Opel Vivaro, condus la Munchen

_B1C0177

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dubele nu se schimbă des, dar și când se schimbă, se schimbă toate odată. În primul rând, durata de viață a unei comerciale (fie ea ușoară sau nu) e aproape de două ori mai mare decât a unei mașini de pasageri, iar apoi, datorită parteneriatelor din industrie, o comercială ușoară nouă înseamnă, de fapt, două sau mai multe produse noi pe piață.

Potriveala mai mult sau mai puțin… „coincidentală” face ca în 2014 să avem, pe lângă Sprinter, V-Class (urmează și Vito în curând), Transit sau Ducato (toate noi), și o schimbare completă a gamei Opel Vivaro / Renault Trafic. Acum, înainte ca aceste parteneriate să vi se pară o depersonalizare a brandurilor, țineți cont de două lucruri: pentru transportatori eficiența transportului e mai importantă de cele mai multe ori decât exclusivitatea unui produs unic, iar pentru producători e mai ieftin să atingă eficiența transportului prin împărțirea costurilor de dezvoltare.

În cazul Vivaro / Trafic, în afară de modificări minore estetice în privința grilei față, mașina este aceeași, schimbată față de vechea generație în proporție de 80%.

Într-o atmosferă relaxată dar extrem de optimistă cu privire la viitor, șeful diviziei LCV (Light Commercial Vehicles) de la Opel ne-a prezentat ieri și azi la Munchen și motivul pentru care compania se preocupă din ce în ce mai mult de segment: o creștere substanțială a vânzărilor preconizată la nivel global pentru următoarea decadă. Dacă în 2012 Opel a vândut 80.000 de unități LCV, până în 2022 oamenii estimează o creștere de până la 150.000 unități anual. Pe ce se bazează această estimare? Păi… în primul rând pe cumpărăturile noastre online (produsele alea trebuie să ajungă cumva la ușa noastră) care generează o cerere mai mare din partea distribuitorilor și apoi pe produs în sine. Iar în al doilea rând, pe produs. Până la urmă, Vivaro, cu cele 600.000 de unități vândute la prima generație, are cam 10% din segment.

Până când vom termina de montat materialul video filmat în exclusivitate națională în Germania, iată aici care sunt cele mai importante noutăți aduse pe Vivaro (considerate de Opel USP-uri majore) și impresiile noastre după test.

Motoarele noi

Vivaro vine cu două motoare în patru variante de putere: 1,6 CDTI de 90 sau 115 CP și 1,6 CDTI BiTURBO de 120 sau 140 de cai. Am mers doar cu varianta cea mai puternică de BiTURBO, iar observația imediată este că, în ciuda celor două turbine, mașinii îi lipsește putere sub 2.000 rpm, indiferent în ce treaptă o accelerezi. După ce sare de 2.200 rpm, situația se schimbă și viteza crește destul de rapid, chestie care te și obligă să mesteci des în cutia manuală cu 6 trepte. Pe partea complet pozitivă a lucrurilor, consumul real obținut în test este undeva în jur de 7,9 litri pentru 100 de kilometri, în condițiile în care n-am menajat DELOC mașina și 50% din traseu a fost în condiții de trafic urban, aglomerat.

Capacitatea mare de încărcare și inovațiile în funcționalitate

Vivaro va fi disponibil în mai multe variante de caroserie – Panel Van (dubă), Crew Cab (3 locuri în față, banchetă 3 locuri în spate plus spațiu de încărcare 4 metri cubi), Combi (pentru pasageri) sau platformă. Duba, Combi și Crew Cab vor fi disponibile în două lungimi (4,998 mm sau 5,398 mm), în timp ce două înălțimi vor fi disponibile doar pentru dubă, ceea ce înseamnă că mașina va putea încărca între 5,2 sau 8,6 metri cubi. Spre deosebire de generația anterioară, lungimea mașinii în ambele ei variante a fost crescută cu 10 cm, ceea ce înseamnă că acum cea mai mare va putea încărca lejer 3 europaleți. În plus, inginerii au mai venit și cu o inovație care va ajuta la transportul țevilor sau obiectelor mai lungi decât partea din spate a mașinii: peretele despărțitor dintre cabină și partea din spate este decupat în dreptul scaunului pasagerului din dreapta, astfel încât pe dedesubt să încapă în mașină obiecte de până la 4,15 metri lungime.

Cabina

Vivaro va fi disponibil în trei echipări (Essentia, Edition și Sportive), iar viața la bord pare plăcută în toate trei. Poziția la condus nu amintește neapărat de o dubă, pentru că nici volanul și nici pedalierul nu au acea poziție orizontală, iar butoanele și instrumentarul venite de pe modele Renault te fac să crezi că ești într-o mașină mai mică. În plus, există spații de depozitare uriașe prin panourile ușilor și prin bord, iar spătarul scaunului din mijloc se rabatează, oferind nu doar o măsuță indispensabilă unui șofer de dubă, ci și un clipboard detașabil, care pare o fiță totală în lumea dubelor din anul 2014.

Sistemele moderne de asistență

În fine, prezentarea USP-urilor mașinii a fost finizată cu discuția despre cruise control cu limitator de viteză, despre camera video care te ajută la parcare pentru că este amplasată sus, despre oglinda panoramică integrată în parasolarul pasagerului din dreapta care ajută șoferul să vadă în unghiul lui mort din dreapta când vrea să iasă într-o intersecție, despre aerul condiționat automat, despre sistemul Start / Stop (care funcționează plăcut în sensul că mașina repornește la apăsarea ambreiajului chiar și după multe minute bune de pauză în parcare spre exemplu) sau despre Keyless Open, funcție ilustrată în power point cu o imagine a acelei chei clasice, dreptunghiulare, de plastic, venită de la Renault.

Un singur lucru n-am înțeles zilele astea. De ce insistă unii oameni să ne convingă că „designul emoțional”, menit să transmită „eleganță și robustețe”, identifică vizual instantaneu Vivaro ca un Opel, în condițiile în care mașina este identică cu Renault Trafic. Până la urmă, chiar după spusele șefului LCV de la Opel, singura diferență majoră între cele două mașini este că la Luton, în Marea Britanie, Vivaro trece printr-un proces mai dur de etanșeizare împotriva apei decât se întâmplă la fabrica Renault unde se produce Trafic, pentru că în Marea Britanie plouă mai des decât în sudul Franței.

Oricum, aruncat în luptă cu VW Transporter T5, noul Ford Transit Custom (testat de noi aici), sau chiar Mercedes Vito, Vivaro pare o propunere extrem de solidă în segment, mai ales în condițiile în care Opel susține că a îmbunătățit deprecierea mașinii cu 17% față de generația anterioară, ceea ce e o valoare uriașă.

Mașina va ajunge în România spre sfârșitul anului, prețuri nu avem deocamdată.