234 vopsitori auto din toată țara s-au luptat să intre în marea finală Vopsitorul anului în România, competiție care s-a disputat vineri, 25 octombrie, în București.
Dintre cei 234, 10 vopsitori echipați în combinezoane, cu măștile de protecție pe față s-au străduit să mixeze o vopsea specială, să o aplice corect, să mânuiască cele mai bune pistoale de vopsit pentru a-și demonstra talentul, experiența și abilitățile. Pe baza punctajului obținut, Adrian Marius Dumitrescu a fost desemnat Vopsitorul Anului în România, sau persoana care știe cel mai bine cum să trateze orice element auto venit în service.
Concursul a fost evaluat de un juriu internațional format din Yunus Tak, Sată Export Sales Manager South Eastern Europe, Nicolae Ochișor, Sales Engineer Dynabrade Bulgaria, Moldova & România, Valentin Adam, responsabil Secție Vopsitorie Top Lac, Yvonne Rohde-Hofbauer, Regional Trainer Central Europe Glasurit, Sebastian Toma, redactor-șef revista Autobild și Florin Cicireagă, Director Comercial Policolor, Divizia Performance Coatings.
Meseria de vopsitor auto este pe cale de dispariție în România, nu pentru că nu ar fi frumoasă sau bine remunerată, însă nu are cine să pregătească tinerii care vor o carieră în domeniu. Service-urile autorizate au nevoie de personal calificat pentru a-și crește nivelul de retenție al clienților.
Policolor, producător de vopsea auto refinish (ready mix și pigmenți) și importantor al brandului de autorefinish Glasurit – BASF, prin Divizia sa de Performance Coatings, a organizat prima competiție națională dedicată vopsitorilor auto profesionișți. Este de apreciat efortul companiei de a face ceva pentru a crește nivelul calității serviciilor din service-urile noastre.
„Într-o industrie vastă, rolul calității ar trebui să devină esențial. Iar atâta timp cât companiile auto se întrec în a lansa noi modele pe piață, Policolor, alături de cele mai importante mărci din industria de reparații auto, este interesată de ceea ce se întâmplă cu aceste mașini, odată ce își fac primele vizite în service-uri”, explică Cristian Tache, director național de vânzări B2B Policolor Auto.
Conform celui mai recent studiu Interbiz, piața națională de vopsea auto are un volum de 7.000 tone/an, dintre care 6.000 tone/an sunt în zona vopsea OEM, utilizată la producția mașinilor noi Ford, Dacia, Renault și doar 1.000 tone o reprezintă vopseaua ready mix și pigmenții utilizați în toate reparațiile și retușurile de vopsitorie, care se realizează în service-uri.
„Noi ne ocupăm de culoare, de vopsele și lacuri, de calitatea finală a unei lucrări de vopsitorie auto. Ne propunem ca, alături de specialiști europeni și naționali – parte dintre susținătorii și juriul internațional al acestei competiții, să promovăm adevărații profesionișți în vopsirea auto. Dorim să organizăm anual competiția Vopsitorul Anului în România, iar între etapele anuale să facem traininguri și să implicăm cât mai multe service-uri în organizare. Vorbim de o profesie extrem de cerută, oamenii care ajung la nivelul profesionist pot câștiga foarte bine și, nu în ultimul rând, vorbim despre o Românie care are nevoie să își creeze noile generații de meseriași, după ce mult timp a exportat oameni cu experință peste granița. Este datoria noastră, în calitate de lider de piață, se ne implicăm în creșterea gradului de profesionalizare”, punctează Florin Cicireagă, Director Comercial Policolor, Divizia Performance Coatings.