Cel mai vândut SUV din SUA, disponibil în Europa

2019FordExplorer_2-LOW

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

La această veste nu cred că se aștepta nimeni. Ford aduce cel mai bine vândut SUV din SUA pe Bătrânul Continent. Și nu oricum, ci în versiunea plug-in-hybrid.

Mare cât un Audi Q7, Ford Explorer vrea să fure din vânzările lui VW Touareg și a altor SUV-uri de mari dimensiuni, fie ele premium sau de volum.

Spre deosebire de Tourneo Custom Plug-In Hybrid, Explorer Plug-In Hybrid chiar este un plug-in hybrid. Ansamblul este format din motorizarea 3.0 V6 EcoBoost ce dezvoltă 350 CP, un motor electric ce ajută și el cu încă 100 CP și un pachet de baterii cu o capacitate de 13.1 kWh. Puterea totală dezvoltată este de 450 CP, cuplul maxim este unul uimitor, de 840 Nm, iar autonomia pur electrică este de 40 km. Mai mult, inginerii americani preconizează un consum mediu de 3.4 l/100 km în regim WLTP.

Patru moduri de combinare a celor două sisteme de propulsie sunt disponibile:

  • EV Auto – În funcție de condițiile de trafic, mașina decide singură modul de funcționare.
  • EV Now – Mod pur electric.
  • EV Later – Menține gradul de încărcare al bateriei pentru a fi folosit ulterior.
  • EV Charge – Motorul pe benzină propulsează mașina și ajută la încărcarea bateriei.

Ford numește sistemul de tracțiune integrală ce vine standard pe Explorer Hybrid Intelligent All-Wheel Drive, transmisia automată cu 10 rapoarte este construită în colaborare cu GM, iar pentru pretențioși va fi disponibil pachetul Drive Modes cu ale sale șapte moduri de rulare. Fiind o mașină destinată în principal pieței nord-americane, Explorer vine cu multe sisteme electronice de asistență ale șoferului, precum Tempomatul Adaptiv cu oprire-pornire, recunoaștere a indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei și centrare pe mijlocul benzii de rulare (Adaptive Cruise Control with Stop & Go, Speed Sign Recognition and Lane-Centring).

Interiorul pune accentul pe spațiu și confortul pasagerilor, sistemul de infotainment de top are diagonala de 10.1″, iar panoul de instrumente este complet digital și oferă un display de 12.3″. Da, Explorer dispune de șapte locuri, iar rândul al treila poate fi accesat folosind o singură mână.

“Sunt extrem de încântat de faptul că emblematicul Ford Explorer vine în Europa. Noul Explorer este disponibil cu un design fabulos și cu un nivel fenomenal de dotări. Cel mai versatil SUV pe care l-am oferit vreodată clienților din regiune este capabil să transporte șapte adulți în confort absolut, să tracteze fără probleme 2500 de kilograme și să ofere în paralel o autonomie pur electrică de 40 de kilometri în oraș”, spune Roelant de Waard, vicepreședinte al biroului de Marketing, Vânzări și Service Ford Europa.

Pentru cei ce vor să folosească SUV-ul american în teren accidentat sau să aleagă modul cel mai potrivit nevoilor, Terrain Management System utilizează modulul selectabil Drive Modes pentru a le permite clienților să-și personalizeze Explorerul. Modurile Normal, Sport, Trail, Slippery, Tow/Haul, Eco și Deep Snow and Sand au fiecare grafica lor pe tabloul de instrumente digital, astfel că nu vei uita niciodată modul ales. Iar pentru cei ce se sperie la coborârea pantelor, sistemul Hill Descent Control se ocupă de această grijă, menținând viteza constantă acționând frâna.

Ford a decis ca explorer să fie mașina completă indiferent de cine o conduce. Astfel, avem a doua generație a sistemului de asistență activă la parcare (Active Park Assist 2) ce permite parcări complet automate în spațiile paralele și perpendiculare prin simpla apăsare a unui buton, sistemul de monitorizare și avertizare pentru unghiul mort cu alertă la intersecția cu traficul perpendicular ce îi avertizează pe șoferi dacă vine ceva din spate atunci când mașina rulează în marșarier mașinii și poate acționa frânele pentru a evita sau limita efectele unor eventuale coliziuni dacă șoferul nu răspunde la avertismente, camerele 360 grade pentru o vizibilitate optimă, sistemul de detectare și frânare autonomă a pietonilor și bicicliștilor (Pre-Collision Assist with Pedestrian and Cyclist Detection), tempomat adaptiv ce funcționează până la 200 km/h sau sistemul de frânare post-coliziune (Post-Impact Braking).

Explorer a fost gândit ca o mașină de familie, ceea ce înseamnă un spațiu de încărcare plat de 2.274 litri cu ambele banchete rabatate, 12 suporturi de pahare și 123 litri de spații de depozitare în habitaclu. Ca echipamente standard avem scaune față încălzite, ventilate și ajustabile electric pe 10 direcții, scaune încălzite pe al doilea rând, încărcare wireless pentru dispozitivele compatibile, volan încălzit, parasolare retractabile pentru al doilea rând de scaune și sistem de sonorizare B&O Sound System.

Noul Ford Explorer Plug-In-Hybrid va fi disponibil la vânzare în decursul acestui an.