Premiile SuperSpeed 2022: un fel de serbare de final de an

Premiile SuperSpeed preview

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu a fost nici 2022 un an ușor pentru industria auto, un status quo în privința căruia ne încăpățânăm să sperăm că se va schimba în viitorul foarte apropiat. Dar chiar și așa, universul automobilului a fost îmbogățit și în anul acesta cu apariții care mai de care mai interesante, de la cel mai puternic BMW produs vreodată la primul Ferrari cu patru uși și patru portiere. Nu-i zic SUV că iar mă cert cu Giurgea, care l-a văzut pe viu și de atunci abia așteaptă să vorbească despre el din nou.

Și dacă tot se face rost de vorbă, ne-am gândit să creăm Premiile SuperSpeed, un proiect prin care contribuim și noi cot la cot cu producătorii auto: ei au făcut mașinile, așa că nouă (Costin Giurgea, Andrei Știrbu, Andrei Crăciun) nu ne-a rămas decât să discutăm despre ele și, aproape inevitabil, să le premiem pe cele care ne-au picat cu tronc și/sau cu care am interacționat în ultimele 12 luni.

În spiritul SuperSpeed, am creat nouă categorii, pentru care vom încerca să găsim modelul care să se înscrie cel mai bine în valorile care definesc fiecare categorie în parte. În principiu există pentru fiecare categorie minim un atribut principal, dar și câteva secundare, care funcționează ca bun diferențiator.

 

Inevitabil începem Premiile cu cea mai… SuperSpeed categorie:

Cea mai bună mașină rapidă

E clar că nominalizatele acestei categorii trebuie să sprinteze de la 0 la 100 km/h cât mai repede; și să nu folosească această abilitate pentru a scăpa de ochii privitorilor. Adică da, trebuie să fie și frumoase. Apoi, apreciem modelele care au în spate o istorie, dar și pe cele care, prin calitățile lor în materie de performanță, fac istorie încă de la debut. Așadar, reprezentanții acestei categorii sunt:

  • Porsche 718 Cayman GT4 RS (0-100 km/h în 3,4 s), pentru că nu este doar terifiant de rapid, ci și foarte visceral în comportament. Este cel mai rapid Porsche cu motor central de pe Nürburgring, de exemplu. Și are un boxer de 4 litri, aspirat, cu linia roșie la 9.000 rpm.
  • BMW M3 Touring (0-100 km/h în 3,6 s), primul break din istoria M3. În principiu nu a fost nevoie decât de 36 de ani de așteptare, dar mulți spun că a meritat. Vine doar în versiune Competition, adică cu 510 cai-putere. Și tracțiune integrală M. Nu avem absolut nicio obiecție.
  • Porsche 911 GT3 RS (0-100 km/h în 3,2 s), care abia ce a ieșit în lumina reflectoarelor și a și intrat în hall of fame-ul Porsche ca al doilea cel mai rapid model de stradă, după GT2 RS. Nu are cea mai mare viteză constructivă (296 km/h), însă asta ar trebui să-ți sugereze cam cât s-a muncit la downforce aici. Mașina asta vine cu eleron cu DRS!
  • Mercedes-AMG C 63 S E Performance (0-100 km/h în 3,4 s) pare că se bate de-acum și pentru titlul de mașina cu cel mai lung nume din lume, pentru că la alte capitole este deja câștigător. De exemplu, are cel mai puternic motor cu patru cilindri, de serie, din lume: 476 CP. Și asta nu e tot! Sistemul (hibrid plug-in) are în total 680 CP și 1.020 Nm.
  • Honda Civic Type R (0-100 km/h în 5,4 secunde) nu o fi cea mai rapidă în cifre, însă costă de câteva ori mai puțin decât oricare dintre cele de mai sus, și este una dintre puținele mașini sport oferită cu transmisie manuală. Unde mai pui că are în spate 25 de ani de perfecționare așa cum numai japonezii știu să facă.

Pentru că deja simt că s-a dat o temă grea, te las să te gândești la ce anume ai alege ca cea mai bună mașină rapidă dintre cele de mai sus. Discuția se va purta în rubricile de comentarii de la postările de pe Facebook. Invitație deschisă.

 

Vezi episoadele complete:
EPISODUL 1 – trecem în revistă finalistele 2022 pentru patru categorii, aici.
EPISODUL 2 – trecem în revistă finalistele 2022 pentru cinci categorii, aici.
EPISODUL 3 – acordăm premiile SuperSpeed 2022, aici.

Imagini: SuperSpeed
Site oficial: superspeed.tv
  • Multe alte teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ să îți cumperi, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că poți vedea emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.