Primele imagini: Mercedes-Benz CLS facelift

14C620_4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Încet-încet, Mercedes-Benz este cuprins și el de febra farurilor super-inteligente. Nici nu ar putea fi altfel pentru că vorbim acum de farurile lui CLS facelift, ocazie cu care constructorul german ne-a arătat și fața „noului” CLS ce va fi dezvăluit complet destul de curând. Când nu ai cum să modifici foarte mult o mașină deja foarte frumoasă și încă actuală din punct de vedere al designului, faci ceva cu farurile.

CLS facelift va putea fi echipat cu un nou model de faruri LED – MULTIBEAM LED. Pe lângă funcțiile deja cunoscute ale farurilor LED Mercedes-Benz (Adaptive Highbeam Assist, modurile drum național, autostradă, luminile de ceață integrate, funcția active light, cea care asigură iluminarea optimă în viraje  și luminile de rulare pe timp de zi cu LED), MULTIBEAM vor oferi de acum o funcție de asistență pentru faza lungă îmbunătățită care reacționează mai rapid la întâlnirea altor vehicule și care le maschează mai eficient. De-asemenea, noile faruri vor include o funcție care folosește informațiile din sistemul de navigație pentru a ilumina cât mai eficient sensurile giratorii.

Pentru a controla mai eficient sistemul de iluminare inteligentă, Mercedes-Benz a început să folosească mai multe module LED pentru fiecare far în parte, fiecare dintre acestea controlat individual. Mai precis, 24 de unități LED controlate individual fac parte din fiecare bloc optic față MULTIBEAM. Patru unități electronice de comandă sunt folosite pe fiecare mașină în parte pentru a calcula de 100 de ori pe secundă cea mai bună traiectorie pentru lumina farurilor. Aceasta poate lumina mai mult în partea de drum unde nu sunt mașini și le poate masca pe cele de pe direcția de deplasare sau sens opus în conuri de umbră.

Mercedes-Benz aruncă mânușa și spune că noile faruri MULTIBEAM pot folosi parția faza lungă la o intensitate de 2.5 ori mai mare decât cea a altor sisteme similare de pe piață. Mai mult, faza lungă a farurilor lor ajunge acum la 485 de metri în fața mașinii, o creștere de 20 de procente față de farurile LED ale lui CLS pre-facelift.

O altă caracteristică foarte interesantă a noilor faruri este oferită de câte patru unități LED ampalsate în partea de jos a blocului optic. Acestea se pot roti cu câte 12 grade și vor face asta pentru a ilumina banda pe care urmează să vireze șoferul chiar înainte ca acesta să miște volanul…

La final vreau să lămuirm care e treaba și cu luminile de rulare pe timp de zi. Ele vor folosi de acum un cablu de fibra optică care iluminează foarte puternic dar care are și mai multe funcții. Prima este cea în care iluminează pentru zi, lumina albă, a doua este semnalizarea – banda se transformă în lumină intermitentă portocalie și… „welcome home”, funcția care aprinde în albastru deschis această bandă din far atunci când descui mașina… Noul Clasa C oferă deja asta pentru farurile inteligente opționale, CLS și CLS Shooting Brake cu facelift vor urma și ele.