One FOR the show, two FOR the money

fb

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După ce am fost la Berlin acum câteva luni pentru a lua partea la prezentarea în premieră mondială a noilor generații de smart, abia așteptam ca măcar cel puțin unul dintre noi să ajungă să conducă mașinile. Pentru că deja am tratat destul de mult subiectul smart fortwo și forfour, în cele ce urmează aș vrea să vă împărtășesc doar primele impresii de la volanul mașinilor pe care le-am condus. Asta până e gata testul video pentru „Mașini, Teste și Verdicte”, desigur.

Însă pentru a avea totuși o idee mai serioasă asupra mașinilor și o bază pentru ceea ce veți citi în continuare, vă invit să treceți prin materialele noastre de până acum: primul text de pe blog de după evenimentul de la Berlin, materialul video din emisiune și desigur primele detalii legate de prețurile pentru România.

Prima mașină pe care am condus-o cu Giurgea la Barcelona a fost un fortwo edition 1 echipat cu motorul pe benzină, turbo, de origine Renault – 0.9 litri și 90 CP, în trei cilindri. El este disponibil spre a fi comandat în țara noastră din luna decembrie iar atunci va trebui să înțelegeți că puteți să îl cumpărați exclusiv manual. Din fericire, transmisia manuală care a fost montată pe el are o timonerie excelentă: cursa între trepte este scurtă și precisă. Există însă și ceva lucruri enervante la combinația asta – motorul de 0.9 litri și cutia manuală. În primul rând, când pornești mașina parcă auzi o Dacie echipată cu motorul ăsta.

Iar când te urci la volan și începi să schimbi treptele trebuie să o faci dintr-un schimbător Dacia/ Renault.

Trec peste restul detaliilor din grupul Renault care împânzesc interiorul pentru că designul și finisarea acestuia sunt per total fantastice – cred că nici în clasa mică nu avem un desen așa frumos și o execuție atât de germană, ergonomică și modernă. Dar schimbătorul trebuia să aibă alt manșon.

Mai departe, imediat ce iei loc în scaune îți dai seama de lățimea mai mare, pur și simplu nu mai stai atât de înghesuit ca în fostul model. Scaunele sunt mai mari și ele și mai confortabile. Poziția de conducere este la fel de bună ca la fostul model cu un plus pentru confortul din partea scaunelor cum tocmai am mai spus. Atenție însă dacă porniți la drum în noul model, proaspăt coborâți din generația precedentă: arhitectura caroseriei este ușor schimbată. Nu mai avem un „one box design” pentru caroserie ci „one-and-a-half box design” adică partea din față este mai lungă și trebuie să te obișnuiești cu asta. Și tocmai din cauza acestei alungiri a botului și a creșterii lățimii, sunt oameni ca Giurgea care spun că fortwo arată acum ca un Toyota iQ. Nu prea pot să-i spun că e nebun pentru că… seamănă.

Din fericire însă, smart fortwo rămâne o mașină extraordinar de manevrabilă.

Ba nu, rămâne acel produs unicat al lumii auto, incomparabil cu nimic de pe piață. Și primul argument pe care îl pot aduce în sprijinirea acestei afirmații este raza de bracare de doar 6.95 metri. Dacă nu vă dați seama cât de ușor se poate întoarce mașina asta am pregătit un video pentru pagina noastră de facebook – îl puteți vedea aici.

Nu are rost să enumăr problemele generației precedente, probleme care necesitau mare atenție din partea inginerilor. Ce este clar – și toți care am condus un smart cel puțin o dată știm asta, ne-am dorit mereu orice altceva decât cutia manual robotizată. Cutia manuală este o binecuvântare, credeți-mă și mergeți la un test. S-ar putea să mai găsiți un lucru enervant în spațiul mic de la pedalier (e clar că mașina asta trebuie să aibă cutie automată și din detaliul ăsta!) dar altfel, fortwo de 90 CP cu transmisia manuală se mișcă excelent.

