Hyundai i30 primește al doilea facelift și propulsie mild-hybrid

2021-Hyundai-i30-Family-1

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hyundai ai dezvăluit actuala generație i30 la Salonul Auto de la Paris, în septembrie 2016. Anul trecut, gama a primit un mic facelift prin care s-a adoptat partea frontală de la i30 Fastback și a fost introdusă echiparea sportivă N Line, iar anul acesta avem încă un facelift.

Acesta a fost aplicat întregii game, inclusiv versiunilor Wagon și Fastback, iar principala noutate este grila mai lată cu design 3D, similară celei de pe noul i10. Farurile au și ele un design nou, iar pe versiunile superioare acestea au tehnologie LED cu lumini de zi în forma literei V. Bara spate a fost desenată cu gândul avantajului aerodinamic, iar stopurile continuă tema literei V. Pe versiunile normale, jantele au dimensiunile de 16 și 17″, iar pe N Line acestea propun dimeniuni 17 și 18″. Apropo de N Line, acestea propun o grilă și mai lată, un difuzor spate, dar și de suspensie și direcție recalibrate.

Noile nuanțe Dark Night, Silky Bronze și Sunset Red completează gama de culori exterioare, volanul nou este preluat de la i30 N, iar tabloul de bord este acum parțial digital, având un ecran de 7″. Noul sistem de infotainment de top are o diagonală de 10.25″ și este compatibil cu Apple CarPlay, Android Auto, iar de la vară va fi disponibilă și o funcție de screen mirroring. Nu lipsește nici încărcarea wireless pentru smartphone.

Motorizarea 1.0 T-GDI 120 CP poate fi cumpărat acum atât cu o transmisie manuală, cât și cu una automată cu șapte rapoarte. Noutatea este versiunea mild-hybrid a lui 1.0 T-GDI 120 CP, cu sistem electric de 48V. Manuala de pe această opțiune are un sistem de coasting încorporat ce decuplează transmisia (și în anumite cazuri oprește motorul cu totul) de la motor atunci când șoferul ia piciorul de pe accelerație deși cutia în sine este încă în viteză. Orice schimbare de treaptă va anula sistemul de coasting, deoarece mașina sesizează că șoferul are nevoie de frână de motor. Această soluție a fost adoptată cu gândul că mașina economisește combustibil, dar frâna de motor este oricum eficientă. Cine nu dorește să mestece în mămăligă (Bratu) va alege automata cu șapte trepte și dublu ambreiaj.

Versiunea turbodiesel de 1.6 litri și 136 cai putere este, și ea, disponibilă cu sistemul mild hybrid de 48V, iar noul vârf de gamă este proaspătul 1.5 T-GDi cu 160 cai putere și, evident, sistem mild hybrid e 48 V. Acesta din urmă poate fi achiziționat atât cu o transmisie manuală cu șase trepte sau cu o automată cu dublu-ambreiaj și șapte rapoarte.

Printre noutățile din suita de sisteme de asistență ale șoferului disponibile pe i30 facelift se numără Lane Following Assist, Rear Collision-avoidance Assist și Leading Vehicle Departure Alert. Acestea vor lucra împreună cu cele deja existente, adică Front Collision-Avoidance Assist cu detectarea pietonilor, Driver Attention Warning, High Beam Assist, Intelligent Speed Limit Warning sau Lane Keeping Assist.