabilitatea, influențând rotația mașinii în jurul axei sale și inducând sub sau supravirare la nevoie.

 

 

Nu pot contempla numărul de sisteme de asistență pe care nemții au reușit să îl înghesuie într-un SUV, fie el și Mercedes-Benz, dar pot încerca să detaliez câteva. Active Distance Assist DISTRONIC poate detecta un ambuteiaj pe autostradă înainte de a ajunge la el și permite Active Brake Assist să frâneze și să aducă mașina în siguranță la 0 km/h. Active Stop-and-Go Assist conduce singură mașina până la 60 km/h cu condiția ca drumul să fie marcat corect. Evasive Steering Assist, Active Lane Keeping Assist, Active Emergency Stop Assist, Active Blind Spot Assist, Trailer Manoeuvring Assist sunt doar câteva din cele ce mai merită menționate.

Cireașa de pe tort a pachetului tehnologic aflat la bordul noului Mercedes-Benz GLE este E-ACTIVE Body Control, un nou tip de suspensie pe 48V. Oferită opțional, doar în combinație cu AIRMATIC, E-ACTIVE BODY CONTROL este singurul sistem de pe piață ce poate controla forța arcurilor și a amortizoarelor individual pe fiecare roată. Mai mult, pe suprafețe proaste, aceasta poate chiar recupera energie. Asta înseamnă că în România se va simți ca acasă. O cameră de luat vederi analizează starea suprafeței în timp real și reacționează fix înainte ca mașina să ajungă la aceasta. În plus, înainte de un viraj, aceasta înclină mașina în direcția opusă pentru o ținută cât mai neutră și un ruliu minim.

Vom putea admira noul Mercedes-Benz GLE la Salonul Auto de la Paris de luna aceasta, iar în showroomuri îl vom vedea începând cu prima parte a anului 2019.