Comparativ cu fosta generație aș spune că se simte ca un Brabus de 100 CP cu o cutie așa cum trebuie, așa de rapid este. Motorul este foarte rafinat și surprinzător de bine echilibrat având în vedere că este amplasat în premieră pe o mașină pe puntea spate. Sus în regimul de turație, peste 4.000 rpm sună chiar bine și începe să-ți pară rău că nu ai și o evacuare ceva mai serioasă.

Ținuta de drum sportivă care îți permite să „ataci orașul” cu mare încredere a fost păstrată iar direcția pare să te ajute mai mult și ea fiind mai precisă. Însă mai mult decât atât noul fortwo este acum, în sfârșit, o mașină despre care pot spune că este confortabilă. Nu sunt nebun, recunosc: ampatamentul la fel de scurt nu are cum să fie la fel de confortabil precum unul al unei mașini cu o configurație clasică pentru clasa mini și simți asta la speed bumps. Dar altfel, amortizarea denivelărilor este mult, mult, foarte mult mai rafinată. Insonorizarea la fel și am mers pentru prima oară într-un fortwo, pe autostradă, cu 130 km/h și nu m-am mai simțit ca într-un… fortwo. Creșterea lățimii nu a afectat mult talentele de dribbler prin aglomerație dar a făcut mașina mai stabilă, mai puțin sensibilă la vânt lateral și cel mai important: mai plăcută, mai confortabilă. Mai umană.

Și la toată schimbarea asta în bine, ce ți-ai mai putea dori, ai spune…

Eh, cutie automată. Și o vom avea din luna aprilie a anului viitor și ghici ce… va fi un dublu-ambreiaj derivat din cutia de acest fel folosită pe modelele compacte Mercedes-Benz. Din fericire, am avut ocazia să o testăm la Barcelona, prin oraș, timp de vreo 30 de minute.

Cu șase trepte și botezată Twinamic, cutia cu dublu-ambreiaj va face dintr-un fortwo de 90 CP mașina de oraș cea mai bună a următorilor 10 ani. Sau poate chiar mai mult de atât… Mașinile de test din Spania echipate cu Twinamic erau însă echipate cu motorul de un litru și 71 CP, motor folosit și pe generația precedentă. Ei bine, nu are rost să scriu acum zece pagini despre cât de bună este cutia asta față de cea a modelului trecut pentru că montarea ei pe fortwo în locul manualei robotizate este echivalentă cu trecerea de la căruță la Mercedes-Benz… așa spune o vorbă veche din popor.

Când pornești de pe loc, primele două trepte sunt schimbate automat destul de sus în turație – comportament specific tuturor generațiilor de smart de până acum, undeva pe la 3.000 rpm dar mai departe, rapoartele vor fi schimbate mai jos, în jur de 2.000 rpm. Desigur, schimbările cutiei cu dublu-ambreiaj sunt, pe modul automat, ca la un A să spunem, imperceptibile. Iar când treci cutia în modul manual (nu am avut padele pe volan în modelele de test) și urci în trepte singur, nu mai e ca și cum cineva îți dă un șut în tibie și când te apuci de durere de ea, primești un alt șut în fund… da, așa erau schimbările până acum… Nu, acum primești doar câte un șut frumos în fund și accelerația nu mai este întreruptă deloc. Pot spune că motorul de 71 CP se simte cu Twinamic aproape la fel de forțos precum cel de 90 cu transmisia manuală.

Deci abia aștept să conduc unul de 90 cu Twinamic!!!

