Primii kilometri în noul Audi TT

_TSP0344

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Pare foarte greu de crezut dar anul viitor se împlinesc 20 de ani de la conceptul de Audi TT prezentat în 1995. 20 de ani! Într-o formă foarte apropiată cu cea a conceptului din 1995 a fost lansată pe piață, în 1998, prima generație a coupe-ului compact TT. Cu un design fabulos parcă ireal de aproape de cel al conceptului, primul TT a scris istorie, a inventat o formă de caroserie unicat și a devenit un poster pe toți pereții adolescenților. Laitmotivul de design pentru prima generație de TT a fost cercul. Amintiți-vă cum totul era rotund pe mașina aia. Plafonul, farurile, aripile, stopurile, totul era rotunjit, aerodinamic, de parcă au luat o bucată de metal și au lăsat vântul să o sculpteze.

Cei care au avut vârsta și banii pentru a-și permite primul model au putut alege între motoare cu puteri cuprinse între 150 și 250 CP. TT a fost primul model de serie Audi în care constructorul a montat o cutie cu dublu-ambreiaj S tronic.

A doua generație a fost lansată în 2006 și deși a fost adaptată limbajului de design al vremurilor sale, tot a păstrat ceva din magia primului TT. Nu mult, ceva. Suficient însă încât să-ți dorești în continuare mașina asta dacă ești tânăr și vrei ceva rapid și mai frumos decât toate celelalte Audi din gamă la un loc. A doua generație de TT avea puteri între 160 și 211 CP dar și versiuni diesel. Cele mai puternice modele au fost S cu 272 CP și RS cu 340 CP. Cel mi puternic model de serie TT de până acum a fost un TT RS plus cu 360 CP.

Pentru că la momentul lansării primei generații am fost unul dintre cei care își permiteau mașina doar în posterul de pe perete, a trebuit să aștept până în 2006 ca să conduc o mașină. Iar experiența numită atunci TT 3.2 FSI V6 cu 250 CP, quattro și cutie manuală a fost remarcabilă și mi-a deschis apetitul pentru mașini compacte cu motoare mari.

Puteți vedea aici un video cu istoria lui TT iar aici niște fotografii în care se vede clar evoluția de design dar și de dimensiuni a acestei mașini.

A venit momentul să vorbim despre a treia generație.

Noul TT pe care l-am condus zilele acestea și care sosește în toată splendoarea lui la vânzare în România în noiembrie. Prețurile oficiale le aflăm mai repede, cam pe la mijlocul lui octombrie.

TT a evoluat ca desen în funcție de limbajul de design al lui Audi din momentul lansării pe piață dar un element a rămas neschimbat: ușița de la rezervor, rotundă, argintie și cu logoul modelului. La o lungime de 4.177 mm, noul TT este mai scurt cu doi centimetri decât fostul model, dar ampatamentul a crescut cu 3.7 centimetri ceea ce înseamnă că acum ai console față și spate mai scurte. Legat de ampatament trebuie să menționez un detaliu foarte important și interesant deopotrivă: dintre toate mașinile care folosesc acum platforma MQB, TT are cel mai mic ampatament. Lățimea a scăzut cu aproape jumătate de centimetri iar înălțimea a rămas aceeași.

Ca să vă faceți o idee de cât de compact este noul TT vă amintesc doar că un Golf 7 are o lungime mai mare cu 7.8 centimetri. Chiar și așa însă, designul noului TT se face să ai impresia că ești în compania unei mașini mult mai mare decât o compactă clasică. Designul, domle, designul. Ideea este că parcă au vrut să se inspire mai mult de la R8 dar moștenirea formelor primei generații nu i-a lăsat și a ieșit hibridul ăsta minunat ce este rezultatul genetic perfect al împerecherii supercarului cu motor central cu primul TT. Iar din împerecherea asta putem recunoaște ușor ADN-ul lui R8. Grila Singleframe are șase colțuri iar sigla cu cele patru cercuri este amplasată de acum pe capota motorului. Doar TT și R8 au acum sigla Audi pe capotă.

Modelele echipate cu S line arată chiar și mai bine.

Ele au alte spoilere, oglinzi retrovizoare argintii, un design diferit pentru grilă, pentru praguri și difuzorul spate. Și desigur, au disponibile modele mai spectaculoase de jante.

Faruri LED sau LED Matrix sunt disponibile opțional pentru noul TT. Sistemul Matrix este aproape identic cu cel folosit pentru Audi A8 facelift și include și semnalizatoarele dinamice a căror lumină „călătorește” spre direcția unde urmează să pornească mașina. Pentru stopuri, tehnologia LED este oferită standard, indiferent de echipare dar evident semnalizarea activă este disponibilă doar dacă mașina este echipată cu full-LED pentru faruri.

A treia generație de TT este cea mai ușoară din istoria modelului. Iar asta se datorează faptului că acum au folosit mai mult aluminiu ca niciodată pentru construcție. Mai precis, tot ansamblul exterior al caroseriei asamblate la Gyor, în Ungaria este construit din aluminiu – aripile, capota, ușile, plafonul, tot.

