Primul SUV compact cu peste 400 cai putere vine la Geneva, noul Mercedes-AMG GLA 45

2021-mercedes-amg-gla-45-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Nu mai este un secret faptul că Mercedes-AMG pregătea două versiuni 45 ale lui GLA, echipate cu aceleași motorizări precum ale fratelui A 45.

După lansarea lui GLA și GLA 35, nemții s-au gândit că ar fi o ocazie bună să aducă noul GLA 45 la Salonul Auto de la Geneva.

Principalele elemente ce diferențiază noile 45-uri de modelele civile sunt bodykit-ul agresiv, aripile evazate, grila Panamericana, eleronul subtil și evacuarea cu patru terminații (82 mm la 45 și 90 mm la 45 S). GLA 45 vine în standard cu jante de 18″, iar GLA 45 S reușește să inlcudă unele de 19″ (pe lista de opționale regăsim unele de până la 21″). Alt mod prin care se deosebesc versiunile 45 de 45 S sunt frânele vopsite cu roșu ale modelelor mai puternice. Mai mult acestea dispun de etrieri cu patru pistonașe pe puntea față. Pentru cei ce își vor duce mașinile pe circuit, AMG le va punela dispoziție pachetul opțional AMG Aerodynamic ce mărește forța de apăsare și, implicit, stabilitatea la limită.

Caroseria a fost rigidizată pentru ca mașina să fie extrem de manevrabilă și să suporte plusul de putere față de modelul precedent. Performanțele SUV-ului sportiv sunt puțin mai slabe decât ale compactei, iar consumul este marginal mai mare.

  • GLA 45: 2.0 Turbo, 387 CP, 480 Nm, 0-100 km/h 4.4 s, 250 km/h V-MAX, 9.2-9.1 l/100 km NEDC
  • GLA 45 S: 2.0 Turbo, 421 CP, 500 Nm, 0-100 km/h 4.3 s, 270 km/h V-MAX (cu AMG Driver‘s Package), 9.3-9.2 l/100 km NEDC

Singura transmisie disponibilă este una AMG SPEEDSHIFT DCT 8G cu dublu ambreiaj și opt trepte fabricată la Sebeș, în România. O putere atât de mare nu putea fi pusă pe asfalt decât prin intermediul tracțiunii integrale AMG Performance 4MATIC+ cu AMG TORQUE CONTROL.

Secretul AMG TORQUE CONTROL constă în diferențialul spate. Acesta are două ambreiaje multidisc controlate electronic. Asta înseamnă că puterea poate fi transmisă de la o punte la alta sau de la o roată la alta. În funcție de modul de rulare, puterea poate fi distribuită roților spate. Mai mult, există și un Drift Mode (standard pe 45 S și opțional prin AMG Dynamic Package la restul modelelor) activabil atunci când ESP-ul este dezactivat, iar transmisia se află pe modul manual.

Sistemul de tracțiune integrală 4MATIC+ stă în modul Comfort atunci când șoferul se află în modurile Basic sau Advanced ale sistemului AMG DYNAMICS și trece automat în modul Sport atunci mașina se află pe modurile Pro sau Master. La manevrabilitate și confort ajută și suspensia AMG RIDE CONTROL cu trei moduri de rulare. Sistemul de frânare pe modelele 45 dispune de discuri 350 x 34 mm pe față cu etrieri cu patru pistonașe pe puntea față și discuri de 330 x 22 mm cu etrieri cu un singur pistonaș pe puntea spate. Aceștia sunt vopsiți în culoarea gri, iar litere AMG sunt scrise cu alb. Pe modelele S avem discuri de 360 x 36 mm pe punte față cu etrieri cu șase pistonașe vopsiți în culoarea roție cu literele AMG scrise cu negru. Suspenia nouă promite accelerații laterale îmbunătățite, dar și control sporit la viteze mari.

Evacuarea dispune de flapsuri variabile ce controlează volumul sunetului în funcție de modul de rulare, șase la număr: „Slippery”, „Comfort”, „Sport”, „Sport +”, „Individual” și „RACE”.

Interiorul nu este cu mult schimbat față de GLA 35, dar găsim materiale, accente și finisaje specifice (tapițierie MB-Tex/Dinamica și cusături contrastante roșii). În rest, sistemul de infotainment MBUX de top este oferit standard, iar tabloul de bord digital este complet configurabil, având trei teme distincte: Classic, Sport și Supersport. Volanul a primit o serie de butoate în plus din care se pot controla câțiva parametri, precum modul de rulare, evacuarea sau amortizoarele adaptive și au mici ecrane ce îți afișează setarea aleasă.

O găselniță interesantă ce este oferită standard pe 45 S și opțional pe 45 este AMG TRACK PACE, un fel de inginer de cursă virtual ce îți monitorizează peste 80 parametri diferiți și îți poate chiar memora anumite circuite pentru a te putea cronometra mai bine. Nurburgring și Spa-Francorchamps sunt deja stocate în memoria acestui sistem. Mai mult, MBUX Augmented Reality îți poate afișa trasa ideală exact precum un joc de curse.