Pentru a încheia prima discuție despre fortwo mai vreau să vă spun că senzația de soliditate și premium a interiorului se regăsește și la portbagaj unde hayonul-geam cu deschidere în sus nu se mai simte așa de fragil. Asta pentru că i-au adăugat o ramă interioară din plastic. Deși dacă îl trântești involuntar cu forță tot simți că urmează să cadă ceva de pe mașină în secundele următoare. Trebuie să mai laud și noul mecanism de deschidere al părții inferioare, ai doar un mâner central/dreapta nu mai trebuie să ții plasele în gură cât tragi de butoanele din laterale…

Noul smart forfour este și el mașina care trebuia să fie de la prima generație. Am condus o versiune de 90 CP tot cu transmisie manuală. Spațiul interior este comparabil cu cel dintr-un Aygo, să spunem, lucru valabil și pentru portbagaj. Doar că este minunat că au reușit asta fără a renunța la motorul și tracțiunea spate.

Aceeași senzație de spațiu strâmt la pedale am avut-o și în forfour și mai mult, din cauza șinelor pe care sunt așezate, scaunele față sunt amplasate ceva mai sus decât cele din fortwo. Dacă ar fi să aleg o poziție de condus preferată aș merge pe cea din fortwo.

Testul cu forfour-ul de 90 CP a fost o experiență unică pentru că este prima oară când am condus amândoi o mașină atât de mică plus propulsie și motor amplasat în spate.  Pe accelerații se simte mai lentă decât o versiune similară fortwo dar ținuta de drum este identică cu a acestuia. Confortul este bun, amortizarea este silențioasă și la trecerea peste denivelări gen speed-bumps nu mai ai senzațiile din fortwo, desigur, datorită ampatamentului mai mare.

Raza de bracaj este cu aproape un metru mai mare decât cea a unui fortwo dar chiar și așa, prima oară când vei întoarce mașina asta vei fi surprins încă o dată în mod plăcut. Nicio senzație pe care o trăiești în forfour nu poate fi comparată cu ceva similar de la Renault iar asta se datorează unei construcții foarte solide a interiorului dar și platformei. Este greșit să te tot gândești la Twingo când conduci mașina asta, adevărul este invers. Dacă vei apuca să conduci Renault-ul și ai mers cu un fortwo înainte, vei simți imediat un copy/ paste de la germani la francezi.

Aș vrea să repet totuși, motorul Renault este excelent în ambele versiuni și pare să fie foarte ok și la consum.

Și ca posesor de smart asta este o mare veste pe care v-o pot da… În fortwo computerul de bord arăta 7.5 în oraș, mers deloc atent, pe ploaie și frig, pentru 90 CP. Pâi la vechiul model consumul în oraș nu scade sub 9…

Era normal să ajungem în punctul acesta și să vorbim în sfârșit de mașini smart veritabile. Bune și corectate unde era nevoie. fortwo este acum fortwo-ul perfect mai ales că îl vei putea lua cu 90 CP plus Twinamic. Asta este rețeta ideală și atenție, fortwo-ul perfect înseamnă automat și cea mai tare mașină de oraș din industrie pentru că nu are concurent. Nu mai există momentan mașină de două locuri atât de mică, manevrabilp, spațioasă și plăcută la condus. Plus echipată cu tot felul de sisteme de siguranță activă foarte moderne plus soluții de infotainment foarte avansate. Noul fortwo este un show al lumii auto, o încordare de campion a mușchilor Mercedes-Benz în ceea ce privește soluția de mobilitate urbană.

forfour a devenit mașina pe care ne-o doream toți când am mers prima oară cu Colt-ul deghizat în prima generație. Este o mică minune a industriei pentru că repet și aici, ai ingredientele clasice care fac din smart o mașină foarte tare de oraș plus spațiu pe care nu îl găsești în fortwo. Dacă va fi în continuare greu să convingi mulț români să dea 15.000 euro plus TVA pe un fortwo cred că vei găsi acum destul de mulți care să dea 16.000 plus TVA pe un forfour. Mașina asta arată mai spectaculos afară și înăuntru decât orice mașină mini sau mică în cinci locuri și nu uitați – chiar și mașinile din segmentul mic se duc la 19.000 de euro cu tot cu TVA dacă le echipezi complet. forfour a fost construit pentru a aduce bani și pentru a crește gama de modele așa cum trebuie. Și fix asta va face.