De exemplu, un TT cu tracțiune față, cutie manuală și motorul 2.0 TFSI este mai ușor cu 50 de kg față de fosta generație! Asta înseamnă o masă proprie de 1.230 kg. Audi menționează că rigiditatea torsională a crescut cu 23% față de cea a fostului model, asta este destul de mult…

Coeficientul aerodinamic este cel mai mic pentru o mașină coupe de dimensiunile lui TT – 0.29. Un eleron acționat electric se ridică din capacul portbagajului de la 120 km/h în sus și se coboară de la 70 km/h îm jos. La 250 km/h – viteza maximă, eleronul apasă cu 50 kg forță pe spatele mașinii.

Avem trei motoare.

2.0 TDI ultra cu 184 CP și 380 Nm cuplu maxim (disponibil doar cu tracțiune față și cutie manuală cu șase trepte) și 2.0 TFSI cu 230 CP și 370 Nm sau 310 CP și 380 Nm cuplu maxim pentru TTS. Modelele pe benzină pot fi comandate opțional cu transmisia automată cu dublu-ambreiaj S tronic iar TTS are standard sistemul de tracțiune integrală quattro. El este opțional pentru motorul de 230 CP. Desigur, câteva din dotările tehnice opționale pentru motorul de 230 CP sunt standard pentru TTS, cum ar fi amortizoarele controlate electronic sau sistemul drive select.

În aceste două zile de test am condus cel mai mult un TTS. Acesta nu mai este doar o altă mașină compactă sportivă sau foarte sportivă. Este un mini-supercar, foarte puternic, manevrabil și agresiv. 0-100 în 4.6 secunde nu sunt o problemă datorită sistemului launch control care se activează extrem de ușor: treci mașina în dynamic, cutia în Sport, apeși scurt pe butonul de ESP (se activează ESP Sport), stâng în frână, dreptul pe accelerație până se blochează accelerația în 4.000 rpm, iei piciorul din frână și la revedere, drum bun.

Ținuta de drum este impecabilă indiferent de modul de rulare. În „comfort” sau „efficiency” mașina este la fel de plăcută în oraș precum fosta generație – se conduce la fel de ușor precum un Golf. O treci în „dynamic” și se transformă complet. Ruliul dispare aproape complet, direcția devine tare și clar mai precisă decât în modul „comfort” și sunetul… ah sunetul… o evacuare sport cu flapsuri care se deschid peste 5.000 rpm sună fantastic pe toată plaja de turație. Iar la fiecare schimbare de treaptă, mai ales în modul manual, un păcănit agresiv, o mică explozie se aude din cele patru evacuări finale ale lui TTS.

Audi TTS este o mașină impecabilă din punct de vedere dinamic.

Spun asta pentru că ușurința cu care poți merge tare cu mașina asta este remarcabilă. Și siguranța pe care o simți în momentele în care o exploatezi în regim sportiv, la fel. Iar dacă mergi încet cu ea poți să consumi chair și sub 7 pentru 100 km parcurși. Iar dacă circuli în mod normal scoți 12. Desigur, dacă te duci pe circuit – 20. În Germania, prețul standard al unui TTS cu S tronic este de aproape 52.000 de euro. Cu opționale se duce la 65 de mii, clar dar… pentru o mașină atât de spectaculoasă ca design care face 4.6 de la 0 la 100, suma asta este corectă…

Mai mult decât atât, TT rămâne o mașină suficient de practică pentru două persoane pentru că locurile din spate sunt în continuare impracticabile. De la un volum standard mic de 305 litri, portbagajul poate fi mărit la 712 litri prin rabatarea banchetei. Cine nu vrea o super mașină sport cu două locuri și 700 de litri pentru bagaje?!

Aș vrea să închei acest prim articol despre noul TT prin a vă spune că interiorul este fabulos. Materialele plastice sunt toate moi, finisajele sunt impecabile, construcția, asamblarea este la nivelul celei din A8. Display-ul oferit standard în locul ceasurilor de bord este genial. Are 12.3 inch diagonală și grafică fenomenală susținută de o placă video NVIDIA cu un procesor Tegra 30. Sistemul se mișcă atât de bine și arată atât de real încât ai momente în care ai ptuea s te minți că te uitți la un turometru clasic doar iluminat foarte bine… Atenție însă, cel mai spectaculos lucru rămâne navigație sistemului de top MMI iar asta este opțională. Gândiți-vă doar că aveți navigație cu google maps pe display-ul uriaș Virtual Cockpit fix sub ochi, în spatele volanului…

Noul TT este o reușită, poate cea mai spectaculoasă pentru Audi din ultimii ani.

Nu va strânge volumele modelelor clasice ale mărcii dar ca imagine este la fel de puternic din punct de vedere comunicare și marketing precum cele mai scumpe supercaruri din lume. Iar interiorul… ei bine, doar în Clasa S te mai simți atât de special, atât de spectaculos și deja ancorat într-un viitor relativ îndepărtat pentru restul industriei auto. Mai sunt mașini de dimensiunile lui TT care se conduc excelent (M 235i) sau care se conduc excelent și arată și foarte bine și sunt un status indicator serios (Boxster)… Dar parcă TTS le are pe toate: și aspect exterior, și interior, și motoare, și manevrabilitate și siguranță la rulatul în regim sportiv și un preț bun.