Primul SUV electric chinezesc destinat pieței europene, trei stele la Euro NCAP

553654

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Aiways U5 va fi primul SUV chinezesc electric ce va fi destinat pieței europene, iar cei de la Euro NCAP nu puteau rata ocazia de a testa un model ce are șanse destule să devină o alternativă mai ieftină la Tesla Model X.

Spre surprinderea mea, modelul nu s-a descurcat chiar așa de bine. Știu că sunt mulți dintre voi care cred că tabla de mașină chinezească se îndoaie ca staniolul de la ciocolată, dar nu mai suntem în 2004. Chiar și așa, Aiways U5 a reușit doar trei stele la draconicul test de siguranță.

Procentajul obținut pentru siguranța pasivă a pasagerilor adulți este de 73%, iar la copii s-a reușit un scor de 70%, adică puțin mai bune decât ale Daciei Duster. La capitolul impact cu un pieton scorul a avut de suferit, doar 45%, dar locul unde a fost dezamăgirea cea mai mare a fost la capitolul siguranță activă, acolo unde scorul de 55% nu reflectă gradul de echipare al mașinii.

SUV-ul asamblat în Shangrao este echipat cu două airbaguri față, două airbaguri laterale, două airbaguri laterale pentru pelvis și două airbaguri cortină, adică un total de opt. Îi lipsește airbagul pentru genunchi, dar compensează cu sistemele de asistență ale șoferului, având sistem de frânare autonomă, sistem de menținere a benzii de rulare și detector a semnelor de circulație. Dacă avea și capotă activă sigur ar fi fost mai bună siguranța pasagerilor.

Versiunea testată a fost cea cu o singură punte motrică, însă Euro NCAP ne asigură că toate U5-urile vor primi același scor de trei stele.