Plin de tehnologie și trei versiuni hibride, noul Ford Kuga

2019_FORD_KUGA_00003-LOW

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ford a vândut 153.800 de exemplare Kuga în 2018, devenind astfel cel mai vândut SUV al Ovalului Albastru în Europa și al treilea model ca vânzări după Fiesta și Focus. Acum a venit momentul pentru a treia generație, proaspăt lansată la Amsterdam în cadrul evenimentului Go Further alături de Explorer PHEV și Tourneo Custom PHEV.

Noua Kuga este primul SUV construit pe platforma globală C2, cee ce se traduce printr-o rigiditate torsională crescută cu 10% și cu o masă proprie scăzută cu până la 90 kg față de modelul actual.

Mașina a devenit mai sportivă, liniile sale sunt mai cuminți, iar unghiul de înclinare al lunetei e mai ascuțit. Mașina are o prezență mai dinamică, iar cunoscătorii vor observa plafonul coborât cu 20 mm. Fiecare versiune de echipare va avea propria sa personalitate:

Kuga Titanium propune un scut și un difuzor aerodinamic posterior sport, oglinzi, bandouri laterale și mânere ale ușilor vopsite în culoarea caroseriei, lumini de zi LED și jante standard de 17″ sau opționale de 19″.

Kuga Vignale oferă finisaje din aluminiu satinat pentru barele longitudinale de pe plafon, o grilă frontală cromată caracteristică variantelor Vignale și de țevi de evacuare duble. Jantele standard au diametrul de 18″, dar pe lista de opționale se regăsesc unele de 19 sau 20″. Interiorul dispune de scaune Windsor cu tapițerie din piele care prezintă un design cu tipar hexagonal, volan încălzit îmbrăcat în piele și covorașe premium din velur.

Kuga ST-Line primește elementele estetice incluzând spoilere și pasaje ale aripilor vopsite în culoarea caroseriei. Grila frontală, scutul frontal, difuzorul de aer posterior și barele longitudinale de pe plafon sunt finisate într-o nuanță neagră. Un eleron de dimensiuni apreciabile este amplasat pe plafon, jantele standard au dimensiunea de 18″ (19″ dacă le vrei mai mari), iar țevile duble de evacuare îi mai oferă un plus de agresivitate. Plafonul este tapițat într-o nuanță închisă, scaunele ST-Line au cusături contrastante de culoare roșie, pedalierul este construit din aluminiu, volanul are partea inferioară teșită, iar covorașele și pragurile sunt inscripționate ST-Line.

“Clienții Kuga au confirmat faptul că sunt pregătiți pentru un design emoțional, iar noua generație Ford Kuga este o sculptură articulată cu mult talent. Mai dinamică vizual, mai lată și mai coborâtă, mașina te entuziasmează în momentul în care o privești”, spune Amko Leenarts, directorul biroului de Design din cadrul Ford Europa.

Pe partea de motorizări avem multe de vorbit. Kuga va avea versiuni turbo pe benzină, turbodiesel, mild-hybrid turbodiesel, hybrid și plug-in hybrid.

Versiunea hibridă dispune de un propulsor pe benzină de 2.5 litri cu patru cilindri, aspirat, cu ciclu Atkinson, un propulsor electric, un generator și o baterie ce se încarcă singură folosind sistemul de regenerare a energiei la frânare și, într-o oarecare măsură, unitatea pe benzină. Aceasta va ajunge în anul 2020, va fi disponibilă atât cu tracțiune față, cât și cu integrală, iar americanii preconizează un consum mediu de 5.6 l/100 km și emisii de 130 g/km CO2.

Modelul plug-in-hybrid are o configurație similară, diferența fiind bateria de 14.4 kWh și motorul electric/generator mai puternic. Ansamblul acesta produce 225 cai putere și oferă o autonomie electrică de 50 km. Consumul anticipat este de 1.2 litri/100 km, iar emisiile de CO2 nu vor trece de 29 g/km pentru primii 100 km în regim de testare WLTP. Folosind o priză de 230V, acumulatorul lui Kuga PHEV se va încărca în patru ore. Tot patru, dar de data aceasta moduri de rulare, va propune SUV-ul compact.

  • EV Auto – În funcție de condițiile de trafic, mașina decide singură modul de funcționare.
  • EV Now – Mod pur electric.
  • EV Later – Menține gradul de încărcare al bateriei pentru a fi folosit ulterior.
  • EV Charge – Motorul pe benzină propulsează mașina și ajută la încărcarea bateriei.

Pentru prima dată pe o Kuga, vom vedea motorizări cu trei cilindri. Este vorba despre noul 1.5 EcoBoost cu sistem de dezactivare al cilindrilor. Vor exista două versiuni, una de 120 CP, iar alta de 150 CP, însă ambele vor avea un consum anticipat este de 6.5 litri/100 km și emisii de 149 g CO2/km. De menționat că sistemul de dezactivare a cilindrului (doar unul pe rând), se activează sau dezactivează în doar 14 milisecunde.

Tot 1.5 litri va avea și turbodieselul de bază, însă acesta dispune de patru cilindri și dezvoltă 120 CP și 300 Nm. Se anticipează un consum de 4.8 litri/100 km și emisii de 127 g CO2/km.

Ford a ales turbodieselul 2.0 EcoBlue cu 150 CP și 370 Nm ca bază pentru versiunea mild hybrid numită Kuga EcoBlue Hybrid. Principiul este destul de simplu, în locul alternatorului se regăsește un starter/generator integrat antrenat pe curea (BISG) ce permite recuperarea și depozitarea energiei generate în timpul decelerării și încărcarea unui pachet de baterii Litiu-Ion de 48 de volți răcit cu aer. Mai mult, BISG oferă un plus de cuplu la accelerații, alimentând totodată și sistemele electrice auxiliare ale mașinii. Rezultatul? 5.0 litri/100 km și 132 g CO2/km.

Cu 180 CP și 400 Nm, 2.0 EcoBlue devine cel mai puternic diesel oferit pe Kuga. 5.7 litri/100 km și 150 g CO2/km sunt cifrele preconizare de Ovalul Albastru pentru această motorizare. Apropo de motorizări, cu excepția benzinei de bază și a versiunilor hibride cu motor de 2.5 litri, toate vor putea fi conectate noii transmisii automate cu opt rapoarte văzută pe noul Focus și pe Mondeo Hybrid.

“Nu există o soluție universal valabilă când vine vorba de motoarele preferate de clienți, astfel că am dezvoltat o strategie nuanțată la nivel de sisteme de propulsie pe noua generație Kuga. Aceasta îi va ajuta pe clienți să găsească soluția perfectă pentru nevoile lor și îi va sprijini pe șoferii de SUV-uri într-o tranziție mai ușoară și mai plăcută spre un stil de viață electrificat”, spune Joerg Beyer, director executiv al biroului de Inginerie în cadrul Ford Europa.

Răspunsul pedalei de accelerație, comportamentul transmisiei automate, servodirecția asistată electronic și caracteristicile sistemului de control al tracțiunii, toate vor putea fi configurate cu ajutorul sistemului Drive Modes, o premieră pentru Kuga. Modurile tradiționale Normal, Sport și Eco tradiționale le sunt adăugate și două ideale în condiții de aderență scăzută: Slippery și Deep Snow/Sand.

Poate noul Ford Kuga nu va putea tracta cele 2.5 tone pe care le reușește fratele Explorer Hybrid, însă o capacitate de tractare de până la 2.250 de kilograme, în funcție de sistemul de propulsie ales, nu este de lepădat.

Interiorul este inspirat de la fratele său compact, cu selectorul rotativ al transmisiei și sistemul de infotainment SYNC 3 cu display tactil de 8″, compatibil gratuit cu Apple CarPlay și Android Auto™. O premieră, însă, este noul instrumentar de bord digital pe 24 biți, cu ecran LCD și diagonala de 12.3″.

Printre surprizele interiorului se mai numără sistemul de sonorizare opțional B&O Sound System cu 10 difuzoare și 575 W, hayonul acționabil electric, precum și sistemul Active Noice Control care îmbunătățește rafinamentul din habitaclu utilizând trei microfoane așezate strategic în cabină care monitorizează zgomotele motorului resimțite de urechea umană.

Noua Kuga mustește de tehnologii de siguranță, având cele mai noi sisteme propuse de producătorul american:

  • Ford Co-Pilot 360 (camere 360 grade)
  • Lane-Keeping System – sistem de menținere a benzii de rulare
  • Blind Spot Information System – sistem de monitorizare a unghiului mort
  • Pre-Collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection – detector de pietoni sau cicliști cu funcție de frânare
  • Adaptive Cruise Control (ACC) cu Stop & Go, Speed Sign Recognition & Lane-Centring – tempomat adaptiv cu recunoașterea semnelor de circulație și menținere a benzii
  • Head-up Display
  • Cross Traffic Alert – sistem de detecție a pericolelor din spate
  • Active Park Assist 2 – sistem de parcare autonomă
  • Evasive Steering Assist – sistem de evitare a pericolelor
  • Wrong Way Alert – sistem de avertizare a intrării pe un drum interzis
  • Glare-free High Beam – faza lungă adaptivă ce nu deranjează participanții din sens opus
  • Post-Collision Braking – frânare automată post coliziune
  • FordPass Connect – modem integrat cu posibilitatea conectării a până la 10 dispozitive wireless

Noul Ford Kuga va fi testat anul acesta de colegii mei Giurgea și Bratu în emisiunea SuperSPEED la PRO TV. Revenim cu prețurile pentru România atunci când acestea vor fi publicate.